Deşeurile italiene pot fi arse la Cluj cu aviz de la Garda de Mediu. Boc: „Nu am informaţii că ceva ilegal s-ar petrece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muntele de deşeuri aduse din Italia la Pata Rât va fi ars în staţia de piroliză achiziţionată pentru a elimina gunoiul provenit din Cluj-Napoca. Nici Garda de Mediu, şi nici primarul Emil Boc nu văd vreo problemă în această situaţie. Regia Primăriei asociată cu firma privată care deţine staţia de piroliză refuză să dea detalii.

Muntele de deşeuri italiene de la Pata Rât de 580 de tone va fi prelucrat termic în staţia de piroliză amenajată în apropierea gropii de gunoi a Clujului. Staţia de piroliză aparţine unei firme private - SC Ansa Smart Energy - care s-a asociat, în 2017, cu RADP (Regia de Administrare a Domeniului Public, regie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca) pentru a ajuta la eliminarea cantităţii mari de deşeuri produse în Cluj-Napoca, în condiţiile în care groapa de gunoi a oraşului trebuia închisă de ani buni. În plus, în autorizaţia de mediu privind funcţionarea staţiei de piroliză se arată: „Principalul furnizor de materie primă este RADP Cluj-Napoca, care furnizează deşeurile direct de pe platforma de stocare”. În realitate, SC ANSA Smart Energy a adus 580 de tone de deşeuri din Italia, care vor fi arse la Cluj. Astfel, scopul pentru care a fost înfiinţată staţia de piroliză - pentru a elimina deşeurile clujenilor - a fost deturnat.

Garda de Mediu: „Nu au fost afectaţi factorii de mediu“

În urma articolului publicat săptămâna trecută de „Adevărul“, în care se arăta că circa 7.000 de metri cubi de deşeuri de plastic cu inscripţii în limba italiană sunt depozitate pe platforma de la Pata Rât a Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca, Garda de Mediu a demarat mai multe controale. 

Rezultatele au venit astăzi. Garda de Mediu susţine că nu a găsit nicio ilegalitate.

„Deşeurile de materiale plastice şi cauciuc transferate din Italia (utilizate ca materie primă) se regăsesc în «lista verde» şi au fost introduse pe teritoriul României având întocmite documentele de transport conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 modificat şi completat privind transferul de deşeuri

SC Ansa Smart Energy deţine autorizaţie de mediu nr. 47/09.04.2019 pentru activitatea de prelucrare termică a deşeurilor (piroliza deşeurilor şi nu incinerarea deşeurilor), act de reglementare care nu interzice utilizarea / procesarea deşeurilor reciclabile ca materie primă”, se arată într-un comunicat remis de Garda de Mediu.

De asemenea, instituţia mai arată că „Deşeurile de materiale plastice şi cauciuc transferate din Italia (utilizate ca materie primă) se regăsesc în «lista verde» şi au fost introduse pe teritoriul României având întocmire documentele de transport conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 modificat şi completat privind transferul de deşeuri (comerţ intracomunitar)”.

Inspectorii au constatat că au fost depozitate 580 de tone de deşeuri din Italia pe platforma RADP. În plus, nu au fost identificate elemente de corelare între cazuistica privind deşeurile din judeţul Bihor. 

Directoarea Gărzii de Mediu Cluj, Simona Mărincaş, a explicat pentru „Adevărul” esenţa rezultatelor: „Prin depozitarea deşeurilor nu au fost afectaţi factorii de mediu: apă, aer, sol”. 

Regia Primăriei refuză să răspundă 

„Adevărul” a întrebat RADP - regie subordonată Primăriei Cluj-Napoca, detalii despre asocierea cu firma privată care deţine staţia de piroliză şi mai ales de ce sunt arse deşeuri italiene la Cluj. Regia a refuzat să răspundă, îndrumându-ne să cerem detalii firmei Ansa Smart Energy: 

„Instalaţia de piroliză la care faceţi referire funcţionează în incinta Platformei de la Stocare Temporară a Deşeurilor Municipale în baza unei asocieri între RADP Cluj Napoca şi SC Ansa Smart Energy, o asociere fără peronlitate juridică. SC Ansa Smar Energy este liderul asocierii, iar acesta are obligaţia realizării activităţilor econommice şi derularea afacerii. 

Pentru obţinerea datelor solicitate vă rugăm să vă adreaţi SC Ansa Smart Enenergy” - se arată.

Emi Boc: „Nu am cunoştinţă de încălcarea legii“

Primarul Emil Boc a susţinut, miercuri, la o conferinţă de presă, că nu are cunoştinţă că prin arderea deşeurilor italiene la Pata Rât ar încălca legea. Când jurnaliştii i-au cerut transparenţă şi să facă publice datele asocierii dintre SC Ansa Smart Energy şi RADP - regie aflată în subordinea Primăriei, primarul a susţinut că nu are dovezi că RADP ar refuza accesul presei la informaţii.

„Adevărul” a trimis pe adresa Biroului de Presă al Primăriei refuzul RADP de a da informaţii, dar nu a primit încă niciun răspuns.      

Citeşte şi

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/foto-clujul-importa-coronavirus-si-gunoi-din-2006593.html">FOTO Clujul „importă” coronavirus şi gunoi din Italia. La Pata Rât se arde un munte de deşeuri din peninsulă</a>

FOTO La Pata Rât se arde gunoi din Italia? Mii de metri cubi de deşeuri cu inscripţii în italiană au ajuns în depozitul RADP

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite