Cluj: Portret - Bianca Panţel: „Cea mai frumoasă senzaţie e să reprezinţi România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bianca Panţel este una dintre cele mai talentate sportive clujene. A devenit campioană mondială de taekwondo în Rusia, la Sankt Petersburg, în anul 2002 şi a atras atenţia întregii Europe prin performanţa ei.

Fire băieţoasă de mică, Bianca a decis că taekwondo este un sport care i se potriveşte de minune. La numai 11 ani a început practicarea unui sport de contact de care s-ar fi speriat mulţi băieţi de vârsta ei şi după un deceniu în care a muncit enorm, culege roadele. La 21 de ani, Bianca nu are aceleaşi activităţi precum tinerii de vârsta ei. Studiază la două facultăţi, practică hair-stylingul şi se pregăteşte intens pentru a deveni poliţistă.

Cum a început aventura

În 1999, Bianca nu avea decât 11 ani şi s-a decis să practice sport de performanţă. Până aici, totul este în regulă, dar oare de ce tocmai un sport care necesită o pregătire fizică extraordinară, iar forţa este principalul atu al practicanţilor? „De mică mi-a plăcut să-mi petrec timpul în preajma băieţilor şi am considerat că taekwondo ar fi un sport care mi se potriveşte. Am mers la antrenamente sub îndrumarea domnului Nicolae Pop, care practica taekwondo WTF. Mi-a plăcut foarte mult şi mi-am fixat ţinte îndrăzneţe, vroiam să devin o campioană. Mai apoi am trecut la versiunea itf”, povesteşte Bianca.

Un lucru extraordinar este faptul că Bianca Panţel a câştigat titlul de campioană naţională în fiecare ani, începând cu vârsta de 14 ani, acesta fiind completate cu numeroase performanţe internaţionale. Cel mai mare regret al ei este că nu poate participa în acest an la cupa internaţională, din cauza unei operaţii de apendicită pe care a suferit-o anul trecut, dar se gândeşte deja la cupa mondială.

Din experienţele trăite în zecile de ţări ale lumii pe care a avut ocazia să le viziteze cu ocazia concursurilor, a învăţat un lucru foarte important: faptul că te lupţi pentru tricolor este un lucru extraordinar. „Am cunoscut multe persoane deosebite şi sportivi renumiţi în ţările prin care am fost, dar cel mai mult mă bucur pentru dezvoltarea spiritului de echipă. Cea mai frumoasă senzaţie este când ne adunăm din toaţă ţara pentru un singur scop: acela de a reprezenta România cât mai bine”, declarară Bianca.

Părinţii s-au împrumutat pentru a o susţine

La fel ca majoritatea sporturilor, practicarea taekwondo-ului este extrem de costisitoare. Părinţii sportivei au fost nevoiţi să facă sacrificii uriaşe pentru a-i asigura participarea la competiţii, dar acum nu mai au puterea să o facă. Vara trecută, Bianca a terminat un curs de hayr-sylist şi apoi s-a angajat la un salon pentru a se autosponsoriza.

„Părinţii mei au făcut sacrificii deosebite pentru a mă susţine până acum. Din cauza asta, sunt băgaţi în datorii foarte mari. Acum a început şi ministerul să ne ajute, dar până acum noi ne plăteam deplasările. Tocmai de aceea m-am şi angajat în vară. Am dat şi testul psihologic pentru şcoala de poliţie şi aştept să trec şi celelalte probe. E greu, pentru că dacă te accidentezi, nu mai poţi face sport şi ai nevoie de alternative”, se destăinuie sportiva legitimată la clubul Kameleon.

Chiar şi în aceste condiţii, Bianca visează să participe la olimpiadă şi bineînţeles să câştige, după ce sportul pe care-l practică va intra în categoria celor olimpice.

Data şi locul naşterii:
13.03.1988, la Cluj-Napoca.

Educaţie:
Liceul cu profil sportiv, studentă la Educaţie Fizică şi Sport şi Geografie.

Palmares:
Opt titluri de campioană naţională, multiplă câştigătoare a Cupei României,
Campioană mondială şi vicecampioană europeană.

Stare civilă:
Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Performanţele internaţionale ţi-au creat vreun avantaj?

B.P.: La facultate am devenit mult mai cunoscută şi mai respectată în acelaşi timp. În lumea sportului, mă ştie foarte multă lume, dar normal că am avut şi unele probleme la şcoală. Tot timpul am fost însă înţeleasă de cadrele didactice.

Ai avut vreodată un model în acest sport?

B.P: Am stimat-o dintotdeauna pe Ioana Bal, actuala soţie a antrenorului meu, Iosif Iuhoş. Tot timpul am încercat să adopt din tehnica ei şi să o ajung la nivelul performanţelor pentru că de departe a fost cea mai bună din ţară.

Ce-i place

Fire care se deosebeşte de colegele ei de generaţie, Bianca se mulţumeşte să se plimbe sau să facă shopping, în detrimentul altor activităţi: „Ies şi prin cluburi, dar foarte rar. Tot timpul am ştiut ce este mai imoprtant pentru mine şi am făcut diferenţa între bine şi rău. Mă bucur că s-au deschis mall-uri în oraş şi îmi pot petrece timpul acolo câteodată. Excursiile îmi plac foarte mult”, spune aceasta.

Ce nu-i place

La fel ca fiecare sportiv cu performanţe de invidiat, dar necunoscut de publicul larg, Bianca Panţel şi-ar dori o mediatizare mai bună a celor care merită: „Ne-am cam săturat să vedem la televizor atâta fotbal. Am rămas uimită de câşi sportivi talentaţi sunt în ţară şi u a auzit nimeni de ei. M-aş bucura ca oamenii să-şi îndrepte atenţia şi spre noi”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite