Cluj: Mircea Moisa, cel mai longeviv interpret de operă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mircea Moisa, cel mai longeviv interpret de operă din România
Cluj: Mircea Moisa, cel mai longeviv interpret de operă din România

Basul Operei Române din Cluj-Napoca, Mircea Moisa, unul din cei mai valoroşi solişti din ţară, se află la cea de-a cincizecea stagiune din carieră, fiind distribuit, în cele mai importante roluri.

Mircea Moisa a fost fascinat de lumea muzicii clasice încă de la o vârstă fragedă, atunci când a fost dus de părinţii acestuia la un concert la Opera Română. „Aveam şapte ani când ne-am mutat cu toată familia la Cluj.

A fost momentul în care am fost infectat cu acest virus numit operă. Ţin minte că sala m-a lăsat fără respiraţie”, îşi aminteşte Mircea Moisa. Acest cadru, scena Operei Române din Cluj, avea să fie şi locul unde şi-a petrecut trei sferturi din viaţă. Contactul cu scena l-a avut la 15 ani, atunci când a fost selectat pentru a face figuraţie în cadrul unor spectacole.

Nu i-a plăcut ca avocat şi a dat la Conservator

În mod natural, ar fi trebuit să-şi urmeze visul, acela de a fi interpret al instituţiei culturale care l-a fascinat, copil fiind. Însă la 16 ani, atunci când trebuia să urmeze cursurile unei facultăţi a ales în mod surprinzător Dreptul.

„Normal că vroiam să dau la Conservator, dar mi s-a spus că vocea îmi este încă în formare şi mai trebuie să aştept câţiva ani şi nici nu puteam sta degeaba acasă”, rememorează artistul. Nu i-a plăcut însă domeniul, iar un articol dintr-un ziar în care se anunţa un post liber de corist al operei a însemnat pentru Mircea Moisa „salvarea”. A fost selectat în toamna anului 1960 din câteva zeci de pretendenţi, iar opt ani mai târziu a fost promovat ca solist.

Au urmat câteva sute de spectacole şi roluri susţinute pe cele mai mari scene din lume. La Opera Română din Cluj artistul a „bifat“ în această toamnă stagiunea cu numărul 50. Spune cu mândrie că în toţi aceşti ani nu a lipsit, dar nici nu şi-a anulat vreun spectacol, nici măcar din motive de sănătate:

„Eu nu am văzut în toţi aceşti ani vreun certificat medical, deşi dacă eşti puţin roşu în gât nu mai poţi cânta”, spune clujeanul. Deşi are o vârstă înaintată, artistului îi sunt distribuite chiar şi acum roluri principale, un lucru rar pentru cântăreţi: „De obicei pe la 50 de ani, din cauza tehnicii eronate, vocea cântăreţilor e praf. Eu cânt acum parcă mai bine ca niciodată”.

Roluri principale pe scenele din întreaga lume

Spune că n-ar fi reuşit asta fără seriozitate, profesionalism, o viaţă sportivă şi exerciţiile zilnice pentru educarea şi menţinerea în formă a diafragmei, tehnică fără de care clujenii nu l-ar fi putut asculta de multă vreme. Palmaresul artistului este unul impresionat.

A susţinut concerte pe scenele celor mai mari opere din lume, fiind selectat 1991, dintr-un număr de câteva sute de solişti din toată Europa pentru a interpreta rolul principal din Don Giovanni, Leporello, la Opera din Viena, cu ocazia Anului Internaţional Mozzart. Clujenii îl pot urmări pe clujean în spectacolele Traviata, Forţa Destinului sau Aida, spectacol dedicat acestuia, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate artistică.

De ce aţi rămas în România?
Aş fi putut pleca. Am avut multe oferte, dar nu am plecat din cauza Securităţii. Fie nu m-au lăsat să plec, fie nu primeam paşaportul în timp util.

Vă pare rău?
E adevărat, aş fi avut altă viaţă şi mult mai mulţi bani, dar nu-mi pare rău. N-aş fi avut familia de care mă bucur acum. După Revoluţie am avut ocazia să susţin chiar şi concerte individuale în toată lumea.

Aţi cântat şi la Opera din Viena, ce era diferit faţă de cea din Cluj?
Acolo am avut un şoc, pentru că se montau opere extrem de moderne, publicul era unul cunoscător, iar cele clasice erau demult fumate. De pildă eu interpretam tot rolul stând într-un scaun cu rotile.

În Cluj ar fi putea fi montate asemenea spectacole?
S-au montat vreo patru titluri, însă oamenii nu au venit. În Cluj avem un public tradiţionalist, cu gusturi deja formate.

Profil:
Data şi locul naşterii: 11 ianuarie, 1939 jud. Bistriţa-Năsăut
Educaţie: Licenţiat în Drept şi Conservator
Familie: Căsătorit cu Rodica Popescu Moisa, care a fost prim-regizor al Operei din Cluj,

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite