BAC-ul în viziunea inspectoarei şpăgare de la Cluj: „parole“ pe paginile lucrărilor, SMS-uri şi 9.600 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Cluj susţin că fostul inspector şcolar general adjunct din Cluj Peter Tunde Ilona Csilla i-a „instruit“ pe aparţinătorii elevilor candidaţi la BAC şi le-a spus să insereze „parole“ de recunoaştere pe pagina 3 a fiecărei lucrări, iar la ieşire din examen să-i fie comunicate, prin SMS, numărul de pagini de la fiecare testare. Fostul adjunct e în arest preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Fostul inspector şcolar general adjunct al judeţului Cluj, Peter Tunde Ilona Csilla, avea un sistem bine pus la punct de fraudare a examenului de Bacalaureat 2014.

„Pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, s-a arătat că inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole” de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin sms, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor“, arată procurorii DNA Cluj, în încheierea penală.

Peter Tunde Ilona Csilla e acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă comisă în formă continuată. Ea a cerut şi a primit, în perioada iunie-septembrie 2014, la ambele sesiuni ale examenului de Bacalaureat, suma de 9.600 euro.
Pentru aceşti bani şi-a folosit influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014 şi a obţinut promovarea unor candidaţi.

Cei aproape 10.000 de euro i-a primit de la aparţinătorii elevilor.  „Acest gen de înţelegeri le-ar fi stabilit inculpata Peter Tunde Ilona Csilla cu suspecţii ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor susţinute fiul acesteia, numitul ...şi de către candidatul ...) de la care a pretins şi primit suma de 3400 euro, ... (ce a intermediat cumpărarea influenţei de către suspectul ... pentru fiul acestuia, candidatul ...) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor  pentru fiica sa, candidata ...) de la care a pretins şi primit suma de 2200 euro, ... (ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiul său, ...) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiicei sale ...) de la care a pretins şi primit suma de 600 euro“, mai susţin anchetatorii.

Avertizată că va da cu subsemnatul la DNA

Mita a fost primită după ce a fost îndepărtată de la sesiunea din iunie a examenului de bacalaureat 2014 „când s-a apreciat la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale că asupra sa planează suspiciuni“.

Procurorii au subliniat îndrăzneala de care inspectoarea a dat dovadă după ce a fost avertizată că va fi cercetată penal: „ În vederea respectării criteriului proporţionalităţii măsurii preventive a arestului preventiv cu gravitatea acuzaţiei aduse, este de adăugat şi îndrăzneala de care a dat dovadă inculpata Peter Tunde-Ilona-Csilla, care, în acest context general de luptă constată împotriva corupţiei, altfel interes mediatizată, şi în contextul concret de îndepărtare a acesteia de la sesiunea din iunie 2014 a examenului de bacalaureat, pe cale ierarhică, ocazie cu care a fost avertizată că s-ar putea să fie chemată să dea explicaţii „la o instituţie cu numele format din trei litere” (n.r. DNA), aceasta a perseverat în activitatea ilegală, şi , cu toate acestea, în mod surprinzător,  inculpata şi-a continuat activitatea ilegală şi ulterior acestui moment“.

Anchetatorii au mai arătat că Peter Tunde-Ilona-Csilla este cadru didactic de 30 de ani, majoritatea anilor fiind petrecuţi în ISJ Cluj, şi că ţinând cont de experienţă şi de vârsta inculpatei, „aflată în etapa unei maturităţi depline, ar fi trebuit să constituie o garanţie a neimplicării acesteia în activităţi ilegale şi să asigure desfăşurarea în condiţii optime a examenelor de Bacalaureat“.

Mai puteţi citi:

UPDATE Inspectorul şcolar general adjunct de la ISJ Cluj, arestat preventiv pentru 30 de zile. Tünde Péter a luat mită aproape 10.000 de euro

UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

Procurorii DNA au ridicat de la ISJ Cluj acte legate de organizarea celor două sesiuni de Bacalaureat. Fostul adjunct al ISJ, arestat pentru şpagă

Bac 2014 Cluj: 26,01 % rata de promovabilitate la sesiunea de toamnă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite