BAC 2014 CLUJ Subiectele de la proba scrisă la Limba Română de la Bacalaureat 2014. Elevii spun că „a fost uşor“ şi se aşteaptă la note mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea elevilor care au dat Româna la Liceul Avram Iancu spun că subiectele su fost uşoare FOTO: Florina Pop
Majoritatea elevilor care au dat Româna la Liceul Avram Iancu spun că subiectele su fost uşoare FOTO: Florina Pop

Luni, 30 iunie, a avut loc examenul de limba română, prima probă scrisă la Bacalaureat. Adevărul.ro a publicat subiectele de la română de la Bac 2014 de la profilul Real şi la Uman, iar profesoara Ecaterina Stanca le-a rezolvat în direct, în studioul Adevărul Live. Peste 4.600 de absolvenţi de liceu din Cluj s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2014.

UPDATE 16.02 Un elev eliminat din BAC. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj anunţă că un elev a fost scos din sala de examen de la proba de Limba Română scris a Bacalaureatului. Acesta a încercat să copieze cu un telefon mobil dotat cu o cască fără fir şi a fost eliminat din BAC la Colegiul Tehnic Napoca.

4.308 de candidaţi din judeţul Cluj au fost înscrişi la proba de Limba Română, iar 73 dintre aceştia nu s-au prezentat (inclusiv cei 2 elevi eliminaţi la probele de competenţe).

UPDATE 12.40 Luni, 30 iunie, Cluj-Napoca. E trecut de ora 11.00, iar afară e o căldură de nu-ţi vine să ieşi din casă. Vreo trei părinţi aşteaptă gânditori în faţa Liceului Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj. Se citeşte pe chipurile lor emoţia şi dorinţa să afle cât mai repede din gura copiilor lor ce au făcut. „Noi avem emoţiile mai mari decât ei. Ne dorim să le fie bine. Mereu ne dorim asta“, zice un tată.

Pe la 11 şi un sfert încep foştii liceeni să iasă din şcoală. „Cum a fost“ era întrebarea de pe buzele tuturor.

La 11 jumate deja se adunaseră vreo 20 de tineri şi povesteau ce au scris la examen.
 

„A fost simplu. Mă aşteptam să ne dea Moromeţii sau Enigma Otiliei, nu poezie. Dar a fost ok. M-am descurcat“, spune Andreea Mureşan (18 ani, foto mai jos, fata din stânga). A terminat un profil de matematică-informatică de la şcoala unde îşi dă şi BAC-ul, Liceul „Avram Iancu“.
Următoarele probe vor fi, pentru ea, floare la ureche - Matematică şi Informatică. Nu-şi face griji că nu va scoate note mari. După Bacalaureat vrea să se înscrie la Politehnică, la specializarea Calculatoare.

cluj
cluj

O opţiune similară pentru facultate are şi o colegă de an de-a ei, Codruţa Milionean (19 ani, în rochie turcuoaz). „A fost ok. Am avut emoţii, însă la probele următoare nu cred că o să mai am emoţii la fel de mari“, spune tânăra.

Bucuros a ieşit pe uşa şcolii şi Cătălin Ştef (foto mai jos), un tânăr de 19 ani care a absolvit Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj, profilul ştiinţe sociale. „Uşor. A fost uşor. Sigur iau peste 8“, spune Cătălin Ştef. Următoarele probe le va susţine din Istorie şi Geografie. Spune că s-a pregătit şi că după BAC se va înscrie fie la Jurnalism, fie la Drept. Încă se mai gândeşte.

cluj
cluj

În timp ce vorbim iese de la examen una dintre colegele lui, Simona Cucoş (foto mai sus). „Simo, hai încoace, dă raportul! Ce ai făcut? Hai zii!“, o întreabă Cătălin Ştef. Fata zâmbeşte şi îi spune degajat: „A fost uşor!“.

„Dacă învăţai nu aveai cum să nu ştii. Subiectele nu au fost grele“, crede tânăra. După BAC vrea să devină educatoare, dar nu în România, ci în străinătate. Ştie deja şi oraşul unde vrea să-şi continue studiile: Linz (Austria). Acolo are un frate care e student la Informatică şi o va ajuta să se acomodeze. „O să învăţ limba germană de la zero. Acum nu ştiu o boabă şi apoi o să fiu educatoare“, spune Simona Cucoş.

Consideră că în străinătate nu va trece printr-un lung şir de căutări de locuri de muncă după ce, peste 3 ani, va absolvi facultatea. „În afară e  mai sigur că găsesc un loc de muncă după ce termin facultatea“, zice ea.

Îi plac copii şi ideea să se facă educatoare e una la care s-a gândit în ultimul an de liceu la profilul de ştiinţe sociale de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“.

Barem Romana Uman Bac 2014

Barem Romana Real Bac 2014


La prima probă scrisă la 

, examenul la limba română, vor participa circa 4.648 de absolvenţi de liceu din Cluj.  Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au anunţat că la examenul de Bacalaureat 2014 s-au înscris 4.648 de tineri, cu 10 elevi mai puţin faţă de 2013. Dintre aceştia, 3.951 sunt din promoţia curentă, iar 697, din anii trecuţi. Subiectele la limba română la Bacalaureat 2014 vor fi prezentate pe Adevărul.ro în cursul dimineţii de luni. De asemenea, pe Adevărul.ro veţi putea afla baremul de notare, dar şi rezolvarea subiectelor la limba română. Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.

VIDEO BAC 2014 Rezolvarea subiectelor de la proba de română de la Bacalaureat 2014

Subiectele primite de candidaţi la proba de limba română de la Bacalaureat 2014 au fost rezolvateluni, în studioul la Adevărul Live, de profesoara de română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţională, fostă profesoară la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.

Subiectele la Limba Română pentru profilul Real, filiera tehnologică

bac romana tehnologic real
bac romana tehnologic real


Subiectele la Limba Română pentru profilul Uman

La primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” Gib Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi.

La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu - „Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stănescu - „Către Galateea” sau „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi  şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.

Unul dintre candidaţii la examenul de bacalaureat a precizat că această probă a fost grea pentru un elev care nu a învăţat.

subiecte bac romana uman subiecte bac romana uman

Calendar Bacalaureat 2014

30 iunie – proba scrisă la Limba Română

1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă

2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)

4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)

8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor

11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Citeşte şi 

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite