Articol elogios la adresa României într-un prestigios cotidian occidental: „Tocilarii români, instruiţi pe model francez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Academia+Plus, tinerii învaţă programare după model francez FOTO: Academia+Plus
La Academia+Plus, tinerii învaţă programare după model francez FOTO: Academia+Plus

Ediţia franceză a publicaţiei „Slate” dedică un articol amplu şcolilor de programare IT din Cluj-Napoca. Academy+Plus şi Simplon.ro îi învaţă pe români programare după modelele unor şcoli de IT consacrate în Franţa.

“Căutaţi o conexiune bună la internet? Veniţi în România. Conform unui clasament realizat în 2014 de Bloomberg, ţara se afla pe locul al şaselea în lume în ceea ce priveşte lăţimea de bandă. Conexiunea este de două ori mai rapidă decât în SUA, fapt care l-a enervat pe candidatul democrat Bernie Sanders. (...) Românii sunt campioni europeni la Internet, atât pentru viteza transferului de date, cât şi pentru dezvoltatorii web. Care este cea de-a doua limbă vorbită, după engleză, la Microsoft? Româna. Cultura IT a început la mijlocul anilor 1980, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a lansat un program pentru a sprijini utilizarea calculatorului în şcoli”, scrie jurnalista Marianne Rigaux, în articolul publicat în Slate.fr  - Les geeks roumains se forment à la française (Tocilarii români se formează pe model francez - n.r.).

Externalizare IT

“Odată cu căderea comunismului în 1989, piaţa de telecomunicaţii se deschide şi România adoptă rapid fibra optică. Cu un salariu mediu de 425 de euro net şi expertiză în domeniul tehnologiei, ţara atrage companiile care au nevoie să externalizeze departamentele de IT. Un oraş special care întruchipează acest dinamism în jurul industriei IT este Cluj-Napoca, 320.000 de locuitori, capitala Transilvaniei, uneori supranumit «Silicon Valley-ul Europei». Multe site-uri, aplicaţii sau programe pe care le folosiţi zilnic au fost create acolo. Şi ghiciţi în ce oraş a apărut prima replică a «Şcolii 42», fondate de Xavier Niel? Cluj-Napoca”, se arată în articol.

Din 2014, sunt, de asemenea, două şcoli franceze, care şi-au deschis filiale în România: Academy+Plus este recunoscută de Şcoala 42 a lui Xavier Niel, în timp ce Simplon.co, cu sediul în Montreuil, şi-a deschis o filială în Cluj cu numele Simplon România. Ambele formeză programatori folosind o pedagogie inovatoare.

Metoda 42 importată

Jurnalista franceză prezintă modul în care au luat naştere cele două şcoli:
 

“Academy+Plus a fost înfiinţată de Bogdan Herea, franco-român de 40 de ani, născut la Bucureşti, şcolit la Lyon şi revenit la Cluj ca antreprenor în domeniul IT. În anul 2005, el începe prin crearea unei companii de outsourcing. Printre clienţii lui francezi se numără şi agenţia de publicitate Publicis. Site-ul companiei Dior? El l-a realizat sau, mai degrabă, ei 250 de angajaţi ai săi. În 2014, el a inaugurat Academy+Plus, după modelul 42”.  

Adrian Tanasescu, directorul executiv, declară în articol: "Programul permite tinerilor talentaţi şi pasionaţi de calculatoare să urmeze cursuri de formare profesională inovatoare, care să le permită să dobândească prin practică baze solide în programare. De asemenea, ei sunt pregătiţi să facă faţă aşteptărilor pieţei muncii ca dezvoltatori web".
 

Parteneriatul cu Xavier Niel autorizează Academy+Plus să folosească mai multe metode ale Şcolii 42. 


Nici cadre didactice, nici program


“Sediul Academiei seamănă mai mult cu cel al Şcolii 42: camere cu calculatoare, atmosferă relaxată, consolă de jocuri într-un colţ. Aici nu sunt profesori şi nici program stabil: spaţiile sunt deschise şapte zile pe săptămână, zi şi noapte. Elevii vin atunci când doresc să lucreze la proiectul lor: un site de vânzări on-line, o aplicaţie revoluţionara, un joc video. Ei lucrează sub monitorizarea unui sistem automat de corecţie dezvoltat de Şcoala 42”, menţionează Marianne Rigaux.

Prima promoţie a numărat şaptezeci de studenţi. Cea de a doua dublu. În 2016, se doreşte selectarea a 200 de elevi din 250 de înscrişi. 

Ca şi în cazul surorii mai mari din Franţa, programul este complet gratuit şi promoţiile heterogene. Majoritatea sunt studenţi, dar sunt şi liceeni şi unii salariaţi care încearcă o reconversie profesională. 

“Dintre toate sectoarele, IT-ul este cea mai profitabile din România. Timp de mai mulţi ani, oferă salarii mai bune şi mai multe oportunităţi. Un programator web junior începe cu un salariu de 500 de euro. Este cu 100 de euro mai mult decât salariul mediu, cu 200 de euro mai mult decât un medic. După aceea, salariile programatorilor din România sunt aproapiate de cele ale francezilor. Aşa că în mod natural, candidaţii pentru şcoala de programare sunt numeroşi”, arată jurnalista. 

Programare şi antreprenoriat social

Simplon România, sora mai mica a Simplon.co, a fost deschisă, de asemenea, în 2014. A iniţiat această filială românească Roxana Rugina, 29 de ani. Tânăra a făcut parte din prima clasă de Simplon.co în 2013.

"Am venit la Paris pentru a face un master, dar mi-a fost imposibil să găsesc de lucru. Am început să învăţ programare singură, pe web. Apoi am descoperit Simplon, unde totul a fost posibil ", spune Roxana pentru slate.fr.

Simplon.co formează, gratuit, în circa şase luni,  dezvoltatori web. Dupa trei luni de training, Roxanei îi vine o idee: să se întoarcă în România şi să deschidă o replică la Cluj. Frederick Bardeau, co-fondator al Simplon.co, îşi aminteşte: "Roxana era deja un pilon principal al primei clase de Simplon în Montreuil, aşa că nu am fost surprins şi am spus imediat da. curajul său, abilităţile sale şi cunoaştere a domeniului au fost factori cheie pentru implementarea Simplon la nivel internaţional”. Clujul va fi gazda primei filiale a Simplon în afara Franţei.

Dacă Academia + are mai mulţi recruţi de la an la an, Simplon România doreşte să rămână "la scară umană".

În prima sesiune care a început în octombrie 2014 s-au înscris 100 de persoane. Numai doisprezece au fost selectate. Ca şi în sediul central francez, Roxana Rugină abordează un model de antreprenoriat social:

"Noi selectăm doar adulţi proveniţi dintr-un mediu defavorizat pentru reconversie profesională, fie că vorbim despre probleme financiare, origini rurale, invaliditate. Este un public care are nevoie de o monitorizare continuă pentru a nu se descuraja la primul obstacol. Aşa că într-o grupă de 12 persoane formatorul poate monitoriza fiecare elev, fiecare linie de cod". 

Păstrarea creierelor

“Ce se întâmplă cu aceşti tocilari din Romania?” se întrebă la final jurnalista franceză. “La Academy + Plus, instruirea durează, teoretic, trei ani, dar nu există niciun motiv pentru a nu opri mai devreme în cazul în care se inveşte oportunitatea unui stagiu de pregătire sau a unui loc de muncă. Treizeci de elevi şi-au găsit deja de lucru după câteva luni de muncă, mai ales în companiile de IT din jurul Clujului.

Şcoala lui Bogdan Herea îşi propune să răspundă nevoilor tot mai mari ale forţei de muncă în ţară: "Scopul principal al şcolii noastre este de a pregăti viitori profesionişti ai companiilor româneşti. Acest lucru ajută într-un fel la limitarea "exodului de creiere", o problemă recurentă în ultimii douăzeci de ani în România, spune Adrian Tanasescu. Acestea fiind spuse, nimic nu le împiedică să bată la uşa companiilor europene care apreciază abilităţile lor”, concluzionează  Marianne Rigaux.

Citeşte şi:

Ardealul va avea propriile studiouri cinematografice cu bani europeni. În 2013 încep lucrările la „Buftea“ de Cluj

Cum avansează lucrările la „Hollywood-ul pitic“ şi „Silicon Valley de Cluj“. Orăşelul informaticienilor cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de joburi

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

FOTO Lumea lui Knotch. Povestea unei românce din Silicon Valley care a creat o nouă reţea socială

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Ponturi din Silicon Valley pentru afaceri la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite