Proiectul lui Bill Gates, „virusat“ de primarii clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai jumătate din primăriile de comune din Cluj au acceptat calculatoarele donate de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates".

Aproape 50% din primăriile de comune din judeţul Cluj nu au participat la programul de dotare cu calculatoare a bibliotecilor, investiţie venită din partea Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates". Programul Biblionet, în valoare de peste 26 de milioane de dolari, facilitează românilor accesul gratuit la informaţie şi contribuie la creşterea gradului de acces la internet în bibliotecile publice.

Sălajul este peste Cluj

Din totalul de 80 de biblioteci din judeţul Cluj (din care 74 - se află în comune), numai 36 au fost dotate cu calculatoare. Dacă toate bibilotecile din oraşe au obţinut calculatoarele, numai 30 de biblioteci de comune au intrat în program. Restul bibliotecilor comunale fie au refuzat înscrierea în program, fie nu au fost eligibile. „Sunt probleme la nivel local în judeţul Cluj, mai mulţi primari au ales să nu facă parte din program, deoarece nu există infrastructură de broadband (conexiune de bandă largă la Internet -n.r.), iar alţii au decis că dotarea bibliotecilor cu calculatoare nu este o prioritate pentru dânşii. Este un gest absurd, incorect să nu oferi populaţiei acces la informaţie. Săptămâna trecută, am fost în judeţul Sălaj şi ei au dotat aproape în totalitate bibliotecile cu calculatoare, pe când în judeţul Cluj sunt dezamăgit că numai 50% din bibliotecile comunale participă la program", a declarat Paul-Andre Băran, director programe în cadrul Biblionet.

„Au ales să nu fie în program pentru că nu vor"

Directoarea Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, Sorina Stanca, a precizat că în acele comune care au ales să nu participe la program nu există bibliotecar sau biblioteca este în condiţii mizere. Paul-Andre Băran, director programe în cadrul Biblionet, crede, pe de altă parte, că este vorba despre nepăsare: „Nu e o problemă să fie jumătate, problema e la jumătatea care nu este în program, pentru că au ales să nu fie în program pentru că nu vor. E de neînţeles acest lucru, trebuie să vrei, investiţia e minimală. Avem 1.500 de biblioteci în toată ţara care participă la acest program şi care au fost dotate cu calculatoare", a mai adăugat Băran.

Ica Moşoiu, responsabil de programul Biblionet la nivelul judeţul Cluj, a declarat că bibliotecile care nu participă la program nu sunt eligibile, deoarece există mai multe condiţii de eligibilitate, printre care şi aceea de a avea bibliotecar angajat cu normă întreagă.

„În acest moment avem 36 de biblioteci care au profitat de programul Biblionet. Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a trimis scrisori de informare către toate primăriile din judeţ. Toţi primarii au fost informaţi despre această oportunitate, dar unii primari ne-au trimis răspunsuri de genul «nu consider proiectul important pentru comunitate». De asemenea, bibliotecarii au avut reacţii de genul «lasă-mă doamnă, nu doresc calculatoare, sunt în prag de pensionare, nu-mi trebuie mie calculatoare», a declarat Ica Moşoiu.

Vor
calculatoare, dar primarii nu găsesc soluţii

Potrivit datelor furnizate de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în acest moment 13 biblioteci comunale sunt fără bibliotecar angajat, iar în comunele Tureni şi Băişoara există bibliotecari angajaţi cu jumătate de normă pentru că au şi alte atribuţii la primării.

Nouăsprezece dintre primăriile de comune care nu au participat la program au semnat totuşi o scrisoare de angajament, chiar dacă, acum, nu îndeplinesc condiţiile. „Aplicaţiile s-au încheiat pe 1 mai, iar acum aşteptăm evaluarea. Au mai răspuns invitaţiei 19 bliblioteci din judeţ. Primarii au semnat scrisoarea de angajament că doresc să participe la proiect, chiar dacă spaţiul se află în renovare sau se află în proces de mutare după ce primarii au găsit un spaţiu adecvat. Este exemplul comunei Unguraş, unde primarul a găsit spaţiu pentru a participa la program. La Geaca spaţiul este prea mic, la subsolul unei şcoli. La Petreştii de Jos primarul nu are soluţii. La Ploscoş nu există spaţiu", a explicat Moşoiu.

Primarul comunei Petreştii de Jos recunoaşte că nu a identificat niciun spaţiu care să corespundă proiectului. „Nu am găsit spaţiu care să corespundă cerinţelor proiectului, dar pe viitor vom găsi soluţii. Ne mai consultăm cu cei de la Biblioteca Judeţeană să vedem ce putem face. Cu siguranţă vom găsi o soluţii. Până atunci nu putem dota biblioteca cu calculatoare", a declarat edilul Ioan Pârv.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite