Cluj: Operaţiunea „pepeni contra tichete de masă”
0Comercianţii de lubeniţe au găsit o modalitate inedită de a-şi vinde produsele. Clujenii pot cumpăra cunoscutele fructe de Dăbuleni pe tichete de masă. Vânzătorii nu pot fi sancţionaţi de autorităţi, deoarece nicio lege nu le interzice această modalitate de comercializare.
Pepenii care au invadat municipiul Cluj-Napoca şi în această vară pot fi cumpăraţi pe bonuri valorice. Lumea nu se înghesuie, însă, să cumpere fructele ajutându-se de tichetele ce le primesc lângă salariu, deoarece mulţi nu ştiu de această modalitate.
Ideea le aparţine clienţilor
Mariana Stancu, din Dăbuleni, vinde pepeni în oraşul nostru de peste 15 ani, iar din această vară îi comercializează şi în schimbul tichetelor. Întrebată de unde i-a venit această idee, femeia, care şi-a amplasat cortul în cartierul Grigorescu, ne-a spus că prima dată clienţii au fost cei care doreau să achite valorea unui pepene verde cu ajutorul bonurilor.
„Oamenii mi-au cerut să dau pe tichete. Ei au venit şi m-au tot întrebat dacă pe bonuri nu dau, iar în cele din urmă am început să vând şi aşa”, ne-a povestit Stancu. Totuşi, modalitatea de vânzare este abia la început, comercianţii ajungând să vândă doar de două-trei ori pe săptămână pe tichete valorice.
O altă vânzătoare din Bechet, localitate aflată la circa zece kilometri de Dăbuleni, se foloşte de aceeaşi modalitate de a vinde pepeni la Cluj. Ştefana Stancu are standul amplasat în Piaţa Hermes din cartierul Gheorgheni şi a reuşit să vândă, la rândul ei pe bonuri.„Eu îi vând pe orice tip de tichet valoric. De obicei oamenii cumpără şi aşa, nu doar pe bani”, ne-a spus femeia.
Nu sunt speriaţi de controale
Comercianţii nu îşi fac griji din cauza controalelor desfăşurate de autorităţi. „De unde să ştie ei că eu vând pe bonuri? Nu am avut probleme până acum”, a spus Mariana Stancu.
Totuşi, oamenii legii nu le-ar crea probleme vânzătorilor ce comercializează astfel de produse pe tichete de masă, în stradă, deoarece nu pot fi sancţionaţi din lipsa unei prevederi în acest sens. „Nicăieri nu e prevăzut că ei nu au voie să facă asta”, ne-a spus Emil Ilea, comisar-şef al Gărzii Financiare Cluj.
Negociază preţul şi pe bonuri
În funcţie de valoarea bonurilor, clujenii îşi pot cumpăra lubeniţe de şapte sau opt kilograme, la un preţ de un leu pe kilogram. Astfel, comercianţii vând lubeniţele fără a oferi rest, la fel ca în magazine. „Dacă pepenele ales e mai mare, de obicei ne mai dau ei un leu sau doi în plus. Dacă nu depăşeşte foarte mult, negociem. Eu îl dau pe un bon, chiar dacă pepenele valorează puţin mai mult”, a mai spus Mariana Stancu.
CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ
Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga