Matia Corvin a fost suspendat în aer pentru că se înclina ca turnul din Pisa (VEZI GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridicarea statuii regelui maghiar a durat aproximativ o oră
Ridicarea statuii regelui maghiar a durat aproximativ o oră

Statuia ecvastră a regelui Ungariei, Matia Corvin, a fost ridicată, astăzi, în aer, la 35-40 de centrimetri de soclu. Operaţiunea a durat mai bine de o oră şi a fost realizată de o echipă de ingineri şi proiectanţi, sub supravegherea a doi sculptori.

Statuia lui Matia Corvin călare a fost prinsă în chingi şi cabluri de susţinere şi a fost ridicată, de pe soclu, cu ajutorul unei macarale industriale folosită la ridicarea podurilor. Şeful echipei de lucru, inginerul Coste Valentin, a apăsat pe un buton care a declanşat ridicarea statuii, iar muncitorii au coordonat mişcarea ei de pe soclu. Matei Corvin şi calul său, ambele piese din bronz, cântăresc în jur de 12 tone. Operaţiunea de ridicare a statuii de pe postamentul său este necesară pentru a putea reface soclul. La lucrările de ridicare a statuii a participat şi consulul general al Ungariei la Cluj, Szilagyi Matias.

Corvinul are şuruburile ruginite

Pentru a putea părtrunde în interiorul statuii şi a face investigaţii de rezistenţă a ei, a fost nevoie decuparea unei porţiuni din spate, în suprafaţă de 50 de centrimetri pătraţi. „Am mers pe nişte fisuri deja existente, pentru a nu stresa şi mai mult materialul”, explică Claudiu Cioncan, directorul Concefa, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea statuii regelui maghiar. În interior, specialiştii au descoperit că 99% dintre şuruburile din sistemul de prindere a bucăţilor de bronz din care este formată statuia sunt corodate şi riscau în orice moment să cedeze. „Toată statuia este făcută din bucăţi, aşa, ca un puzzle şi din 10 în 10 centimetri este prinsă în şuruburi. Am înlocuit, deja, vreo 800 de şuruburi, pentru ca statuia să nu cedeze la operaţiunea de ridicare de pe soclu”, a explicat directorul Concefa.

Puteţi vedea mai multe imagini din momentul ridicării statuii AICI

Matia Corvinul risca să se prăbuşească

Lucrările de restaurare la soclu sunt necesare pentru că acesta se înclinase, deja, sub greutatea statuii, cu aproximativ 3,5 centimetri faţă de poziţia iniţială. „Acest fapt a dus la înclinarea statuii cu 8 centrimetri”, a declarat Zaharia Benedek, directorul tehnic al firmei care a făcut operaţiunea de ridicare. „Exista un pericol iminent atât din cauza soclului cu infiltraţii, cât şi din cauza statuii cu şuruburile corodate”, a confirmat Claudiu Cioncan. Înainte de ridicarea statuii, soclul a fost investigat electro-magnetic, seismic şi cu un geo-radar, pentru a determina rezistenţa şi conţinutul. „Înăuntru este mult mâl şi au apărut fisuri în structură”, spune inginerul Maria Botean. Astfel că timp de două luni, cât va sta statuia în aer, soclul va fi desfăcut piatră cu piatră, refăcută structura şi reconstruit din temelii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite