Călăraşi: Roiurile de ţânţari au devenit inamicul nr. 1 al populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul insectelor ce au invadat oraşul Călăraşi este un calvar pentru toţi locuitorii, indiferent dacă stau la bloc sau la casă. Temperaturile extrem de ridicate, dar şi creşterea debitului râului Borcea au creat condiţiile favorabile înmulţirii micilor „terorişti“.

Cum se lasă seara, nu mai e chip să stai afară. Insectele trec la atac. Că stai la curte sau la bloc, e totuna. Nicăieri nu eşti în siguranţă. În ultimii ani, ţânţarilor nu le-a mai venit nimeni de hac. Din contră, ei sunt cei care fac legea.

Asediul insectelor

Asediul ţânţarilor, ce se soldează invariabil cu victime, duce oamenii la exasperare.„Este incredibil! În urmă cu câteva seri, copilul meu în vârstă de 3 ani s-a umplut pe tot corpul de băşicuţe pline cu lichid. Şi asta de la câteva înţepături. Cred că autorităţile ar fi trebuit să intervină din timp, acum deja suntem invadaţi de roiuri“, a declarat Mariana Achim, asistent farmacie. Şi Duţu Neagu, agent de pază, s-a arătat la fel de revoltat de invazia ţânţarilor. „După ce că murim de căldură, mai avem pe cap şi ţânţarii. Cum se înserează, cum te năpădesc. Nu ştiu dacă deratizarea o să-i omoare pe toţi, se vor înmulţi în continuare, din cauza caniculei“, a spus el nemulţumit.

Farmaciile, luate cu asalt

Ca să ţină cât de cât sub control nenorocirea care s-a abătut peste ei, călărăşenii dau fuga la farmacie şi golesc rafturile pline cu soluţii împotriva micilor insecte. „Nu mai avem nimic pe stoc, am adus joi două produse, Autan şi Off, dar s-au epuizat. Nu credeam că vor fi atât de căutate. Deocamdată, nu le putem recomanda oamenilor decât mixtura şi alcoolul mentolat, la preţul de 6 şi, respectiv 5 lei, pentru aplicarea direct pe înţepătură. Sunt soluţii preparate în farmacie, dar au efect rapid, calmând mâncărimea şi senzaţia de disconfort. De asemenea, pot fi folosite, dacă nu există altceva la îndemână, şi cremele pe bază de oxid de zinc“, a mai spus asistenta de farmacie Mariana Achim.

DSP avertizează

Şi Direcţia de Sănătate Publică a avertizat asupra pericolului care-i pândeşte pe oameni, având în vedere creşterile rapide de temperatură, dar şi înmulţirea vegetaţiei din zonele unde apele şi-au mărit debitul.  „Pentru a ţine la distanţă aceste insecte este important să prevenim, iar acest lucru înseamnă curăţarea zonelor de iarbă din jurul locuinţelor, dar şi folosirea unor substanţe care se aplică pe corp. După ce s-a produs înţepătura e mai dificil să tratezi pentru că intervin tot felul de infecţii“, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.


Vineri se face dezinsecţie

Autorităţile locale nu au prea multe soluţii în lupta cu ţânţarii, dar vineri promit că se va face dezinsecţie generală. „În prima etapă vom începe împrăştierea soluţiei la nivelul întregului municipiu, urmând ca peste 21 de zile să trecem la cea de-a doua fază de decimare a ţânţarilor. Sper să reducem considerabil numărul lor pentru a elimina disconfortul produs tuturor cetăţenilor. Pentru această operaţiune avem 200.000 de lei alocaţi, iar dezinsecţia urmează să o facem în colaborare cu Consiliul Judeţean“, a declarat viceprimarul Picu Şişman.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite