Autorităţile din Nana, acuzate de matrapazlâcuri la construirea stadionului comunal: materiale de construcţii plătite de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Nana, nereguli cu duiumul FOTO Adevărul
La Nana, nereguli cu duiumul FOTO Adevărul

Autorităţile din comuna Nana au dat din nou de necaz. Comuna zguduită de scandalul pământului, unde fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu şi-a cumpărat teren agricol, a fost luată la bani mărunţi.


Corpul de control al prim-ministrului a efectuat în perioada martie 2015 - octombrie 2016 un control la autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Nana,din  judeţul Călăraşi, constatând încălcări ale legislaţiei atât în privinţa obţinerii finanţării, cât şi în atribuirea şi derularea unor contracte de lucrări.

Potrivit unei sinteze publicate pe site-ul control.gov.ro, au fost verificate proiectele "Realizare zonă verde în comuna Nana", "Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi" şi "Realizare stadion comunal Nana".
Cu privire la proiectul "Realizare zonă verde în comuna Nana", Corpul de control al premierului a constatat că obţinerea finanţării nerambursabile de la bugetul de stat s-a făcut "prin utilizarea unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului".  De asemenea, în sinteză se arată că au fost încălcate dispoziţiile legale în atribuirea şi derularea contractului de lucrări pentru realizarea acestui proiect.

"Consecinţa acestei atribuiri, fără respectarea prevederilor legale din domeniul achiziţiilor publice, a constat în efectuarea de plăţi de la bugetul de stat în cuantum de 150.525,35 lei (TVA inclusă) către societatea Temy Jean S.R.L. şi obţinerea pentru această societate a unor foloase materiale în mod injust", se precizează în document.

Încălcarea prevederilor legale

Corpul de control al prim-ministrului susţine totodată că evaluarea proiectului "Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi" şi aprobarea finanţării nerambursabile s-au făcut de asemenea "cu încălcarea prevederilor legale", aceleaşi nereguli fiind stabilite şi în ceea ce priveşte atribuirea contractului de achiziţie publică de lucrări.
Potrivit Corpului de control, neconcordanţele din documentaţia de atribuire a contractului de lucrări au dus la majorarea cheltuielilor cu suma de 25.222,76 lei, suportată din fondurile publice alocate proiectului, reprezentanţii Primăriei comunei Nana plătind de două ori suma de 8.400,18 lei pentru unele materiale de construcţie şi transportul acestora.

În ceea ce priveşte proiectul privind realizarea stadionului comunal Nana, Corpul de control a constatat că cererea de finanţare "nu a fost evaluată, selectată şi nici aprobată de către membrii Comisiei privind determinarea oportunităţii, eligibilităţii şi aprobării proiectelor pe baza criteriilor stabilite de Ghidul solicitantului". De asemenea, atribuirea contractului de achiziţie publică de lucrări s-a făcut, potrivit Corpului de control, "cu încălcarea dispoziţiilor legale".

Plăţi necuvenite

În procesul de executare a contractului de lucrări "au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor/prevederilor legale/contractuale aplicabile, atât de către reprezentanţii Primăriei Comunei Nana, cât şi de către reprezentanţii societăţii EFECT CONSTRUCT SRL", se mai arată în document.
Totodată, potrivit sursei citate, reprezentanţii Primăriei Nana au utilizat fonduri publice din bugetul local în cuantum total de 16.616 lei, constatându-se că suma de 2.000 lei, reprezentând servicii de dirigenţie de şantier, constituie o plată necuvenită.

Conform documentului, primăria a efectuat în mod nelegal plăţi în cuantum de 358.202,13 lei (respectiv, cheltuieli neeligibile în cuantum de 357.203,13 lei şi cheltuieli eligibile, care trebuiau suportate de la bugetul local în cuantum de 999,00 lei), astfel fiind încălcate mai multe prevederi legale.
"Echipa de control a CCPM a constatat că toate plăţile aferente realizării celor trei proiecte analizate au fost efectuate de către reprezentanţii Primăriei Comunei Nana prin ordine de plată, aprobate de către primarul comunei Nana, fără ca acestea să fie supuse procedurilor de angajare, lichidare şi ordonanţare", prevăzute de Legea privind finanţele publice locale, se mai arată în document.

Rezultatele controlului au fost trimise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Curţii de Conturi a României, Administraţiei Fondului pentru Mediu, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Primăriei şi Consiliului Local Nana.
 

Vă recomandăm şi:

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

Cu ce bogăţie se mândreşte Nana, comuna unde Traian Băsescu a devenit moşier

Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul

Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul „Nana”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite