VIDEO Avocatul Marcel Cucuruzac, apărătorul lui Truţulescu în dosarul Ţigareta II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani după ce a renunţat la meseria de procuror, pentru a deveni avocat, Marcel Cucuruzac a devenit celebru după ce a acceptat să fie apărătorul colonelului SPP Gheorghe Truţulescu în celebrul dosar de corupţie Ţigareta II. Acesta a fost printre primele scandaluri publice de răsunet din România.

Procesul a durat câteva luni şi s-a încheiat cu câteva sentinţe drastice. În februarie 1999, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti i-a condamnat pe toţi cei 19 inculpaţi în dosar, pe listă fiind buzoianul Gheorghe Truţulescu, colonel SPP, Petre Buduru, preşedintele F.C. Dinamo, Gheorghe Neţoiu, Gabriel Negoescu, Gheorghe Bucşe, şeful statului major al aviaţiei militare.

”Eu am fost avocatul celebrului colonel Truţulescu, implicat în scandalul Ţigareta în 1998. Am fost avocatul lui încă de la început, de când nici nu-l prinseseră. Acesta a fost un caz care mi-a mâncat doi ani din viaţă dar la finalul căruia satisfacţia financiară a fost destul de mică atunci. După ce a ieşit din puşcărie, omul s-a compensat, dar atunci nu am câştigat mare lucru. Însă, pe de altă parte, eu fiind abia la început atunci, dosarul fiind foarte mediatizat, mi-a adus o mare popularitate. Am fost pe la televiziuni, prin ziare şi asta m-a făcut un avocat cunoscut. Acesta a fost cel mai celebru caz din câte am avut. L-am mai avut ca şi client pe Gigi Boieru, şi am mai avut procurori, judecători arestaţi şi anchetaţi şi mai am şi acum. Am avut oameni de toate categoriile, profesori, medici, doctori în diverse ştiinţe, numai academicieni nu am avut”, a declarat Marcel Cucuruzac pentru site-ul darabaneni.ro.

Acesta a fost unul dintre cazurile grele din debutul lui Cucuruzac în meseria de avocat. Până în anul 1996, acesta a fost procuror, timp de 14 ani, la Năsăud şi la Buzău. 

”Ca procuror nu te implici mereu în cazurile în care vrei tu, ci ţi se repartizează. Înainte de 1989 eram repartizaţi pe sectoare. Eu răspundeam de Poliţia Municipiului Buzău, era şi cel mai mare sector de activitate. Dar oricând un dosar care venea din sectorul meu putea fi repartizat altui procuror. Toate dosarele ajungeau în mapa procurorului şef iar el dădea rezoluţii de mână cine să soluţioneze. Chestiunea asta a ţinut mult după 1989. Eu am lucrat mai mult pe supravegherea urmării penale. Au fost multe nenorociri, de la furturi la tâlhării sau delapidări. Nu am lucrat pe omoruri pentru că erau de competenţa Parchetului Judeţean, nu a celui local. Am fost la câteva dosare când eram de serviciu, dar participam doar la cercetări la faţa locului. Zona asta a Buzăului este una cu multe infracţiuni de furt şi tâlhării şi aveam câte un dosar în care 10 persoane erau acuzate în acelaşi caz de 50 de furturi, chiar nu era uşor să probezi că a furat din 50 de locuri”, a declarat Marcel Cucuruzac.

Interviul integral îl găsiţi pe site-ul darabaneni.ro.

Marcel Cucuruzac suferea de o boală incurabilă iar în urma unei complicaţii a fost internat la Fundeni, unde s-a stins din viaţă, în jurul orei 23.00.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite