Dezastru ecologic: Urgia verde sufocă fauna lacului Tineretului din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fauna este distrusă de înmulţirea extrem de rapidă a unei plante, denumită popular brăduţ, ce consumă oxigenul din apă.Cu toată mobilizarea, administratorii lacului spun că nu pot face faţă ritmului de proliferare a brăduţului. Ei pot scoate maxim 12 tone de iarbă pe zi, prea puţin pentru a salva fauna.

Deşi această catintate de 12 tone pe zi i-ar face invidioşi chiar şi pe cei mai buni agricultori din Bărăgan, necazul este că brăduţul este complet inutil, ba chiar este dăunător chiar şi după ce este recoltat.“Este atât de toxic încât şi locul pe care este depozitat devine de nerecunoscut. Conţine mult iod şi din acest motiv iarba de la mal, peste care punem brăduţul când îl scoatem din apă, se arde şi apoi cu greu mai creşte în acel loc. Încercăm să o ţinem  cât mai puţin pe spaţiul verde, să o încărcăm repede”, a declarat  Alexandru Dunel, administratorul Parcului Tineretului, unde se află lacul.

Administratorii spun că utilajul pe care îl au este foarte vechi  şi se tem de o posibilă defectare serioasă a acestuia. “Utilajul pe care îl folosim pentru cosirea acestei plante este foarte vechi şi se strică mereu. Nici nu vreau să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă am amâna recoltarea chiar şi cu câteva zile. Am pierde războiul cu planta şi ar fi nevoie de ani buni pentru refacerea faunei din lac”, a mai adăugat Alexandru Dunel.

Costurile angajării unei firme specializate pentru curăţarea completă a lacului ar costa Primăria Buzău peste 600.000 lei,  iar reprezentanţii municipalităţii spun că nu pot suporta deocamdată această sumă.

Previziunile biologilor sunt sumbre.  Află dacă dau şanse de salvare în ediţia de Muntenia a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Buzău, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite