Decăderea şi secretele Elenei Udrea. Cei mai vechi prieteni ai fostei Blonde de la Cotroceni: „Era un copil modest. Au stricat-o Cocoş şi Băsescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, alături de fostul preşedinte Traian Băsescu, la un eveniment al PDL
Elena Udrea, alături de fostul preşedinte Traian Băsescu, la un eveniment al PDL

Perioada de glorie a Elenei Udrea apune odată cu plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu, principalul ei susţinător. Pentru cei care au cunoscut-o înainte să ajungă divă a politicii româneşti, cele mai recente ştiri şi imagini cu o Elena Udrea încolţită de justiţie şi politicieni nu fac decât să le confirme părerea că fata şoferului şi taxatoarei de autobuz din Buzău se urcase pe un piedestal prea fragil.

Pentru foştii colegi de clasă, portretul creat zilele acestea Elenei Udrea, de persoană certată cu legea, este total diferit de cel al copilei. Cristina Vasile i-a fost colegă Elenei în clasele gimnaziale, pe care le-a parcurs în Şcoala 16. ”Cine ajunge într-o astfel de situaţie, sigur a luat în calcul toate riscurile şi implicaţiile pe care le presupune. Eu cred că nu a făcut de capul ei ceea ce i se pune acum în spate de către procurori, dacă ele sunt adevărate, şi probabil că ştia la ce se expune, chiar la riscul de a ajunge în închisoare. Este o mare diferenţă între Elena Udrea din copilărie cu postura în care se află acum. Atunci era un copil modest, căruia nu aveai ce să îi reproşezi”, ne-a declarat Cristina Vasile.

Şi în viziunea lui Laurenţiu Grigoraş, fost coleg al Elenei Udrea în clasele a 11-a şi a 12-a, la Liceul ”B.P. Hasdeu”, imaginea din aceste zile a Elenei Udrea este contrastantă cu cea a adolescentei. ”Nu era deloc stridentă şi, din câte reţin, nu părea că va ajunge diva, aşa cum a numit-o presa, de mai târziu. Era o fată brunetă, modestă, la locul ei, care nu ieşea în evidenţă nici cu bune, nici cu rele. Era chiar talentată la desen şi îi plăcea să facă schiţe de rochii. A fost un şoc pentru toţi foştii colegi atunci când au văzut ce ascensiune a avut. Un lucru este cert. Trebuie să ai foarte mare determinare, ambiţie, pentru a ajunge unde a ajuns ea. Ca fost coleg, nu mă bucură să o văd în această situaţie, foarte aproape să ajungă după gratii, însă fiecare suportă consecinţele propriilor acţiuni”, declară Laurenţiu Grigoraş.

Locatarii din blocul 23 A, din cartierul Micro V, unde familia Udrea a locuit până la începutul anilor '90, nu au avut niciodată o părere prea bună despre căile prin care fosta lor vecină ”s-a ajuns”. 

„O ştiu de când era mică, fată bună, dar au stricat-o Cocoş şi Băsescu. Era frumoasă, bună, cuminte. Până a plecat de aici, era fată bună. A ajuns aşa de la anturaj, de la bărbatul său. Să dea Domnul să scape, dar sincer cred că a furat. N-o fi furat ea tot Palatul Parlamentului, dar dacă a băgat degetele, să plătească”, ne-a spus Maria, locatară a blocului în care a stat familia Udrea, la scurt timp după ce politiciana a intrat în atenţia DNA pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere în legătură cu banii din dosarul Microsoft.

udrea

„Am auzit ce a păţit cu justiţia, dar cred că merită. I s-a tras de la Băsescu, cred. A făcut averea cu ciorditul, cu şmecheritul şi cu Băsescu. Chiar nu ştiu cum s-a îmbogăţit femeia asta pentru că mama ei era ţărancă, ca şi mine. Mama era prietenă bună cu mine, era taxatoare. Domnule, numai măgării, şmecheri şi mafioţi. Părinţii ei erau oameni simpli, mama taxatoare, tatăl şofer de autobuz. Aveau un apartament, atât”, ne-a declarat Elena, o altă vecină din cartierul Micro 5.

Elena Udrea, de la copila care sărea gardul vecinilor ca să fure roşii la cursa pentru Cotroceni

S-au scurs mai bine de zece ani de când Elena Gabriela Udrea a pătruns în spaţiul public românesc, odată cu alegerea sa în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe lista Alianţei Dreptate şi Adevăr. La 41 de ani, Elena Udrea şi-a dedicat un sfert din viaţă politicii, în care a intrat şi a supravieţuit graţie unei personalităţi puternice.

Încă de mică, Elena i-a convins pe toţi cei din jur, părinţi, prieteni de joacă, colegi de şcoală sau dascăli, că este o ambiţioasă. În blocul 23 A, din Micro V, unde a locuit familia Udrea, locatarii încă îşi amintesc de Găbiţa, unul dintre zecile de copii care se zbenguiau pe aleile cartierului mărginaş. Toţi spun că fetiţa „şoferului de autobuz“ era bine educată, le vorbea frumos şi nu se lua cu nimeni la harţă. 

Victoria Gâdea, o femeie de 80 de ani, îşi aduce bine aminte de mica ei vecină, de acum trei decenii. „Mai venea la noi la uşă, ciocănea şi ne cerea câte ceva sau ne anunţa de ceva anume. Era scumpă. Vorbea frumos, toţi vecinii o iubeau. A avut o familie care s-a ocupat de educaţia ei. Învăţa mult, se ducea la şcoală şi lua mereu premii“, ne-a spus Victoria Gâdea. 

udrea

Elena, spun cei care au cunoscut-o, era un copil ascultător, care nu se eschiva de la rigorile impuse de părinţi. „Îmi aduc aminte de ea pentru că aveam, atunci, şi eu copii mici, care se jucau cu Elena. Copiii se jucau la ore fixe, după-amiaza, dar nu o vedeai mereu cu ei la joacă. O ţineau părinţii să îşi facă lecţiile. S-au ocupat de educaţia ei, asta pot să o spun cu mâna pe inimă, chiar dacă erau oameni simpli, muncitori”, ne-a povestit Gheorghe Iftimie (61 de ani), vecin al familiei Udrea din perioada şederii în Buzău. 

Printre micuţii din bloc, era zglobiul care mai tot timpul strângea gaşca şi propunea „strategia” de joacă. Iniţia chiar şi escapade în curţile vecinilor, pentru a-şi potoli pofta de fructe sau legume din grădini. „Fata era la şcoală, era cuminte, dar cu gaşca de la bloc mai făcea şi năzbâtii. A sărit gardul la un vecin, Radu, care a murit între timp, şi a luat şi ea două roşii, dar în spirit de joacă, nu că nu avea ce să mănânce. Nu a prins-o, dar el se văita că nu avea cine să fie decât fata lui cutărică. Avea şi ea vreo 12 ani, era copil“, ne-a povestit Vasile Bârsan, de 86 de ani, locatar într-una dintre casele din vecinătatea blocului în care a locuit familia Elenei Udrea, în Buzău.

Elena Udrea a urmat clasele I - VIII la Şcoala numărul 16 din cartier, pe care le-a încheiat de fiecare dată cu medii mari. „A fost comandant de detaşament, iar acolo nu ajungeau elevii slabi la învăţătură. Era o fată foarte bună şi niciodată nu mi-a făcut probleme. A fost premianta clasei tot timpul şi am înţeles că şi în clasele I - IV era la fel. Era înfiptă şi avea un caracter de lider. Se oferea să ajute, organiza excursii la mare, la munte, unde am mers de câteva ori“, a povestit, pentru „Adevărul”, dirigintele ei din gimnaziu, profesorul de sport Ovidiu Comşa. 

Printre elevii din Şcoala 16, era foarte populară, după cum şi-a amintit o fostă colegă. „Era o tipă practică, sportivă. Era implicată la orele de sport şi chiar şi acum când o văd că sare cu paraşuta nu mă impresionează, pentru că aşa o ştim toţi. Am fost prietene foarte apropiate şi ţin minte că era foarte populară. Dintre noi două, de fiecare dată ea era aleasă prin vot să fie comandant de detaşament. Erau propuşi elevii cu cele mai bune rezultate, însă votul era în funcţie de popularitate. Învăţa bine la  toate materiile, iar cel mai mult îi plăcea istoria, ţin minte“, ne-a declarat Cristina Vasile, colegă a Elenei în şcoala gimnazială.

Prima apariţie în ziar: concurentă la Miss

Elena Udrea a urmat Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu“, la clasa de electrotehnică, în primii doi ani, apoi la filologie.

image

În ultimul său an de liceu, Elena a participat la un concurs de Miss, iar despre prestaţia adolescentei s-au făcut referiri într-o cronică de spectacol, realizată de jurnalistul Cornel Stângă. Din articol reiese că Elena Udrea era mai degrabă o tânără timidă, nu foarte populară printre colegii de liceu şi orgolioasă.

Ziaristul buzoian a dedicat două pagini de ziar ediţiei din 1991 a concursului „Miss Adolescenţa Buzău“. Concurentele, printre care era şi Elena, au avut de parcurs trei probe. La cea de „defilare prin faţa publicului în ţinută lejeră, de vară“, Elena a purtat o rochie maro, iar la a doua, o rochie neagră cu capă pe umeri, „cu un aer de mister“.  

A treia probă a fost, însă, cea care i-a dat, se pare, bătăi de cap Elenei Udrea. „Fiecare concurentă se prezintă singură. Elena, anul IV la Hasdeu. Îşi cere scuze pentru emoţii. Fluierături în sală. Continuă greu. «Voi recita o poezie a lui Lucian Blaga». Foarte puţini aplaudă. Ceilalţi nici nu vor să audă. Ce greu e să fii prima din seria concurentelor. Un fel de deschizătoare de pârtie. Începe. Din păcate nu se aude, stă cam departe de microfon. Alte fluierături. Disting totuşi: «Vei plânge mult atunci, ori vei ierta?!». Publicul n-o iartă. Nu vrea s-o asculte. Sau nu-i o prezenţă prea agreată în Hasdeu. Oare?! Florin (Florin Artene, prezentator - n.r.) vrea s-o ajute. Atenţionează că va întrerupe spectacolul, dacă nu se face linişte. Sunt avertizaţi, în primul rând, «rockerii». Degeaba. Concurenta renunţă şi pleacă în culise. Bănuiesc ce-i în sufletul ei...“, scria jurnalistul buzoian, în 1991.

Juriul acelui concurs a decis că Elena Udrea nu merită un loc pe podium, spre mâhnirea concurentei din Liceul Hasdeu, care a refuzat să revină pe scenă pentru a-şi ridica diploma de menţiune.

După liceu, Elena Udrea a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, specializarea Drept, în cadrul universităţii particulare „Dimitrie Cantemir“ din Bucureşti. În 1996, a obţinut diploma de licenţă, iar din 1997 a fost avocat la propriul său cabinet individual de avocatură. 

Mariajul de un deceniu, care i-a marcat ascensiunea

În 2003 a devenit soţia omului de afaceri Dorin Cocoş, căsătoria având loc la Consulatul român din New York. Numele acestuia a fost asociat cu mai multe scandaluri publice, unele legate de un contract de concesiune a parcărilor din centrul Capitalei sau de eliberarea de certificate medicale muncitorilor români care doreau să plece la muncă în străinătate. Mariajul dintre cei doi a durat un deceniu, divorţul fiind înregistrat pe 10 iunie 2013, la un notar public.

udrea

Omul politic Elena Udrea a apărut în 2004, când a devenit membru PNL şi a candidat pe lista Alianţei Dreptate şi Adevăr pentru un loc în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

A ajuns consilier general în echipa primarului Traian Băsescu apoi a fost propulsată în funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice şi de Disciplină a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. După numai câteva luni, Elena Udrea a fost adusă la Cotroceni de noul preşedinte, Traian Băsescu, pe poziţia de şefă a Cancelariei Preşedintelui.

A demisionat la scurt timp de aici, în octombrie 2005, în urma unei campanii de presă care viza incompatibilitatea cu afacerile soţului ei. În toamna aceluiaşi an, a plecat din PNL, iar câteva luni mai târziu, în februarie 2006, s-a înscris în PD, unde a primit imediat funcţia de secretar executiv. În octombrie 2008 a devenit deputat PDL în colegiul 25 Bucureşti, acumulând peste 43 de procente din voturi, cel mai bun rezultat al unui deputat PDL din Capitală. După alegeri, în urma negocierilor pentru guvernul PDL - PSD, Elena Udrea s-a ales cu demnitatea de ministru al Turismului.

udrea

Pe parcursul întregii sale existenţe în lumea politică, Udrea a fost un consecvent vârf de lance în războiul preşedintelui cu adversarii din PNL şi PSD. Nu degeaba i-a fost atribuită de popor sintagma „Blonda de la Cotroceni“. A stârnit scandaluri, crize politice, antipatii chiar şi din sfera apropiaţilor preşedintelui ţării, însă niciodată nu şi-a pierdut calitatea de preferată a lui Traian Băsescu.

Cum a apărut „partidul lui Băsescu“

Elena Udrea şi-a urmat mentorul, aproape necondiţionat, în fiecare aventură a acestuia pe tărâmul politicii. După ce Traian Băsescu s-a dezis definitiv de PDL, printr-un interviu postat pe o pagină de socializare, a girat o nouă construcţie politică, ridicată pe scheletul unei fundaţii, Mişcarea Populară.

La începutul anului 2014, PMP a devenit oficial partid politic, moment aşteptat cu mult interes de nemulţumiţii din PDL. Cum era de aşteptat, nu a durat mult până când frâiele „partidului lui Băsescu“ au ajuns pe mâinile Elenei Udrea. 

A fost aleasă preşedinte al Partidului Mişcarea Populară la Congresul partidului, din iunie 2014, obţinând 742 de voturi pentru. „Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă promit că vom construi împreună partidul acela de care România are nevoie. Vă promit că vom schimba împreună clasa politică. Vă promit că vom schimba împreună România în bine, vă promit că vom conta în alegerile prezidenţiale din această toamnă. Vă promit că vom fi primul partid din România, în 2016”, a declarat Elena Udrea, după alegerea sa în funcţia de preşedinte al PMP. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite