Abator de ovine din Verneşti, judeţul Buzău, acuzat că poluează terenurile agricole cu sânge şi resturi animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un miros de putrefacţie a pus stăpânire pe o zonă de la intrarea în comuna buzoiană Verneşti, iar oamenii din zonă arată cu degetul spre un abator de ovine, care ar deversa pe câmp sângele şi alte deşeuri organice. Reprezentanţii firmei incriminate spun că respectă cu sfinţenie obligaţiile din autorizaţia de mediu şi că acuzaţiile sunt nefondate.

Mai mulţi localnici şi reprezentanţi ai unor firme care au sediul la intrarea în Verneşti, dinspre Buzău, vor să trimită zilele acestea sesizări către Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică, pentru a semnala o eventuală încălcare a legislaţiei de mediu şi de sănătate, de către responsabilii abatorului de ovine.

Aceştia vor ataşa la reclamaţii fotografii care arată bălţi pline cu sânge şi organe intrate în putrefacţie, despre care spun că au fost surprinse în spatele abatorului, pe un câmp din vecinătate. 

”Acolo este o ţeavă din care curge sânge într-o groapă formată natural. Tot în apropiere, se află grajdurile fostei ferme de ovine, unde firma aceasta depozitează resturile din stomac şi intestine direct pe platformele de ciment, în bătaia soarelui. Astea produc un miros care îţi provoacă greaţă”, ne-a declarat unul dintre nemulţumiţi.

image

Acesta spune că de vreo două luni a devenit insuportabil aerul, cam de când a ”observat că au prins comenzi multe pentru sacrificare” şi că au depăşit capacitatea de depozitare a resturilor.

Peste 15 sesizări vor fi înaintate, în foarte scurt timp, la registraturile autorităţilor responsabile, de la mai mulţi agenţi economici şi locatarii unui bloc din apropierea abatorului. ”Nu poţi să mai stai cu geamurile deschise”, a spus un alt nemulţumit din Verneşti.

De partea cealaltă, reprezentanţii firmei de sacrificare a ovinelor susţin că respectă cu stricteţe regulile de protecţie a mediului şi că toate resturile ajung la o firmă de incinerare. Mai spun, de asemenea, că nemulţumiţii din zonă exagerează atunci când spun că mirosul este insuportabil.

”Lângă orice abator de oriunde din lume există un miros specific iar când a fost construit abatorul nu era nimic în zonă. Nu suntem noi vinovaţi că ulterior au fost date autorizaţii pentru terase, restaurante sau pentru transformarea în bloc de locuinţe a unui imobil care pe vremuri era cămin pentru muncitorii din fermă”, ne-a declarat P.C., reprezentant al societăţii de abatorizare a ovinelor.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău spune că abatorul de ovine din Verneşti deţine o autorizaţie de mediu conform căreia resturile animale trebuie eliminate prin incinerare, la scurt timp după generarea lor din procesul de abatorizare. Acestea trebuie păstrate în perimetrul firmei, numai în incinte frigorifice, până când pleacă la firma de incinerare. De asemenea, autorizaţia mai prevede ca dejecţiile vegetale scoase din abdomenul animalelor să fie preluate de staţia de epurare Buzău în bazinele unde se formează nămolurile folosite ca îngrăşământ în agricultură.

Reprezentanţii APM Buzău admit că firma ar putea avea abateri însă numai Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică vor putea face verificări în acest sens.

Societatea acuzată că poluează terenurile şi aerul din Verneşti este un abator modern, construit cu o investiţie de 4.000.000 de euro, în 2006, fiind realizat cu sprijinul Uniunii Europene şi al Guvernului României. Abatorul şi anexele se întind pe o suprafaţă totală de peste 20.000 metri pătraţi. Linia de producţie este complet automatizată având o capacitate de 300 capete/oră.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite