Copilărie sub asediul maşinilor. Locurile de joacă au fost transformate în parcări
0În oraş sunt amenajate 50 de locuri în care copiii se pot juca, dar trebuie să fie şi foarte atenţi pentru a nu fi loviţi de maşini. Din cauza numărului tot mai mare de autoturisme, locurile de parcare au devenit insuficiente, iar şoferii se bucură de orice colţ găsit liber. Aşa se face că şi spaţiile de joacă ale copiilor au devenit parcări.
Dacă altădată copiii aveau la dispoziţie parcări întregi unde puteau alerga sau se putea bucura de jocurile copilăriei, acum micuţii au ajuns să se joace printre autoturisme şi fum de eşapament. Părinţii au devenit deja îngrijoraţi de spaţiile în care copii ies să se relaxeze, mai ales că aceştia trebuie să se ferească sau să îşi facă loc printre maşini.
„Eu înţeleg că toată lumea şi-a luat maşină, dar autorităţile trebuie să găsească o soluţie pentru spaţiile de joacă să rămână libere. Eu sunt nevoită să stau tot timpul cu copilul afară pentru că mi-a teamă să nu fie lovit de maşini", ne-a spus Raluca Buda, din cartierul Unirii Nord.
Locuri de joacă din comunism
La nivelul municipiului sunt amenjate 50 de spaţii de joacă, dar majoritatea dintre ele au fost construite înainte de 1989 şi sunt vopsite şi reparate anual.
„Cele mai multe sunt spaţii de joacă vechi, dar noi le întreţinem. Au fost amenajate şi două spaţii noi, moderne în Parcul Crâng, două în Tineretului, două în Dorobanţi şi alte două în Micro 5 şi în Parcul Marghiloman. Pentru fiecare loc de joacă s-au cheltuit între 100.000 şi 150.000 de lei", ne-a declarat Gabriel Baltă, director tehnic în cadrul Primăriei Buzău.
Invazia de autoturisme a făcut ca în unele cartiere spaţiile de joacă să fie desfiinţate pentru ca toţi proprietari de maşini să aibă un loc de parcare. Este şi cazul unui spaţiu cu leagăne şi tobogane din zona Dorobanţi.
„Până în urmă cu ceva timp a existat în spatele blocului, lângă zona de colectare a gunoiului un loc de joacă pentru copii. Din păcate a fost desfiinţat de locatari pentru a-şi parca maşinile", spune Marian Găleată, locatar din zona Dorobanţi. Culmea este că aceia care se plâng că n-au parcuri pentru copii sunt tot locatari.
Parcul din Dorobanţi, periculos
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei afirmă că acel spaţiu reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea copiilor. „Pentru acel loc de joacă, era unul foarte mic, au existat mai multe sesizări penru că era prea aproape de gunoi şi a fost desfiinţat", a mai adăugat directorul tehnic din cadrul Primăriei Buzău.