Instructorii auto rămân fără clienţi
0Tot mai puţini buzoieni îşi permit să facă şcoala de şoferi. Copleşiţi de grijile cotidiene, oamenii au scos de pe lista de priorităţi obţinerea permisului de conducere auto. Instructorii auto au încercat să se adapteze şi au scăzut preţurile chiar la jumătate faţă de anul trecut.
Zadarnic însă, căci ofertele deosebit de tentante nu au atras clienţi. ”Numărul cursanţilor este mai mic de la un an la altul. Nu mai are lumea bani. Acesta este principalul motiv, la care se adaugă concurenţa neloială şi numărul mare de instructori” ne-a declarat Nicolai Morteci, instructor independent. Criza îi afectează deopotrivă pe instructorii auto care lucrează pe cont propriu şi pe cei care sunt angajaţi la şcolile de şoferi. Din disperare că îşi vor pierde afacerea cei din prima categorie acceptă să lucreze chiar cu 500 de lei, însă pregătirea oferită este pe măsura preţului.
Acuzaţii de concurenţă neloială
Pe aceştia colegii de breaslă care au tarife ceva mai mari care totuşi nu depăşesc 700-800 de lei pentru un curs, îi acuză de concurenţă neloială şi de faptul că multe din orele de conducere pe care sunt obligaţi să le facă sunt fictive. Slaba pregătire se confirmă într-adevăr atunci când cursanţii ajung să dea examenul pentru obţinerea permisului de conducere. După cum au observat şi ofiţerii de la Serviciul de Permise Auto mulţi nu au deprinderile necesare pentru a stăpâni volanul şi chiar dacă trec de proba teoretică pică la cea practică, de conducere în oraş.„ Cine acceptă să facă ore mai puţine o face pe pielea lui, pentru că ajunge la examen cu Poliţia şi pică. Pierd şi instructorii care procedează aşa pentru că li se duce vestea şi vor fi eliminaţi de pe piaţă” ne-a declarat Gheorghe Brătilă, administratorul unei şcoli de şoferi.
Meseria de instructor auto a fost multă vreme deosebit de profitabilă şi tocmai de aceea numărul celor care o practică este foarte mare. Criza i-a lovit din plin şi unii au fost nevoiţi să renunţe.