Primăria pierde cu 5 la 1 meciul banilor de pe Naţional Arena
0Pedeliştii bucureşteni susţin că noul stadion a consumat 5 milioane de euro şi a produs doar un milion de la inaugurare. Oprescu vrea să le închidă gura cu Finala Europa League.
La nici un an de la inaugurare, Naţional Arena a devenit terenul de război politic între Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi Primăria Capitalei. Fără un management privat, pentru că CGMB, unde majoritari sunt membri ai PDL, a respins forma propusă de primarul Sorin Oprescu, noul stadion nu a reuşit să producă venituri la bugetul local. Cel puţin asta susţine preşedintele PDL sector 6, primarul Cristian Poteraş, iar edilul-şef nu neagă, ci doar se laudă cu alte cifre: 18 meciuri de fotbal la care au participat aproape 500.000 de spectatori.
Al treilea gazon nou
Cea mai nouă critică adusă municipalităţii este faptul că bucureştenii trebuie să plătească 1 milion de euro pentru încă un gazon, aşa cum ar impune UEFA pentru organizarea la Bucureşti a Finalei Europa League, la data de 9 mai 2012. „Schimbarea din nou a gazonului şi cheltuirea a încă 1 milion de euro din banii bucureştenilor reprezintă bomboana de pe colivă”, a spus Cristian Poteraş. Reacţia acestuia vine după ce Primarul Oprescu a declarat că „pentru Finala Europa League din 9 mai nu trebuie sa facem lucrări importante şi investitii majore, ci doar să schimbăm gazonul şi să extindem temporar locaţii pentru echipele media, deoarece meciul va avea tripla productie de televiziune”. Pe lângă telespectatori, Primarul Capitalei mai promite şi circa 40.000 de turişti ce vor vizita Bucureştiul cu ocazia evenimentului sportiv.
Fotosinteză de sute de mii de euro
Potrivit municipalităţii, cheltuirea pentru gazon se va distribui în trei părţi: înlocuirea ierbii, montarea instalaţiei de fotosinteză şi schimbarea nisipului. Astfel, 360.000 de euro vom plăti pentru înlocuirea gazonului, 290.000 de euro – pentru instalaţia de fotosinteză şi acordarea mentenanţei până în luna septembrie, iar 350.000 euro – pentru schimbarea stratului de suport nisip. “Aceste operaţiuni reprezintă suma pe care Primăria Capitalei o plăteşte către STRI, firma agreată de UEFA pentru a monta noul gazon”, precizează Primăria. Lucrările încep săptămâna aceasta.
UEFA, scuza neconfirmată a lui Oprescu
Pe lângă inutilitatea financiară de până acum a stadionului şi cheltuielile pe care trebuie să le suporte toţi contribuabilii bucureşteni pentru creşterea calităţii investiţiei, Naţional Arena va fi închisă mai bine de o lună de zile. “Având în vedere că în luna mai România va fi gazda finalei UEFA League, Arena Naţională trebuie să respecte normele UEFA, care au impus înlocuirea gazonului cu unul nou, fiind absolut necesar ca până atunci să nu mai fie organizată o altă competiţie pe stadion”, a explicat Sorin Oprescu.
Reglementările UEFA nu prevăd însă ca pe stadioanele unde se dispută finale europene să nu se mai joace meciuri oficiale cu un anumit timp înainte.
Spre exemplu, la Hamburg, unde s-a jucat finala Ligii Europa în 2010, cu trei săptămâni în urmă se disputase şi returul unei semifinale din aceeaşi competiţie. În cazul Bucureştiului însă, oficialii UEFA, alertaţi de starea gazonului de la meciul cu Franţa, au transmis FRF să se ia toate măsurile pentru ca finala de la 9 mai să se dispute în cele mai bune condiţii, drept pentru care s-a decis închiderea arenei şi renovarea gazonului cu aproape două luni înainte.