Studentul, zugrav din prima zi
0Debutul anului universitar i-a prins pe mulţi dintre studenţii căminişti din Bucureşti în plin proces de renovare şi amenajare . Studenţii norocoşi care au obţinut un loc în cămin trebuie să susţină şi “testul gospodarului”. Probele sunt: zugrăvitul şi tâmplăria.
Pereţi înnegriţi, mochetă cu păr, chiuvetă ruginită, miros îmbâcsit, resturi de mâncare de la cei care au locuit aici anul trecut şi gândaci – acestea sunt doar câteva probleme pe care le au de rezolvat tinerii care au primit o cameră în complexele studenţeşti din Bucureşti.
Dacă unele cămine au fost recent renovate şi necesită numai curăţenie de rutină, altele au nevoie de schimbări majore pentru a putea fi transformate într-un spaţiu decent de locuit. Un exemplu în acest sens sunt camerele din Căminul C al Complexului Studenţesc Leu.
Cătălin, student în anul al II-lea la Facultatea de Electronică din Universitatea Politehnică, mărturiseşte că va trebui să investească, în următoarele zile, timp şi bani pentru curăţarea camerei. “Când ne-am mutat aici, am găsit mizerie, chiuveta ruginită şi paturile şubrede”, s-a plâns tânărul. Un caz similar este cel al studenţilor Ionuţ şi Gabriel, care ieri dimineaţă, în prima zi a anului universitar, munceau de zor la curăţatul vopselei de pe geamuri, la vopsitul şifonierului şi la instalarea etajerelor.
“Sperăm să terminăm totul până duminică. Am avut multă treabă, în primul rând de curăţat şi de dat cu lavabilă”, a spus Gabriel.
La curăţenie, invitată şi familia
Unii studenţi apelează la prieteni şi la familie să pună umărul la renovare şi amenajare. Simona este studentă la medicină şi locuieşte într-o garsonieră din Căminul U2 din Regie.
“Am primit camera în urmă cu două zile şi, pentru a mă putea instala cât mai repede, am apelat la familie, la o prietenă şi la părinţii acesteia”, a mărturisit ieri studenta, în timp ce aplica în baie vopseaua lavabilă. Simona a adus de acasă covoare, perdele şi draperii.
“Am cheltuit aproximativ o sută de lei pe detergent şi soluţii speciale pentru dezinfectare, întrucât bucătăria era plină de grăsime şi mizerie de la cei care au locuit aici”, a adăugat ea.
Cât te costă curăţenia-lună
Primul pas în amenajarea camerei este curăţatul. Apoi, neapărat trebuie scuturate saltelele. Urmează aplicarea lavabilei şi vopsitul uşilor şi geamurilor, curăţenia de după zugrăveală şi aplicarea soluţiei pentru omorârea gândacilor.
Preţuri de articole pentru curăţenie:
- linoleum: 19-50 lei/mp
- covor: de la 100 lei
- var şi trafalet: 25-35 lei
- vopsea şi pensule: 15-20 lei
- aracet: 5 lei/kg
- antimucegai: 8 lei
- dezinfectant: 15 -20 lei
- otravă de gândaci: 15 lei