Bucureşti: "Porţi deschise" la închisoarea din Jilava
0De „Ziua Porţilor Deschise“, doar un singur vizitator a trecut pragul penitenciarului de la marginea Capitalei. Tânărul, un masterand la psihologie, a vrut să vadă în ce mediu trăiesc deţinuţii.
Dis-de-dimineaţă, porţile închisorii Jilava s-au deschis. Nu pentru că deţinuţii ar fi eliberaţi, ci pentru a primi eventualii vizitatori. Asta pentru că penitenciarul Jilava a organizat „Ziua Porţilor Deschise”.
Evenimentul face parte din acţiunea „Zilele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor” şi celebrează sărbătorirea Sfinţilor Petru şi Pavel, protectorii penitenciarelor. Pe această cale, organizatorii au oferit curioşilor posibilitatea să viziteze închisoarea şi Fortul 13 Jilava. Uşile au fost deschise doar între orele 9.00 şi 11.00, iar traseul a fost stabilit şi bine păzit de paznicii instituţiei.
Jurnaliştii, la datorie
Oamenii însă nu au fost atraşi de ideea de a vizita închisoarea. În afară de puhoiul de jurnalişti veniţi „la datorie“, doar un singur bucureştean,
Cosmin Butură, masterand la psihologie judiciară şi victimologie, a avut curiozitatea să vadă ce ascund zidurile de la Jilava. „Am aflat de pe site-ul penitenciarului de acţiunea aceasta. Sunt foarte rare ocaziile de acest gen, de aceea mi-am dorit foarte mult să fiu astăzi aici. Doresc să văd în ce mediu trăiesc deţinuţii şi vreau să văd cum aş putea eu colabora cu Penitenciarul“, a spus Cosmin.
La Penitenciar au venit şi membrii grupului „Teen Chalange“, dar nu ca să vizitezi, ci pentru a susţine un mic spectacol pentru deţinuţi.
Penitenciar – monument istoric
Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să schimbe percepţia negativă a oamenilor despre închisorile din România, în general şi despre Penitenciarul Jilava în particular. „Cu această ocazie nu dorim altceva decât să arătăm societăţii cu ce ne ocupăm, ce facem pentru reeducarea deţinuţilor, cum îi ajutăm să se reintegrareze în societate după punerea în libertate şi, nu în ultimul rând, dorim să arătăm ca suntem o instituţie transparentă, modernă şi deschisă la tot ce e nou“, a spus Cristian Erving Micu, inspector principal şi purtător de cuvântal Penitenciarului Jilava.
Vizitatorilor, dacă ar fi fost, ar fi avut ce vedea. „Acest Fort 13 a fost inaugurat în anul 1907, când au fost aduşi aici două sute de ţărani, participanţi la Răscoala din acel an. El a funcţionat până în 1975, când a fost inaugurat noul Penitenciar Jilava“, a explicat inspectorul Micu.