Bucureşti: George Boboc aduce butonul pentru chelner
0Tânărul afacerist s-a hotărât să nu mai aştepte preluarea comenzii la restaurant şi a dotat mesele chefliilor români cu un dispozitiv care să-l „trezească“ pe chelner din visare.
BUCUREŞTI: Luiza Zan, cântăreaţa de jazz
BUCUREŞTI: Inginerul de la platane
George Boboc a călătorit mult şi a rămas impresionat de soluţiile inovatoare la care apelează instituţiile, şcolile şi cafenelele din străinătate. În Germania a stat o perioadă şi de câte ori lua masa în oraş servirea era ireproşabilă. „Am descoperit în câteva restaurante că nu trebuie să aştept să mă vadă chelnerul şi că pot să-l apelez de la un buton. La fel era şi cu nota de plată. Nu pierdeam timpul“, povesteşte tânărul. El s-a gândit că sistemul poate fi lansat şi în România şi are deja clienţi pentru acesta.
„Sistemul de eficientizare a comenzilor este un sistem wireless compus din receptor, ceas şi pager, deţinut de chelner şi mai multe emiţătoare, buton de perete sau de masă, ce pot fi acţionate de clienţii meselor alocate chelnerului“, explică George.
A încercat mai multe meserii
Ca orice adolescent care visează să devină justiţiar şi să împartă dreptate, George a dat admitere mai întâi la Academia de Poliţia, dar a ratat probele de aptitudini fizice. Nu a renunţat la ideile lui şi a dat examenul la Facultatea de Drept. De data aceasta, cu succes. „Mi-am dat seama că nu este de viitor nici această meserie şi am renunţat să profesez în domeniu“, spune George Boboc. A avut o tentativă de a deveni economist, dar nu i s-a potrivit nici această meserie, aşa că a urmat cursurile unui master în afaceri în Marea Britanie.
„Firma pe care o conduc, GBC, este singura din România care furnizează aparatură audio-video sălilor din cele mai importante clădiri ale Bucureştiului“, spune George Boboc. Astfel, împreună cu echipa sa de 40 de angajaţi, George Boboc a dotat aula Academiei de Studii Economice cu cel mai performant sistem video, de traducere, de proiecţie şi de teleconferinţă. La fel a procedat şi pentru Universitatea de Studii Agronomice, Aeroportul Otopeni şi Băneasa.
„De asemenea, am transformat Biblioteca Metropolitană în cea mai complexă bibliotecă din sud-estul Europei datorită acestui sistem de digitalizare pe care-l promovez“, se mândreşte afaceristul. „Vreau ca pe viitor să ofer marilor biblioteci de la noi această platformă gratis, în aşa fel încât orice tânăr din Cluj să găsească şi să poată citi cărţi aflate numai în biblioteci din Bucureşti, de exemplu. Ăsta este viitorul“, spune George.
Vinde plăcuţe de orientare
Pentru că nu s-a mulţumit să fie de ajutor doar pe partea tehnică, acum doi ani s-a gândit că în România nu există firme care să se ocupe de instalarea unor semne de orientare şi semnalizare, atât în clădiri, dar şi pe străzi. Ideea i-a venit tot după o călătorie în Germania.
Întrebări şi răspunsuri
Cum te orientezi în Bucureşti?
Greu. La noi nu există indicatoare, iar pentru un turist străin este un adevărat coşmar. E bine că avem hărţi, dar nu folosesc la nimic din cauză că pe străzi nu există săgeţile magice. În alte ţări sunt sisteme, info-chioşcuri care te ghidează către orice destinaţie, un fel de GPS stradal. Din păcate, statul nu e interesat să achiziţioneze astfel de produse care să ne uşureze viaţa în oraş.
Ce altă idee de afaceri mai ai?
Furnizorii din Germania mă roagă să comand parcări pentru biciclete. Le spun că la noi nu se cer astfel de obiecte.
Ce-i place
Îi place să călătorească. „De curând m-am întors din China. Este o ţară fascinantă“, povesteşte George Boboc. În fiecare weekend evadează din Capitală şi are mereu în portbagaj un grătar pregătit pentru un meniu delicios. „Îmi place să gătesc româneşte“, mărturiseşte el.
Ce nu-i place
Nu-i place traficul din Bucureşti. „Dimineaţa fac 10 kilometri până la serviciu în trafic, seara, alţi 10 kilometri. Infrastructura este cumplită, nu avem drumuri “, se plânge George.
Profil
Născut: 7 februarie 1977, Bucureşti
Studii: Licenţiat al Facultăţii de Drept din Bucureşti
Familie: Este necăsătorit