FOTOGALERIE Condamnarea sinistraţilor: dorm cu Dunărea la fereastră
0Raiul din Deltă care bucură omul civilizat a ajuns în urma inundaţiilor un infern pentru locuitorii ei. Cel mai afectat sat este Ceatalchioi, acolo unde 100 de case s-au umplut de apă, 26 s-au prăbuşit, iar peste 200 de persoane au fost urcate în vapoare şi duse de urgenţă la adăpost. Alţi 100 de săteni care îşi imaginează că pot rezista în faţa apelor refuză în continuare să părăsească localitatea.
„Ajutooor! Nu plecaţi, am venit!", asta strigau disperaţi un grup de sinistraţi din satul Pătlăgeanca chemaţi să primească ajutoare pe un ponton de la marginea localităţii atunci când au înţeles că vaporul care transporta pungi cu alimente se îndepărtează tot mai mult de ei. Comandanţii vaporului au decis să se deplaseze către o altă punte, crezând că nu mai găsesc pe nimeni în această zonă, când au văzut Dunărea că le intră pe geamurile caselor.
În spatele ambarcaţiunii şi-a făcut apariţia o barcă gonflabilă cu doi militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea (ISU) care „patrulau" satul şi au cerut să împartă ei ajutoarele pentru sinistraţii rămaşi încă în sat, pentru că oamenii se ascund de furia apelor în poduri şi nu toţi au bărci pentru a ajunge până aici.
Se împart pungi cu salam, pâine, dulciuri şi conserve pentru a alimenta energia celor care nu au vrut să-şi părăsească casele şi au ales să ducă până la capăt o luptă inegală cu Dunărea.
S-au refugiat pe „Arca lui Noe"
Vaporul se îndepărtează iar imaginile devin apocaliptice: ca şi cum nu ar fi fost suficient, cerul se înegreşte şi porneşte o furtună torenţială. În zare se întrevede silueta unui cioban care a reuşit să se salveze împreună cu o turmă de oi pe o bucată de dig rupt. Omul stă neclintit, ca o statuie vie cerând parcă îndurare. La câteva mile de el, trecem pe lângă vaporul Mirceşti, care s-a transformat într-o „Arca lui Noe”, o navă devenită scăparea a peste 200 de sinistraţi care se uită în spate şi văd cum locuinţele le cad una după alta.
După circa două ore vaporul ancorează în Ceatalchioi, unde Dunărea capătă un amestec de superb cu oribil. Asta pentru că, dincolo de rezervaţia din spatele pontonului, unde se vede faună şi pământ, se ascund tragediile a peste 100 de sinistraţi care fac nopţi albe pe o bucată de dig după ce apa le-a înghiţit casele. „Mi-am pus copiii în căruţă şi am fugit când s-a spart digul. Nu am apucat să luăm decât nişte pături iar acum ne plimbăm dintr-o parte în alta ca să nu îngheţăm de frig", plânge în pumni Elena Săucă, o văduvă cu mâinile aspre, care şi-a reconstruit singură casa după o altă serie de inundaţii de acum câţiva ani şi care refuză să plece de lângă ea.
Pe aceeaşi bucată de pâmânt stau sute de animale istovite şi maşini care au fost transformate în locuinţe. „Dorm în Dacie de două nopţi, asta e tot ce am putut să salvez. Când s-a dat alarma am fugit doar cu hainele de pe mine”, explică secerat de durere nea Costică care, încă şocat că şi-a pierdut casa refuză să mănânce, dar şi să primească ajutoare.
Oamenii care au rămas în sat trag speranţa până în ultimul moment că ceea ce li se întâmplă este doar un coşmar, altfel nu se explică faptul că mulţi dintre ei, care au casele inundate, se încăpăţânează să rămână aici şi să încarce saci cu nisip cu gândul de mai salva ceva, deşi autorităţile i-au avertizat că sunt în pericol. „Am făcut o breşă în digul din spatele localităţii pentru ca apele să se scurgă în canalul Sireasa spre canalulu 36”, explică Vasile Gudu, prefectul oraşului Tulcea, aflat la faţa locului.
Pentru că distanţa de la vapor până în sat este de vreo 300 de metri, miitarii însetaţi şi secătuiţi de puteri, împreună cu voluntarii şi soborul de preoţi formează un cordon uman pentru a distribui mai rapid alimentele şi apa de băut.
Valurile de suferinţă i-au doborât pe aceşti oameni legaţi de glie, care, deşi mulţi sunt conştienţi că şi-au pierdut adăpostul, luptă în continuare cu fluviul dezlănţuit.
Jurnaliştii şi Crucea Roşie, în ajutorul sinistraţilor
Locuitorii din Pătlăgeanca, Mila 23, Vulturu, Maliuc, Ceatalchioi şi Letea au primit ajutoare în acest weekend în cadrul campaniei „Oamenii Deltei”, proiect derulat de trei ani de TVR în colaborare cu cei de la Crucea Roşie. Potrivit Elenei Dinu, realizator la Televiziunea Română, campania s-a desfăşurat în perioada martie – mai, aceasta menţionând că această campanie nu constă doar în distribuirea a variate produse oamenilor Deltei. „Anul trecut, din banii strânşi, am făcut cele două clase de la Letea şi dispensarul de la Maliuc. Anul acesta continuăm lucrările la şcoala din Letea, ducem copii în tabără şi le dăm bursă acelora care nu reuşesc să-şi termine şcoala", a mai spus realizatoarea.