Trucuri pentru cel mai bun compot de casă. Cum se poate găti delicatesa fără conservanţi artificiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compotul este un desert natural şi sănătos. Există câteva secrete pentru a se păstra peste iarnă şi a nu fermenta, fără a folosi conservanţi aritificiali.

Când vreţi să faceţi compot, alegerea fructelor este foarte importantă. „Trebuie alese fructe proaspete, care să arate bine, nu lovite, nu trecute. Dacă sunt deteriorate, pot să fermenteze repede şi compotul nu va mai fi bun. Fructele se spală bine sub jet de apă şi se taie felii sau bucăţi. Dacă faceţi compot de fructe de pădure, deşi este mai rar acest lucru, trebuie să ştiţi că aceste fructe nu se spală pentru că se deteriorează“, spune Marian Codrin, bucătar.

Pentru ca totul să fie mai gustos, pentru început trebuie să faceţi un sirop. „În funcţie de cantitatea de compot, se face un sirop din trei părţi de apă şi o parte zahăr. Poate fi zahăr mai puţin în funcţie de gust. Siropul se face pe foc şi se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Apoi adăugaţi fructele şi fierbeţi cam 30 de minute. Nu trebuie fierte foarte mult pentru a nu se înmuia prea tare. Folosiţi capac la oală pentru menţinerea aromei“, mai spune bucătarul.

Atenţie la borcane

Modul în care depozităm compotul este foarte important. „Trebuie alese borcane care se închid ermetic. Capacele trebuie să fie noi şi cu filet pentru ca să închidă etanş. În cazul tuturor conservelor ce se fac pentru iarnă capacele nu se refolosesc niciodată. Borcanele nu trebuie să fie foarte mari, de 800 de grame sau 1 litru. De asemenea, înainte de a turna compotul în ele, borcanele trebuie să fie sterilizate. Le puteţi ţine în apă fierbinte cam 5-10 minute. După ce aţi pus compot în ele le puteţi întoarce cu fundul în sus. Astfel evitaţi formarea de cruste şi le vidaţi mai bine“, mai spune specialistul.

Conservare naturală

Ca să ţină peste iarnă conservarea este foarte importantă. „Multe gospodine folosesc conservanţi. Eu nu sunt de acord deoarece atunci compotul nu mai este natural. Nu recomand nici aspirina pe post de conservant deoarece nu este recomandată copiilor şi poate interacţiona cu alte medicamente chiar dacă nu ne dăm seama. Scorţişoara poate fi folosită pe post de conservant. Presăraţi puţin praf de scorţişoară deasupea borcanului şi compotul se va păstra mai mult şi nu va face crustă de mucegai. O altă metodă este pasteurizarea naturală. După ce aţi aşezat compotul în borcane, îl fierbeţi trei zile la rând câteva 20-30 de minute, apoi lăsaţi borcanele să se răcească în acea apă. Astfel conservarea va fi naturală. De asemenea locul unde depozitaţi apoi borcanele trebuie să fie aerisit şi întunecat“, mai spune bucătarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite