Miercurea Ciuc: Presiuni pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu, în Attila
0Procedurile privind schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu din municipiul Miercurea Ciuc, continuă în preajma zilei de 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului. Opiniile liderilor comunităţii maghiare despre această iniţiativă sunt împărţite.
Garda Maghiara vrea sa schimbe denumirea unei strazi din Miercurea Ciuc. 1.900 de locuitori au semnat un demers initiat de trei tineri din oras, prin care strada Mihai Eminescu ar putea fi rebotezata strada Attila.
In proiectul de hotarare depus la Consiliul Local se sustine ca Mihai Eminescu a fost ''hungarofob'' si „xenofob" si nu a avut nicio legatura cu municipiul Miercurea Ciuc. Initiatorii doresc ca numele poetui national sa fie inlocuit in denumirea strazii cu cel al lui Attila, „ultimul si cel mai puternic rege al hunilor". Nume pe care il poarta, intamplator, si viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila.
Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, susţine că această iniţiativă nu poate fi ignorată şi există obligaţia supunerii ei votului consilierilor. Antal Attila a refuzat să spună cum va vota, când proiectul de hotărâre va ajunge în consiliul local şi nici dacă l-ar deranja să locuiască pe strada Mihai Eminescu.
Un alt consilier local UDMR, Ferencz Salamon Alpar, care este şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, a refuzat să comenteze iniţiativa dar a ţinut să sublinieze că un astfel de demers trebuie să fie unul pur civic, neinfluenţa de nicio prejudecată, dogma sau ideologie.
Ferencz Salamon Alpar susţine că nu l-ar deranja dacă ar locui pe strada Mihai Eminescu, pentru că nu are nicio problemă ca străzile din Miercurea Ciuc să fie denumite şi după personalităţi din cultura şi tradiţia romănă şi universală, pe lângă cele din cultura maghiară.
"Consider că în toate iniţiativele de acest gen trebuie să ne bazam pe tradiţia locală, pe asigurarea echilibrului şi a condiţiilor pentru o convieţuire paşnică. În orice iniţiativă trebuie să căutăm acele valori care ne leaga pe noi unul de celalalt, nu pe cele care ne despart", a declarat pentru AGERPRES şeful ISJ Harghita.
El a recunoscut că intenţia schimbării denumirii străzii Mihai Eminescu ar putea duce la nemulţumiri în rândul comunităţii rom\neşti din Miercurea Ciuc şi a precizat că "trebuie să se ia o decizie înţeleaptă în acest sens".
Prefectul aruncă „pisica“ la autorităţile locale
Prefectul judeţului Harghita, Ladanyi Laszlo-Zsolt, consideră că nu poate fi pusă în discuţie opera marelui poet, dar spune că schimbarea denumirii unei străzi este problema comunităţii locale.
"Opera unei personalităţi trebuie analizată global şi analizând opera lui Eminescu putem spune liniştiţi că este cel mai mare poet al românilor, ca atare eu nici nu am ce discuta, mai departe, pe această temă. (...) În ceea ce priveşte schimbarea denumirii unei străzi, aceasta este problema comunităţii şi dacă legile sunt respectate instituţia Prefectului nu are nimic de adăugat în acest sens", a declarat Ladanyi pentru AGERPRES.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este de părere că astfel de iniţiative pot genera nemulţumiri, dar crede că ele nu ar trebui exploatate de forţele politice. El susţine că în Miercurea Ciuc numărul străzilor cu denumiri româneşti este mai mare decât cele cu denumiri maghiare.
„Ca politician pot să spun că astfel de intenţii pot genera nemulţumiri, si pot fi exploatate de unele forţe politice şi pot genera reacţii şi din alte părţi. Dar consider că, în cazul de faţă, nu ar fi oportuna aceasta deoarece dacă punem pe tapet denumirile străzilor din Miercurea Ciuc şi din alte oraşe din Transilvania putem observa că în cazul denumirii principalelor străzi, pieţe sau cartiere denumirile cu personalităţi româneşti sunt net superioare faţă de aşa-zisele denumiri maghiare. Şi astfel generăm discuţii care nu ne duc nicaieri", a declarat Borboly Csaba.
Eminescu, respectat de secuii din Covasna
Strada Mihai Eminescu va avea plăcuţă distinctă la Sfântu Gheorghe. Primăria Sfântu Gheorghe va amplasa astăzi plăcuţa cu Strada Mihai Eminescu, momentul fiind special ales pentru a coincide cu aniversarea a 161 de ani de la naşterea Poetului naţional.
Plăcuţa, inscripţionată cu portretul Poetului, data naşterii şi morţii acestuia, dar şi cu o strofă din poezia Glossă, scrisă în decembrie 1883, va fi amplasată în centrul oraşului, urmând să marcheze Strada Mihai Eminescu. Versurile inscripţionate pe plăcuţă vor fi în limbie română, maghiară şi engleză, astfel încât mesajul acestora să poată fi înţeles nu doar de localnici ci şi de eventualii turişti.
"Am ales special acest moment pentru amplasarea plăcuţei, în jurul datei de 15 ianuarie, deoarece eu consider a fi un gest de normalitate promovarea valorilor şi a celor care merită acest lucru", a declarat pentru covasnamedia.ro primarul Antal Arpad.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în luna mai, cu voturile împotrivă ale consilierilor români, schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din oraș. Potrivit acestei hotărâri a CL, strada 1 Decembrie 1918 a fost împărțită în trei porțiuni - una cu denumirea Poetului național Mihai Eminescu, alta cu denumirea poetului maghiar Petofi Sandor, în timp ce o a treia parte va păstra denumirea Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 1918.