Maratonul Zăpezii este sâmbătă la Râşnov. La start vor fi sportivi de renume care au transformat maratonul într-un mod de viaţă
0
Primul maraton clasic pe zăpadă din Europa a ajuns la cea de-a cincea ediţie şi se va desfăşura sâmbătă la Râşnov. Se va alerga într-un decor superb la poalele munţilor Piatra Craiului.
La competiţie se pot înscrie concurenţi cu rezinstenţă, având în verede că probele sunt lungi. Proba de maraton are 42,195 de kilometri, dar va fi şi o probă puţin mai scurtă de 30 de kilometri. Pentru că maratonul îşi propune să promoveze mişcarea în rândul copiilor vor fi şi probe pentru cei mici. Copiii vor alerga în ştefată pe distanţe de 1 kilometru sau 4,2 kilometri fiecare.
„Competiţia face parte din circuitul de maratoane istorice ”Din dragoste pentru România şi istoria ei”, pe care maratoniştii le aleargă în fiecare an în locuri cu semnificaţie istorică din România, cu scopul de a transmite generaţiilor tinere, respect şi recunostinţă pentru înaintaşii noştri care au luptat pentru a-şi apăra ţara”, spune Ilie Roşu, iniţiator al evenimentului. Maratonistul care are în palmares 141 de maratoane, din care 131 alergate cu steagul României în mâini (în total, peste 5.500 de kilometri).
La competiţie vor fi prezenţi câştigătorii ediţiilor 1 - Florin Simion şi ediţiilor 2 şi 4 - Istvan Szokolszky, la masculin, dar şi Livia Szigyarto, câstigătoarea ediţiei a 4-a, la feminin. La start se vor alinia alergători cu experienţă, care au transformat maratonul într-un mod de viaţă: Victor Ilie – cu peste 200 maratoane alergate, Ioan Moisa, Dănuţ Cernat şi Liviu Bica – cu peste 100 maratoane alergate, Andrei Gligor – care a parcurs în 2014 toate etapele competiţiei „1000 km Balkan Charity Challenge”.
„Maratorul Zăpezii este un eveniment unic în România, o probă a curajului în condiţii de iarnă, la temperaturi negative, pe asfalt dar şi pe zăpadă. Se va alerga într-un peisaj impresionat, este vorba despre zona istorică şi turistică a Râşnovului, un cadru natural unic, unde pot fi admirate Cetatea Medievală Râşnov, Complexul Naţional de Sărituri cu Schiurile, Valea Glăjeriei, dar mai ales masivele muntoase Piatra Craiului, Postăvaru, Măgura Codlei şi Parcul Natural Bucegi.”, spune preşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin Vasile Dogaru, care a făcut parte din prima expediţie integral românească ce a escaladat vârful Everest, în 2003.
Startul se va da la ora 09.00, de la Trambulina Olimpică de schi din Râşnov, iar sosirea în toate probele va fi la Centrul de Pregătire Montană Himalaya, sediul Clubului Sportiv Eco Alpin, de pe Valea Glăjeriei. Înainte de start se va păstra un moment de reculegere în memoria sportivilor care au alergat în ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România şi istoria ei”: Gheorghe Moşion, Mariana Bazavan, Cornel Misca şi Costică Ciriteanu.
La final, participanţii sunt aşteptaţi la festivitatea de premiere de la Centrul de Pregătire Montană Himalaya, unde maratonul se va încheia cu focul de tabără al maratoniştilor zăpezii.