Lucrările de extindere a rampei ecologice a Braşovului au fost finalizate
0Investiţia în amenajarea unei noi celule, în care vor putea fi depozitate 900.000 de tone de deşeuri în următorii cinci ani, a fost exclusiv privată şi s-a ridicat la suma de 2 milioane de euro.
Braşovul nu va avea probleme în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor în următorii cinci ani, după ce compania Fin-Eco, care administrează rampa ecologică de la marginea municipiului, a definitivat lucrările de amenajare a celei de-a treia celule de stocare a reziduurilor. Această amenajare era absolut necesară pentru a nu exista riscul ca atât Braşovul, cât şi zona limitrofă, să nu mai aibă loc pentru depozitarea gunoiului, ţinând cont că pe poarta haldei intră, zilnic, 500 de tone de deşeuri. Astfel, prima celulă s-a umplut deja, ajungând la capacitatea maximă de 1 milion de tone, iar cea de-a doua celulă se va umple şi ea până la finele anului.
Fin-Eco a demarat lucrările de amenajare a celei de-a treia celule încă din primăvară, investiţia totală ridicându-se la suma de 2 milioane de euro şi fiind suportată în totalitate de către compania privată. În scurt timp, în noua celulă vor putea fi depozitate primele camioane cu deşeuri.
Ce înseamnă construcţia unei rampe ecologice
Construcţia acestei celule nu a fost deloc simplă. Pentru a fi o rampă ecologică, în primul rând, aceasta a trebuit să fie impermeabilizată faţă de solul în care a fost construită.
„După finalizarea săpăturii, s-a aplicat un strat de 40 – 50 cm de argilă, dar şi o serie de materiale geosintetice: bentonită, geomembrană şi geotextile. În plus, au fost montate tuburi orizontale de drenaj care vor prelua lichidul rezidual ce rezulta din gunoi. Acesta va fi colectat într-un bazin impermeabilizat, iar în final va ajunge în staţia de epurare. Totodată, se montează tuburi verticale pentru colectarea biogazului, care se formează în groapă. Şi staţia de epurare aferentă depozitului ecologic este un alt exemplu de bune practici în lupta împotriva poluării mediului înconjurător. În această staţie, apa reziduală colectată în celula ecologică, se curăţă perfect şi se reintroduce înapoi în circuitul apei în natură”, a explicat directorul rampei ecologice Fin-Eco, Mihai Ion.
Noua celulă are o durată de viaţă de cinci ani, iar în aceasta vor putea fi înmagazinate 900.000 de tone de deşeuri, muntele format urmând să se ridice la o înălţime de 25 de metri de la nivelul solului. După ce se umple fiecare celulă, protecţia mediului continuă. Rampa se acoperă cu pământ vegetal, se înierbează şi se plantează arbuşti de talie mică.
„După închiderea celulei, se impermeabilizează şi la suprafaţă pentru a avea loc o fermentaţie anaerobă pentru producerea biogazului, care se va capta şi se va arde pentru a se produce energie termică şi electrică”, a precizat Mihai Ion.
Uzina verde de lângă rampă
Rampa ecologică este o adevărată uzină verde, pe lângă depozitul ecologic, în cadrul haldei funcţionând şi o staţie de sortare şi reciclare, dar şi staţia de epurare a apelor reziduale, iar pe viitor, urmează să fie deschisă staţia de captare a biogazului putând fi obţinut şi pământ vegetal prin compostarea fracţiei umede. Investiţiile derulate de Fin-Eco în protecţia mediului au fost remarcate la nivel naţional, compania fiind anul acesta premiată în Topul Naţional al Firmelor la Secţiunea tratarea şi eliminarea deşeurilor.
Nu în ultimul rând, societatea s-a implicat încă din 2002, de la înfiinţare, în realizarea unui proiect major de recuperare şi protecţie a mediului înconjurător: sistemul integrat de management al deşeurilor în zona Braşov, un real model de prevenire a poluării solului, apelor şi aerului.
Urmează construcţia altor trei celule
Proiectul haldei ecologice de la Braşov mai include amenajarea altor trei noi celule, pe măsură ce se va umple şi ultima nou construită.
„Staţia de sortare, preluare şi depozitare are o capacitate suficient de mare să poată prelua integral deşeurile de la toţi operatorii de salubritate judeţeni şi zonali”, a asigurat reprezentantul Fin-Eco. De asemenea, administratorul rampei vrea să mărească volumul deşeurilor sortate şi reciclate, pentru ca perioada de exploatare a unei celule de stocare să crească.
Din cele 500 de tone de gunoi care intră zilnic pe poarta haldei, 150 de tone ajung în staţia de sortare, unde tocătorul reduce dimensiunile deşeurilor, iar prin nişte ciururi speciale este separată partea umedă de cea uscată. Partea umedă ajunge în rampă, iar 60% din gunoaiele care intră în staţia de sortare ajung pe banda specială unde 12 persoane separă materialele reciclabile de gunoiul care nu mai poate fi folosit.
Se recuperează foliile, PET-urile şi alte materiale plastice, dar şi fierul, hârtia sau aluminiul, care se compactează şi se trimit la reciclatori finali, care le reintroduc în circuitul de producţie. Extinderea rampei ecologice este unul dintre paşii importanţi făcuţi de Fin-Eco pentru un mediu curat şi o lume mai civilizată în întreaga zonă a Braşovului.