Ghidul turistului plecat în drumeţie de o zi în trei locuri mirifice: Postăvaru, Tâmpa şi Canionul 7 Scări, locurile unde vă veţi simţi deasupra lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masivul Postăvaru oferă privelişti superbe către Poiana Braşov, Bucegi şi Munţii Ciucaş. FOTOSimona Suciu.
Masivul Postăvaru oferă privelişti superbe către Poiana Braşov, Bucegi şi Munţii Ciucaş. FOTOSimona Suciu.

Pentru o drumeţie pe vârful Postăvaru, pe Tâmpa sau la Canionul 7 Scări nu vă trebuie condiţie fizică extraordinară. În schimb, vă oferă panorame superbe asupra Braşovului şi al munţilor care străjuiesc judeţul.

O drumeţie spre Masivul Postăvaru începe în Poiana Braşov. De aici aveţi mai multe variante pentru a ajunge în vârful muntelui. Puteţi lua telecabina dus-întors, puteţi merge pe jos sau puteţi alege un traseu combinat (urcare cu telecabina, coborâre pe jos).

Cunoscătorii recomandă un traseu combinat. Aşa veţi putea admira peisajele superbe şi nici nu veţi obosi prea tare. Traseul este accesibil şi copiilor, dar este nevoie să aveţi încălţăminte care nu alunecă deoarece drumul este pietros. Drumeţia începe la telecabina din Poiana Braşov. Un drum costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii (35 de lei dus-întors pentru adulţi şi17 de lei pentru copii). Telecabina circula până la ora 16.00, deci ar fi bine să porniţi de dimineaţă la drum. Aventura cu telecabina durează câteva minute timp în care veţi putea admira de la înălţime Poiana Braşov.

Odată ajunşi în Postăvaru, vârful muntelui este aproape, cam la 15 minute de mers pe jos. Trebuie să aveţi puţină atenţie deoarece traseul este stâncos. Nu aveţi cum să vă rătăciţi. În vârful Postăvaru (1799 metri altitudine) există o belevedere amenajată unde veţi simţi că sunteţi deasupra lumii. Oricunde întoarceţi privirea veţi observa peisaje superbe. Într-o parte veţi admira Braşovul şi Poiana Braşov, iar în cealaltă Munţii Ciucaş, Munţii Bucegi, dar şi Valea Prahovei. 

Canionul 7 Scări, unic în Europa

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă. Drumul până la canion este de o frumuseţe cum puţin mai vezi în România. Potecile te duc printr-o pădure deasă de-a lungul unui râu. Liniştea te înconjoară imediat ce intri în pădure, iar în jur nu se aud decât susurul apei şi ciripitul păsărelelor. Din loc în loc, sunt zone de relaxare unde vizitatorii îşi pot trage sufletul şi pot admira priveliştea, luminişuri pline de flori, dar şi cele trei cascade mai mici care preced canionul. 

Odată ajunşi la Canionul Şapte Scări, turiştii rămân muţi de uimire. Canionul foarte îngust, micile şuvoaie de apă care izvorăsc practic din munte şi se preling pe stânci, cele şapte scări care trebuie neapărat urcate şi zgomotul făcut de cele nouă cascade, care se prăvălesc peste munte, fac din traversarea canionului o experienţă unică. Odată ce pătrunzi în canion, te transpui într-o altă lume. Nu auzi decât ecoul cascadelor ce se revarsă în jur. Senzaţia este extraordinară şi tot corpul îţi este invadat de adrenalină. Vizitarea canionului costă 10 lei. 

Patru trasee spre vârful Muntelui Tâmpa

Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee. Acestea au grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

Drumul Serpentinelor, traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are 800 de metri. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa.

Un alt traseu este Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, care pleacă de la Bastionul Ţesătorilor şi duce pe vârful muntelui pe Şaua Tâmpei. Acest drum are doi kilometri lungime şi duce mai departe până în Poiana Braşov, dar traseul până la staţiune durează trei ore.

Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor şi Tâmpa, apoi trece prin Şaua Tâmpei şi în final vârful muntelui. Are doi kilometri lungime şi este marcat cu triunghi albastru.

Cel mai greu traseu, cel marcat cu triunghi galben, este pe treptele lui Gabony (nobil maghiar care a donat mulţi bani pentru oraş). Este însă şi cel mai spectaculos. Turiştii urcă în abrupt 167 de trepte din piatră prin pădure. Este nevoie de încălţăminte de munte sau măcar de adidaşi care să nu alunece. Drumul nu este unul uşor şi durează o oră. Efortul însă merită pe deplin. Din loc în loc printre copaci sunt luminişuri de unde se poate admira Braşovul în toată splendoarea lui. Există şi mese şi bănci pentru ca turiştii să se mai odihnească.

Turiştii care aleg să urce pe Tâmpa pe jos trebuie să ştie că se pot întâlni cu urşi, porci mistreţi sau chiar vipere. Dacă nu se abat însă de la poteci sunt în siguranţă. Tâmpa, înainte să fie un loc de promenadă, este o rezervaţie naturală. Odată ajunşi în vârf mergeţi la locul special amenajat  de unde puteţi vedea întreg Braşovul de sus.

Turiştii care nu vor să obosească, dar vor să privească Braşovul de sus pot lua telecabina care porneşte de la poalele muntelui. Drumul durează doar trei minute. Telecabina merge zilnic între orele 10.00 şi 17.00, din aprilie până în octombrie sau chiar mai mult dacă vremea o permite. Un drum dus-întors cu telecabina costă 16 lei, iar o călătorie dus sau întors – 10 lei. Copiii peste 5 ani plătesc 6 lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite