Cum erau testate femeile în trecut pentru a se afla dacă sunt vrăjitoare: scufundarea în apă, cântărirea, semnele din naştere. Pedeapsa era arderea pe rug

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isteria vrăjitoarelor a început acum multe secole şi nenumărate femei au fost ucise pe motiv că erau unelte ale diavolului. Adevărata vânătoare a început în anul 1484, când Papa Inocent al VII-lea a emis o bulă prin care spunea că vrăjitoarele există şi trebuie omorâte fără milă.

Orice femei care nu era măritată, nu avea copii sau care era prea mult pe placul bărbaţilor era imediat suspectată de vrăjitorie. De asemenea femeile care încercau să vindece oamenii cu ceaiuri sau care făceau bijuterii mai deosebite era şi ele în vizor. O regulă de depistare a vrăjitoarelor a fost cea a semnelelor din naştere. Dacă o femeie avea pe corp un semn se considera că este vrăjitoare deoarece oamenii credeau că diavolului şi-a lăsat amprenta asupra ei şi că femeia era slujitoarea Satanei.

Un alt test la care era supusă o femeie suspectă era cel al apei. Era aruncată în apă cu o funie legată la mijloc. Dacă se scufunda însemna că nu este vrăjitoare. Dacă reuşea să iasă la suprafaţă era condamnată la moarte. Practic dacă ştia să înoate sau avea îşi folosea instincul de supravieţuire femeia era considerată vrăjitoare.

Testul Bibliei - cântarul suprem

Se mai folosea în trecut şi testul Bibliei. Femeile suspecte erau cântărite şi dacă erau mai uşoare decât Biblia erau considerate vrăjitoare. Motivul: de credea că sunt mai uşoare pentru că nu au suflet. De asemenea o femeie care nu putea rosti o rugăciune era de asemenea acuzată de brăjitorie. Isteria era atât de puterică încât, dacă o femeie avea pe lângă casă un câine sau o pisică neagră, era un alt motiv de îngrijorare.

„Fanatismul religios a luat mare amploare începând cu anul 1500 şi orice femeie care era ieşită din tiparele vremii era considerată vrăjitoare. Frica de vrăjitorie era atât de mare încât se aplicau aceste metode cel puţin ciudate de depistare a vrăjitoarelor. Odată ce era pus pe o femeie stigmatul de vrăjitoare aceasta nu mai avea scăpare. Sute de femei au fost ucise din cauza fanatismului religios al unor oameni“, spune istoricul Ioan Paloian.

vrajitoare

Teama de vrăjitoare

Frica de vrăjitoare era foarte mare. Se credea că aceste femei pot subjuga pe oricine doar cu privirea şi că nu era bine să le superi. Atunci când exista ordin să se prindă o vrăjitoare, la capturarea ei participa un pluton întreg de soldaţi şi nimeni nu o privea în ochi. De aceea, atunci când erau arestate, vrăjitoarelor li se punea un sac în cap pentru ca nimeni să nu le privească în ochi.

Arderea pe rug, pedeapsa supremă

Orice femeie care era considerată vrăjitoare trebuia ucisă. Metoda folosită cel mai des era arderea pe rug, o metodă care s-a menţinut până la finele secolului al XVI-lea. Rugul era de fapt o grămadă de lemne, iar femeia era aşezată în vârf, legată de un stâlp. Apoi se aprindea focul, iar presupusa vrăjitoare murea în chinuri groaznice. La execuţie asista toată suflarea comunităţii. „Arderea pe rug era considerată a fi un ritual de purificare prin care era salvat sufletul femeii care putea ajunge astfel în Rai. Dacă înainte de execuţie femeia recunoştea că este vrăjitoare, atunci era sugrumată înainte să fie arsă şi se considera că nu mai trebuie să sufere în plus deoarece s-a căit deja. Dacă nu recunoştea, era arsă de vie“, mai spune istoricul.

Lacul vrăjitoarelor de la Braşov

Isteria vrăjitoarelor a cuprins şi Braşovul, iar în centrul oraşului a existat un loc numit lacul vrăjitoarelor. Femeile care erau bănuite că ar fi vrăjitoare erau aduse în lanţuri în faţa mulţimii adunate în jurul lacului. Aici li se legau greutăţi de picioare şi erau aruncate în apa tulbure. Cele care nu se înecau erau considerate cu adevărat vrăjitoare, slujitoare ale Satanei, şi se spunea că au puteri malefice nebănuite. Dacă femeile reuşeau să iasă la suprafaţă, erau scoase din apă şi arse pe rug. Nu există însă nicio menţiune în vreun document istoric că vreuna dintre femei ar fi scăpat din apele lacului.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

FOTO Blestemul călăilor Braşovului. Ucigaşii au sfârşit la fel de crud ca şi victimele lor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite