VIDEO: Simulare de tâlhărie pe stradă pentru testarea simţului civic. Vezi aici cine prinde hoţul şi cum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tâlhari duşi la arestare. FOTO: ARHIVĂ
Tâlhari duşi la arestare. FOTO: ARHIVĂ

Pentru a atrage atenţia cetăţenilor cu privire la factorii de risc în ceea ce priveşte producerea tâlhăriilor, în special asupra femeilor, având ca mod de operare smulgerea lănţişoarelor şi a poşetelor, poliţişti de la Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroul de Ordine Publică şi Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au simulat producerea unei tâlhări

Hoţul a „fotografiat" victima, urmărind-o câţiva paşi, după care a încercat să-i smulgă poşeta din mână, însă, până la urmă, speriat de ţipetele ei, i-a rupt lănţişorul de la gât şi a fugit.

FILMUL EVENIMENTELOR


Un cetăţean a fugit imediat după hoţ dar, nefiind destul de sprinten şi văzând că acesta îi scapă, a strigat la alţi trecători să-l prindă şi, astfel, câţiva bărbaţi de pe stradă au reacţionat pe măsură şi au oprit hoţul.
Un domn cărunt, aflat în trecere, s-a implicat efectiv, încercând să pună mâna pe infractor. Alertaţi, trecătorii s-au oprit ca să înţeleagă ce a păţit femeia care strigă după ajutor. O doamnă în vârstă a venit imediat lângă victimă şi a întrebat-o ce i s-a întâmplat, oferindu-se să o ajute.
Cei care au imobilizat hoţul au aşteptat patrula de poliţie din zonă care a sosit în câteva minte.
Intervenţia promptă a cetăţenilor, care au sărit în sprijinul femeii, a avut loc datorită faptului că victima a strigat cât mai tare după ajutor, iar oamenii au înţeles ce se petrece. Chiar dacă a fost bruscată, fapt care a dus la instalarea panicii, reacţia firească a femeii speriate a mobilizat imediat cetăţenii.
Întotdeauna strigătul de ajutor găseşte ecou în conştiinţa civică, iar oamenii vor lua atitudine dacă vor şti ce se petrece.
Poliţiştii prezintă mulţumiri domnului David şi a celorlalţi brăileni care s-au implicat cu spirit civic, chiar şi prin alarmare şi strigăte, pentru prinderea tâlharului.

Reamintim că, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară în luna iulie campania „Să învăţăm din greşelile altora", care are ca scop prevenirea tâlhăriilor asupra femeilor şi copiilor/ adolescenţilor din municipiul Brăila.

* În anotimpul estival etalarea de bijuterii sau utilizarea neglijentă a telefonului mobil pe stradă sunt doar câteva dintre circumstanţele favorizante pentru producerea tâlhăriilor

* Conform articolului 211 din Codul Penal, tâlhăria este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 20 de ani.

Premisa de la care a pornit campania constă în faptul că populaţia trebuie să fie informată cu privire la măsurile minime pe care trebuie să le adopte pentru a evita situaţiile neplăcute în care ar putea fi victime ale celor care fac din tâlhărie un mod de viaţă.
Perioada de vară presupune utilizarea unor ţinute în ton cu sezonul cald, care lasă la vedere bijuterii, de foarte multe ori etalate ostentativ şi care sunt foarte tentante pentru hoţi. Bijuteriile de valoare ar trebui să fie cât mai discrete pe timpul zilei, motiv pentru care femeile vor fi îndemnate să le etaleze cu prudenţă şi totodată să nu uite că poşeta este şi ea vizată de hoţi, de aceea este bine să fie purtată cu grijă şi în măsura în care este posibil, ar fi de preferat ca aceasta să dispună de barete sigure şi, eventual, să fie ţinută cât mai aproape de corp.
Telefoanele mobile sunt în egală măsură vizate de hoţi. Poliţiştii le vor explica celor cu care vor sta de vorbă că telefonul trebuie folosit pe stradă doar dacă este absolut necesar şi trebuie ţinut într-un buzunar sigur, în nici un caz în mână.
Campania „Să învăţăm din greşelile altora" se adresează femeilor şi copiilor/adolescenţilor. Ambele segmente de populaţie vizate sunt categorii cu un grad crescut de vulnerabilitate, datorită fragilităţii şi a capacităţii fizice mai scăzute de autoapărare în faţa infractorilor, care sunt de cele mai multe ori bărbaţi. Femeile sunt victime ale tâlharilor, deoarece obişnuiesc să etaleze frecvent bijuterii de valoare şi totodată poartă un accesoriu nelipsit- poşeta, toate acestea reprezentând o tentaţie pentru persoanele rău intenţionate. În egală măsură, copiii, cărora părinţii le cumpără telefoane mobile, de cele mai multe ori destul de scumpe, nu sunt suficient de bine informaţi, astfel încât să evite pe cât posibil utilizarea excesivă a acestora în locuri publice aglomerate, atrăgând astfel atenţia infractorilor.

Cum pot fi prevenite tâlhăriile ?

- evitaţi să purtaţi bijuterii de valoare, mai ales dacă aveţi mâinile ocupate cu bagaje;
- evitaţi aleile sau locurile mai izolate sau cu vegetaţie abundentă;
- păstraţi telefonul mobil în buzunar sau în poşetă / borsetă şi utilizaţi-l cât mai puţin când sunteţi pe stradă;
- dacă aveţi senzaţia că sunteţi urmărit, grăbiţi pasul şi cereţi ajutorul cuiva;
- ţineţi poşeta (borseta) în faţă, cât mai aproape de corp.
De reţinut: a preveni înseamnă a interveni înainte ca o situaţie neplăcută să se producă. Asiguraţi-vă că nu invitaţi hoţii să vă transforme în victimă!

Ce facem dacă suntem victima unei tâlhării ?

- sensibilizaţi opinia publică, cerând ajutorul trecătorilor;
- strigaţi cât mai tare după ajutor;
- dacă există riscul să fiţi rănit, renunţaţi la bunurile vizate de hoţi;
- sunaţi imediat la numărul de urgenţă 112 pentru că un echipaj de poliţie va sosi în mai puţin de 10 minute;
- reţineţi cât de bine puteţi semnalmentele agresorului şi daţi poliţiştilor toate detaliile care vi se solicită;
- nu vă faceţi singuri dreptate pentru că riscaţi ca din victimă să deveniţi agresor şi chiar să comiteţi o infracţiune.
De reţinut: chiar dacă nu aţi fost păgubit, faceţi plângere la poliţie, pentru că hoţul poate acţiona din nou!

Ce facem dacă asistăm la o tâlhărie ?

- încercaţi să luaţi atitudine verbal;
- ajutaţi victima dacă a suferit vreo suferinţă fizică;
- sunaţi de urgenţă la 112 pentru ca cel mai apropiat echipaj de poliţie să intervină;
- oferiţi datele care vi se solicită pentru a ajuta la prinderea infractorului.
De reţinut: indiferenţa poate face victime, iar următoarea poţi fi chiar tu!

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite