POVESTE: Dă şah mat şi unui maestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Valentin Mocanu este campion la sportul minţii, dar şi primul la învăţătură. La 14 ani, Victor deţine categoria I la şah, este vicecampion judeţean la seniori şi a obţinut numai medii de 9 şi de 10 la şcoală. Vrea să devină maestru al şahului.

Elev al Şcolii „Mihai Eminescu" din Brăila, Victor Valentin Mocanu practică sportul minţii sub îndrumarea cunoscutului instructor candidat maestru al şahului (CM) Ionel Balcan.
Victor s-a apucat de şah în urmă cu aproximativ patru ani şi este, alături de alţi copii talentaţi, pasionaţi de şah, mândria Clubului Sportiv „Orizont 64" Brăila. Adevărat „copil-minune", elevul de la „Mihai Eminescu" îl are drept model pe Florin Gheorghiu, cel mai bun jucător de şah român.
Rezultatele obţinute în ultima vreme de Victor sunt remarcabile. Spre exemplu, a participat, alături de 70 de seniori şi 21 de copii, la Campionatul Judeţean de Şah, desfăşurat la Şcoala „A. S. Puşkin", unde a ocupat Locul II şi titlul de vicecampion al Brăilei. A participat, de asemenea, la Turneul de şah de la Bicaz.
Victor a devenit, pentru a doua oară consecutiv, cel mai tânăr vicecampion al Brăilei din istoria Campionatelor judeţene de şah seniori.

Palmares impresionant
Primul concurs la care a participat Victor, „Trofeul Micuţului Gânditor", i-a adus un binemeritat Loc II. În cadrul Turneului Open FIDE, Cupa „Moş Nicolae", desfăşurat la Galaţi, el a ocupat Locul I la juniori sub 16 ani. A obţinut, de asemenea, Locul I la Trofeul „Regele Hazliu", desfăşurat în noiembrie 2010, la Brăila.
Tot în 2010 şi tot la Brăila, micul şahist a obţinut Locul I la Festivalul „Pionul Năzdrăvan", festival omologat de Federaţia Română de Şah.
„Am participat la numeroase turnee şi concursuri, unde am obţinut mai multe medalii şi trofee. Amintesc aici Campionatul Naţional de Şah (2009, 2010 şi 2011), Trofeul „Micului Gânditor", Turneul „Bucuria Copiilor", Festivalul de Şah „Pionul Năzdrăvan", Trofeul „Micul Prinţ", Concursul „Copiii şi Sportul", Turneul „Turnul de Abanos", Turneul „Căluţul de Fildeş" (2008-2009), Campionatul Judeţean de Şah Seniori (2009 şi 2010), Festivalul Internaţional de Şah Tulcean (2009 şi 2010)", ne-a mărturisit Victor Valentin Mocanu.
Pentru băiatul de clasa a VII-a, de la „Mihai Eminescu", şahul nu este doar un „sport al minţii". El îl ajută la tot ce ţine de discipline precum matematica, fizica sau chimia, discipline care implică o gândire logică. Îşi doreşte din tot sufletul să aibă cât mai multe realizări în acest sport.
Cât priveşte rezultatele obţinute la învăţătură, acestea sunt excepţionale. Victor a realizat, spre exemplu, la sfârşitul clasei a VI-a, media generală 9,93, ceea ce înseamnă că a avut două medii de 9, restul numai medii de 10.

Şi să nu uităm, genialul şahist învaţă la una dintre cele mai bune şcoli din municipiu, respectiv „Mihai Eminescu", fosta Şcoală nr. 23.
Din nefericire, dacă nu ar fi existat suportul familiei, copilul n-ar fi realizat performanţă în „sportul minţii".
„Copiii de astăzi - şi mă refer, în primul rând, la cei cu înclinaţii către «sportul minţii» - nu sunt stimulaţi în niciun fel. Cheltuielile legate de participarea la turnee sunt suportate exclusiv de către părinţi şi, rar, de către sponsori. Nu poţi obţine performanţe dacă nu participi la concursurile organizate în ţară, or asta implică cheltuieli", a precizat mama campionului.

Şahul înseamnă totul

Victor iubeşte şahul şi îşi doreşte să câştige cu orice preţ. Studiază şahul din cărţi, aprofundează teoria deschiderilor, repetă finaluri şi analizează combinaţiile. Pentru el, şahul înseamnă totul, nu există ceva mai important decât tabla cu şaizeci şi patru de pătrate.
În schimb, detestă minciuna şi nu-i place să i se impună să fac ceva anume. Lui Victor nu-i plac oamenii cu înclinaţii violente şi nici să-şi piardă nopţile în faţa calculatorului.
Întrebat ce şi-ar dori să se facă, atunci când va avea de ales o carieră, Victor a răspuns că i-ar plăcea să urmeze o facultate axată pe ştiinţele exacte.
„Nu pot spune, deocamdată, ce aş vrea să fiu atunci când voi fi mare dar, cu siguranţă, liceul va fi hotărâtor în această privinţă. Mama m-a sprijinit pentru realizarea performanţelor şi a fost alături de mine, atât la şcoală, cât şi la toate turneele de şah. Ea s-a bucurat, deopotrivă, de reuşită. În ce priveşte şahul, n-aş fi reuşit fără maestrul meu, Ionel Balcan, fondatorul clubului".
„Toţi cei care sunt buni la şah, sunt primii şi la învăţătură", a adăugat Ionel Balcan, instructorul lui Victor, candidat maestru al şahului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite