Botoşani: Universitate locală pentru tineri nevoiaşi
0Adolescenţii ar putea rămâne astfel la Botoşani
Majoritatea liceenilor rămân în marile centre universitare ale ţării la finalul perioadei de studii.
Singurele alternative ale tinerilor care vor să înveţe la Botoşani sunt filialele universităţilor private „Petre Andrei" şi „Spiru Haret". Înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior de stat în oraş ar mai rezolva o altă problemă stringentă a botoşănenilor: abandonarea studiilor de către tinerii cu situaţie financiară precară.
„Există tineri capabili care nu au posibilitatea de a merge la o facultate în Iaşi, Cluj sau Bucureşti. Provin din familii sărace şi nu-şi permit atâtea cheltuieli. Dacă ar exista şi la noi o universitate ar avea o şansă", este de părere Ioan Baltă, economist. Şi dezvoltarea oraşului s-ar accelera dacă tinerii ar rămâne în Botoşani. „Mulţi adolescenţi urmează o facultate într-un centru universitar şi nu se mai întorc în Botoşani. Pierdem astfel oameni buni care ar putea realiza ceva aici", a afirmat Petrică Filip, pensionar.
Peste 1.000 de liceeni migrează în alte oraşe
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani în fiecare an peste 1.000 de absolvenţi de liceu din judeţ se îndreaptă către oraşe cu oferte academice foarte atractive. „Numai în acest an avem 3.400 de elevi înscrişi la examenul de bacalaureat, din care probabil jumătate vor urma studii universitare. Este nevoie de o universitate de stat la Botoşani, care ar da posibilitatea mai multor absolvenţi să urmeze o facultate", a spus Ada Macovei, inspector general al IŞJ Botoşani.
Reprezentanţii Primăriei nu au prezentat nicio soluţie concretă a acestei probleme şi s-au mulţumit să dea asigurări că există planuri de viitor în acest sens. „Pentru noi ar fi un mare câştig dacă am reuşi să facem un centru universitar la Botoşani", a afirmat Cătălin Flutur, primarul Botoşaniului.