Botoşani: Tinerii fug de admiterea pe bază de examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Tinerii fug de admiterea pe bază de examene
Botoşani: Tinerii fug de admiterea pe bază de examene

Bătălia pentru locurile scoase de facultăţi începe la sfârşitul acestei săptămâni

Cu diplomele de bacalaureat în mână, absolvenţii de liceu se pot decide acum, mai uşor, unde au şanse să meargă la facultate. 

Abia s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat că proaspeţii absolvenţi îşi pregătesc deja dosarele pentru înscrierea la facultate.  În topul preferinţelor tinerilor se află marile centre universitare din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Dreptul, Economia, Literele, Jurnalismul şi Finanţele sunt doar câteva dintre domeniile preferate de absolvenţi pentru că admiterea se face pe bază de dosar.

Pe timp de criză,
la modă este Economia

În plină criză financiară, viitorii boboci se arată interesaţi de facultăţile cu profil economic.  Numărul mare de locuri puse la dispoziţia absolvenţilor de liceu de către Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi îi atrage pe tineri.


Anul acesta facultatea scoate la concurs 671 de locuri la buget şi alte 1.300 cu plată. Taxa de înscriere la facultate este de 250 de lei. Dacă cei care vor avea şansa să ocupe un loc la buget nu vor plăti nimic, tinerii care vor fi repartizaţi pe locurile cu plată vor achita anual o taxă de 2.900 de lei. Concurenţa va fi foarte strânsă pentru că notele obţinute anul acesta la bacalaureat sunt mari.


„Am terminat profilul real şi am media de admitere 9,60. Chiar şi aşa am emoţii pentru că am mulţi colegi cu note şi mai mari. Mă interesează economia ca să învăţ să scăp de criza financiară”, a declarat Eugen Vasiliu, proaspăt absolvent. 
La polul opus este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, unde tinerii nu se înghesuie să se înscrie. Motivul? Admiterea se face pe bază de examen iar tinerii nu sunt încântaţi de salariile medicilor.


Starea materială a părinţilor împarte absolvenţii în două tabere. Dacă tinerii cu bani se orientează spre facultăţi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, cei cu bani mai puţini merg spre centrele universitare din Iaşi şi Suceava.
Ca în fiecare an se aşteaptă ca rata de adresabilitate către facultăţile din Moldova să depăşească 60%.


„Aş fi vrut să merg la Cluj, la facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii «Babeş Bolyai», dar cheltuielile sunt foarte mari, iar părinţii nu-şi permit să mă ţină.  Aşa că mă voi îndrepta spre Facultatea de Jurnalism din Iaşi. Până la urmă nu contează unde eşti. Carte se poate învăţa oriunde”, a spus Andreea Mironescu.

Date despre înscrieri

Înscrierile pentru admiterea la Universitatea Bucureşti încep pe data de 12 iulie. La celelalte centre universitare, startul admiterii se dă pe 13 iulie şi durează aproape două săptămâni, în funcţie de facultate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite