Spitalele din Botoşani rămân fără doctori
0Peste 150 de cadre medicale au plecat peste graniţă pentru salarii de până la 6.000 de euro pe lună. Sărăcia, ratele la bancă, nerecunoaşterea valorii şi lipsa siguranţei unui viitor mai bun sunt doar câteva din motivele invocate de emigranţii în halate albe.
Numai de la Spitalul Judeţean au plecat, în ultimul an, o sută de medici, asistente şi infirmiere. Cel mai recent caz e al unui medic chirurg specialist în urologie, care a lăsat Botoşaniul pentru un post similar din Franţa, unde este plătit în mii de euro lunar. Cei care au rămas câştigă sub 1.000 de euro. „Aici, eu iau în medie 800 de euro lunar, depinde de gărzi. În Belgia, de exemplu, medicii îşi negociază salariul şi pot ajunge şi până la 6.000 de euro pe lună“, a declarat un medic din cadrul Spitalului Judeţean.
„Plec cu toată familia“
Tot către Belgia s-au îndreptat şi asistenţii Spitalului de Pediatrie. Peste 10 asistenţi medicali au primit deja aviz favorabil pentru dosarul trimis în Belgia.
„Plec cu toată familia. Soţul meu îşi va găsi uşor de muncă, iar copilul are numai patru ani şi se va adapta repede. Ne vom întoarce, când nu vom mai avea grija banilor şi a zilei de mâine“, ne-a spus Tamara Ciucă, asistentă la Spitalul de Pediatrie. Cei care pleacă susţin că trebuie să fie extrem de discreţi în legătură cu decizia lor.
„Nu am anunţat pe nimeni pentru că de la acceptare până la plecare, mai durează cam şase săptămâni, timp în care trebuie să mai faci rost de nişte recomandări. Dacă te lauzi că pleci, găsesc ei cum să-ţi pună beţe în roate“, a adăugat Tamara Ciucă.
Val de demisii
La Spitalul de Pediatrie, doar în ultimul an au plecat 24 de angajaţi. La Spitalul de Recuperare o mare parte din doctori au solicitat recunoaşterea studiilor în străinătate, după ce au luat parte la o bursă a locurilor de muncă pentru personalul medical. „Nu avem deocamdată cifre oficiale, însă o bună parte din personal vrea să plece“, a confirmat Carmen Gavrilaş, director medical în cadrul spitalului. Majoritatea celor care au făcut pasul către UE au solicitat iniţial concediu fără plată, pentru ca mai apoi să se întoarcă şi să-şi dea demisia.