Un bistriţean se numără printre primii căutători de trufe din ţară. De 13 ani aleargă după „diamantul pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alin Diaconu
FOTO: Alin Diaconu

Alin Diaconu este un clujean stabilit în Bistriţa cu familia, care de mai bine de 13 ani aleargă prin pădurile patriei după trufe. Specializarea şi-a făcut-o în Italia, ajungând să cunoască fiecare locuşor unde se găsesc aceste ciuperci „parazit” care se vând chiar şi cu 800 de euro kilogramul.


Clujeanul adoptat de Bistriţa are doar 10 clase şi nici nu consideră că are nevoie de mai multe. Cunoştinţele sale în domeniul trufelor îţi dau impresia că a absolvit ceva facultate de prestigiu, iar precizia cu care îţi explică despre aceste ciuperci te face să crezi că le caută de o viaţă.

Cunoştinţele din acest domeniu încă necunoscut în România vin tocmai din cei 13 ani de experienţă pe care îi are în spate. S-a specializat în Italia, alături de căutători de trufe care cu asta se ocupă de generaţii şi s-a întors în România unde a luat la pas pădurile pentru a identifica ciuperca, cu preţul dictat tocmai la Roma.

Preţul este dictat la Roma, pentru că cei mai mulţi consumatori de trufe se găsesc în Italia. Acesta este stabilit în funcţie de tipul de trufe, cele mai scumpe fiind cele care au cele mai mari cantităţi de hormoni naturali, ne explică Alin Diaconu.

Informaţiile dobândite în Italia au fost completate de cele venite de la Institutul de Pedologie, unde a învăţat totul despre soluri şi mai ales a învăţat cum să identifice zonele unde se pot găsi trufe. De asemenea, căutătorul de trufe se foloseşte de o hartă pedologică pentru a identifica zonele unde se pot găsi delicatesele.

Alin Diaconu se numără printre primii căutători de trufe din ţară şi a ajuns în timp să-şi formeze o echipă de 18 câini de care se foloseşte pentru a găsi trufele. Pe câinii îi instruieşte tot el, având nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a-i învăţa ce au de făcut. 9 rase de câini se pretează pe genul acesta de activitate.

"Trebuie să recunosc că la început mergeam în căutare de trufe pentru bani. Acum e mai mult plăcere, hobby, e ca pescuitul sau vânătoarea pentru alţii," precizează „căutătorul de trufe”.

Potrivit lui Alin, România se numără printre ţările unde se găsesc cele mai multe trufe din Europa, asta şi pentru că numărul căutătorilor nu este aşa mare, iar consumul aproape inexistent. Numărul căutătorilor de trufe nu trece de 2000, la care se adaugă şi străinii care vin să exploateze pădurile din România.

Trufele pot fi găsite în 26 de judeţe din ţară, în special în pădurile de foioase. Cele mai mari cantităţi se recoltează în special din sudul ţării. Printre zonele unde se găsesc trufe se numără judeţele Galaţi, Arad sau Timiş. Căutătorul nostru de trufe spune că poţi să mergi acasă şi cu 500 de kilograme de trufe pe săptămână, dacă ai un câine bine antrenat şi ai idee unde să cauţi.

"Pot să zic că în afacerea aceasta 50% este omul şi 50% este câinele. Omul trebuie să ştie exact care sunt zonele unde să ducă câinele, iar animalul trebuie să cunoască foarte bine mirosurile pentru a găsi trufele", mai spune Alin Diaconu

Preţul pe care un căutător de trufe îl ia pe un kilogram de ciuperci variază în funcţie de tipul acestora. Preţul unui kilogram poate să varieze între zeci de euro şi chiar 800 de euro. Astfel că, un căutător priceput, poate să se aleagă după un sezon de cules (perioada ianuarie-decembrie) şi cu peste 10.000 de euro.

Problema relaţiilor nu se pune, întrucât poţi vinde indiferent de cantitatea pe care o ai, ne spune Alin. "Dacă am o tonă de trufe acum, o tonă dau. Unii chiar se îmbogăţesc pentru că e circuitul închis," mai precizează căutătorul.

În jur de 80% din cantitatea culeasă ajunge în export, în ţări precum Austria sau Italia, care şi dictează preţul. Alin recunoaşte însă că de câţiva ani au început să fie interesaţi şi românii, în special proprietarii de restaurante şi unităţi de cazare din Bucureşti, Braşov sau de pe Valea Prahovei.

Alin vorbeşte şi despre legislaţie, care nu este deloc reglementată în acest sens, fiecare fiind liber să culeagă trufele, la fel cum  se culeg fructele de pădure de exemplu. Această „libertate” legislativă precum şi bogăţia de trufe din zone încă neexploatate atrag străinii ca un magnet.

Vă mai recomandăm:

FOTO O puştoaică dă lecţii de independenţă financiară. La 18 ani a reuşit să aducă branduri celebre pe meleaguri bistriţene

FOTO O bistriţeancă se încăpăţânează să le deschidă englezilor apetitul pentru sarmale cu păsat, folosindu-se de contele Dracula

 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite