FOTO Locul în care s-au odihnit odată Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi Mihail Sadoveanu, lăsat în paragină de către Uniunea Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

La doi paşi de Parcul Naţional Munţii Rodnei, în satul Valea Vinului, mai multe clădiri impozante par să piardă lupta cu timpul. Degradate, vandalizate şi furate, clădirile unde odată s-au odihnit Liviu Rebreanu, George Coşbuc sau Mihail Sadoveanu au fost abandonate de către Uniunea Scriitorilor.


Pe un drum plin de gropi, presărat cu case ţărăneşti, ne întâmpină mândră „Casa Scriitorilor”. Doar una dintre clădiri a primit acest nume, deşi în curtea neîngrijită sălăşluiesc două case şi un foişor, sub care se poate observa uşa care cel mai probabil duce la beciul care păstra reci băuturile cu care erau stropite întâlnirile literare de la Valea Vinului.

Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga sunt scriitorii care au poposit de-a lungul anilor la vilele de la Valea Vinului. Vacanţele petrecute de cei mai mari scriitori ai ţări i-au dat şi numele locaţiei.

Clădirile au fost construite în jurul anilor 1900, iar localnicii susţin că acestea ar fi aparţinut Casei Regale a României. Locaţia ar fi fost preferată şi de Dimitrie Gusti, părintele sociologiei româneşti, care ar fi locuit acolo în perioada în care ar fi desfăşurat cercetările de la Şanţ (1934-1938).

După naţionalizare, chiar Mihail Sadoveanu, pe atunci preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, ar fi trecut imobilele în administrarea instituţiei pe care o conducea. În proprietatea Uniunii Scriitorilor din România se află în continuare clădirile, care au început să se degradeze serios în ultimii ani.

Potrivit primarului comunei Rodna, Alexandru Năşcan, în ultimii ani, de când Uniunea Scriitorilor nu mai plăteşte nici om care să stea acolo şi să administreze proprietăţile, acestea s-au degradat tot mai tare, ba mai mult au fost şi vandalizate, locaţia fiind folosită şi pentru diverse evenimente mai mult sau mai puţin oficiale judecând după multitudinea de doze de bere prezente în curte.


Tencuiala abia mai face faţă timpului, scările sunt tot mai şubrede, iar curtea a fost luată drept locaţie pentru focuri de tabără. Primarul Alexandru Năşcan mărturiseşte că şi-ar fi dorit să poată interveni, mai ales că imobilele în cauză ar aduce un plus valoare turistică zonei, însă nu poate tocmai din cauza faptului că nu este în proprietatea primăriei.

A făcut în schimb nenumărate adrese şi sesizări la Uniunea Scriitorilor din România şi chiar a discutat despre situaţia proprietăţilor cu Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele acesteia, la ultima sa vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Răspunsul acestuia a fost însă, potrivit primarului, destul de sec, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România precizând doar că  nu sunt bani pentru o restaurare.

Pe de altă parte şi să revină Primăriei Rodna, Casa Scriitorilor ar avea nevoie de o sumă frumuşică pentru reabilitare: 3 milioane de lei, sumă de care primăria nu ar dispune.



Vă mai recomandăm:

FOTO Hotelul în care ar fi poposit personajul principal din Dracula, uitat de autorităţi şi ignorat de locatari

 

FOTO Biserică ridicată în 1482, lângă Bistriţa, în care se găseau bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus, lăsată să se dărâme. Autorităţile au abandonat-o

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite