FOTO Ciobănescul carpatin a pus Bistriţa-Năsăud pe harta expoziţiilor canine internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa-Năsăud găzduieşte cel mai mare număr de crescători de ciobănesc carpatin, pe meleaguri bistriţene fiind înfiinţat primul club din România care promovează această rasă. Nici nu este de mirare, dacă se ia în calcul faptul că vorbim despre un judeţ cu un număr important de oieri.


2013 va fi cu noroc pentru ciobăneştii carpatini, fiind anul în care se va finaliza omologarea oficială, permiţându-le crescătorilor să intre pe piaţa canină internaţională.

Omologarea vine tocmai în 2013, deşi primul studiu despre această rasă datează din 1934, alături de dovezi care certifică faptul că aceşti câini ajutau oierii de pe meleaguri româneşti încă din epoca de bronz. 

Prima întâlnire a ciobăneştilor carpatini cu străinii a avut loc în 2012, la expoziţia internaţională de la Bucureşti, unde această rasă a avut parte de singurul stand, spre deliciul crescătorilor de peste hotare, de-a dreptul cuceriţi de îndemânarea cu care câinii româneşti îşi fac treaba la stână.

Potrivit lui Tiberiu Chira, un crescător bistriţean şi membru al Carpatin Club România, majoritatea celor care au optat pentru această rasă au fost tocmai oierii. Numărul mare de crescători de oi din judeţ a dus la o concentrare destul de mare a acestei rase în Bistriţa-Năsăud, deşi Tiberiu Chira ne spune că de câţiva ani se încearcă popularea cu ciobăneşti carpatini şi a altor zone.

Aşa se face că asociaţia Carpatin Club România funcţionează de la Bistriţa, adoptând crescători din toate colţurile ţării.

Tiberiu Chira creşte ciobăneşti carpatini de aproximativ 7 ani, atracţia pentru această rasă fiind dată de caracteristicile cu totul deosebite pe care le posedă. Mai exact, specialiştii au observat că deşi au trecut sute, mii de ani, de când s-a format pe meleagurile noastre, această rasă îşi păstrează caracteristicile genetice de atunci, fiind un excelent câine de pază, apărare şi însoţire la stână.
 
Acesta are deja câţiva campioni, care au în jur de 4 ani, printre ei numărându-se Cedru sau Gina de pe Someş. A mai avut câini din alte rase tot de talie mare, însă s-a îndrăgostit iremediabil de ciobăneştii carpatini şi pentru că este naţionalist, spune el.

Crescătorul ne spune că pe lângă faptul că sunt foarte isteţi, aceştia sunt şi foarte zvelţi, spre deosebire de ciobăneştii mioritici care sunt destul de greoi. De asemenea, aceştia se acomodează foarte bine în familii cu copii, fiind foarte sociabili, deşi este vorba despre o talie mare. 

Când discuţi cu Tiberiu Chira, deşi este om de afaceri, ai impresia că-ţi vorbeşte un medic veterinar. Pasiunea pentru această rasă l-a determinat să se intereseze, detaliile pe care a ajuns să le cunoască fiind deloc de neglijat.

”Nu e uşor să creşte ciobăneşti carpatini. Şi la montă e o adevărată genetică, dacă vrei ca puii să poată merge mai departe la expoziţii, trebuie să acorzi atenţie fiecărui detaliu,” explică Tiberiu Chira.
 
Preţul unui pui cu toate actele şi vaccinurile necesare se învârte în jurul sumei de 300 de euro, iar costul lunar ajunge şi el la 200 de euro, ţinând cont că vorbim despre câini de expoziţie, care au nevoie uneori de o grijă specială.

Costurile destul de mari de întreţinere, fac ca, pe lângă oierii bistriţeni care au cumpărat câinii în primul rând să-i ajute la stână şi mai apoi să meargă cu ei la expoziţii, mulţi dintre crescători să fie ingineri, chimişti, directorii unor importante companii din judeţ sau medici.

Deşi normal ar fi ca iubitorii de câini, mai ales cei care beneficiază de spaţiu, să promoveze rasele româneşti cei care pot trăi din creşterea patrupedelor sunt cei care mizează pe rase străine. Tiberiu Chira spune că ciobănescul carpatin nu este o rasă care să-ţi permită să trăieşti, însă acest lucru se poate schimba, dat fiind interesul străinilor pentru „lupul românesc”.

Bistriţenii vor avea ocazia să urmărească cele mai frumoase exemplare de ciobăneşti carpatini în data de 12 aprilie, când Carpatin Club România va organiza or expoziţie naţională.



Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite