FOTO Depozitul ecologic de 155 de milioane de lei, la concurenţă cu gropile neconforme care sufocă periferia municipiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lângă mormanele de gunoi stă mândră plăcuţa care ne spune că fosta groapă de gunoi a fost închisă cu fonduri europene FOTO: George Tudosa
Lângă mormanele de gunoi stă mândră plăcuţa care ne spune că fosta groapă de gunoi a fost închisă cu fonduri europene FOTO: George Tudosa

Acum 10 zile se inaugura cu fast, pentru a doua oară, depozitul ecologic de la Tărpiu, o investiţie de 155 de milioane de lei. În contrast, la periferia Bistriţei zace îngrădită o fostă groapă de gunoi igienizată, pe terenul în cauză urmând să răsară un parc frumos sau un complex de locuinţe. Terenurile de lângă însă sunt sufocate de gunoaiele care ajung până în râul Bistriţa.


Departe de ochii curioşilor, la periferia municipiului Bistriţa, gunoaiele continuă să fie depozitate nu în fosta groapă de gunoi, neconformă, ci chiar lângă pe proprietatea privată a unor bistriţeni, de la care primăria a închiriat terenul cu acest scop.

Deşi depozitul ecologic de la Tărpiu funcţionează de doar 10 zile, toate celelalte peste 200 de gropi de gunoi plus cele patru depozite urbane au fost declarate „neconforme” şi închise de ceva vreme.
Astfel, autorităţile judeţene au închis gropile neconforme şi abia apoi au deschis depozitul de la Tărpiu, fără să îşi pună problema că până la funcţionarea centrului de la Tărpiu gunoaiele vor fi depozitate tot anapoda.

În lipsa unui loc unde să depoziteze gunoaiele, firmele de colectare a deşeurilor au continuat să viziteze vechiile locaţii, deşi s-au investit bani mulţi din fonduri europene în ecologizarea lor.
Autorităţile judeţene, cunoscând situaţia au susţinut că odată cu funcţionarea depozitului de la Tărpiu, noile gropi de gunoi formate lângă cele vechi vor fi curăţate.

Un bistriţean care locuieşte în zona Zăvoaie, unde a funcţionat o groapă de gunoi care mai apoi a fost închisă, ne arată însă că mormanele considerabile de deşeuri sunt tot acolo, deşi depozitul de la Tărpiu funcţionează deja de 10 zile.

Gunoaiele au dus şi la procese, unul dintre ele fiind deschis chiar de către fiul interpretei de muzică populară Valeria Peter Predescu. Anul trecut, Nicu Predescu s-a trezit cu terenul deţinut în zona Zăvoaie complet distrus cu buldozerul, utilajul încercând, se pare, să acopere gunoaiele care au fost depozitate fără drept pe pământul omului de afaceri. Nici atunci şi nici la această oră nici municipalitatea şi nici firma de colectare a deşeurilor nu au oferit vreo explicaţie sau o poziţie vis-a-vis de acest subiect.

Proiectul în cadrul căruia au fost închise şi igienizate cele peste 200 de gropi de gunoi neconforme include şi groapa ecologică de la Tărpiu, valoarea sa depăşind 155 de milioane de lei.






Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite