Bistriţeanca Elena Conţ conduce într-o lume a bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani ţine  în frâu una dintre cele mai cunoscute firme de import, distribuţie şi montare de sisteme de supraveghere şi control acces din oraş. Crede că o femeie are mai mult avantaje decât dezavantaje într-o lume dominată de bărbaţi.

Elena Conţ este o femeie pentru care independenţă financiară a fost mereu un ţel în viaţă. Nu s-a ferit niciodată de riscuri şi a ştiut mereu să folosească aparentele dezavantaje în favoarea ei. De mică visa să ajungă poliţistă. „Am vrut să dau la poliţie, dar nu erau locuri de admitere pentru fete. Aşa că m-am înscris la Liceul Saniar. Ştiam că aşa am un loc singur de muncă după absolvire, spre deosebire de alte licee teoretice din Bistriţa care presupun o continuare a studiilor la nivel superior", spune Elena. În timp, s-a îndrăgostit de acest domeniu şi chiar a profesat în sistemul sanitar vreme de aproape 17 ani. „Şi acum mă mai întâlnesc cu oameni care mă recunosc pe stradă şi îmi mulţumesc că i-am asistat la operaţii. Am lucrat 17 ani în sănătate, dar odată cu naşterea primului copil, am decis să mă ocup şi de altceva", rememorează Elena. Pasul următor a fost destul de simplu. „Mi-am dat demisia şi împreună cu soţul meu am început o afacere pe cont propriu. Am început cu sisteme de securitate şi control acces. Pe vremea în care montam noi interfoane în oraş erau doar patru sau cinci oameni care auziseră de aşa ceva. Mulţi ne-au spus atunci  că o să murim de foame dacă ne apucăm de afacerea asta. Acum, din cele 1.580 de scări din oraş, în mai bine de 80 la sută din ele există interfoane montate de firma noastră", povesteşte managerul. În timp, firma şi-a extins aria de servicii şi în între 2006 şi 2008 banii s-au adunat frumuşel din montarea de sisteme de supraveghere şi alarmă, foarte căutate în perioada de boom economic în oraş. „Se construia foarte mult şi clienţii erau din ce în ce mai mulţi. Noi ne-am specializat şi în diverse sisteme, astfel că era greu să nu găseşti la noi orice îţi doreai", spune managerul.

Viaţa bate filmul

Elena Conţ spune că industria sistemelor de securitate s-a dezvoltat foarte repede astfel că echipamentele pe care le montează bistriţenilor sunt exact ca cele pe care le vedem în filme. „Avem video interfoane placate cu aur, sau sisteme integrate pentru casă care pornesc iluminatul la o bătaie din palme. Sunt şi dispozitive care permit comenzi din telefonul mobil pentru activarea centralei termice din casă, sau telecomenzi care pornesc motorul de la maşină. Întotdeauna am încercat să îmi impun propriul stil în afacere şi să vin cu produse exclusiviste. Niciodată nu am copiat de la alţii, în schimb am fost copiată de alţii", spune, zâmbind, Elena. De altfel, managerul este convins că cea mai eficientă formă de promovare  stă în oferirea de servicii de calitate. „Reclama de la om la om este cea mai eificientă. În domeniul nostru, un client mulţumit îţi aduce alţi trei clienţi, pe când unul nemulţumit te face să pierzi încă zece".

Ce-i place:

Elenei îi place să îşi trăiască viaţa şi să fie cât mai activă. „Îmi place să fac lucruri noi, nu aş rezista să stau toată ziua şi să gătesc. Sunt o femeie de acţiune", spune managerul. Aceasta adaugă că, atunci când are timp, adoră să îşi petreacă weekendurile în compania familiei şi a prietenilor apropiaţi.

Ce nu-i place:

Elena spune că îi displac persoanele care nu menţin contacul vizual într-o discuţie. De asemenea, bistriţeanca mai spune că nu-i place nici sentimentul de plafonare. „La Bistriţa nu-mi place că există multă invidie şi că oamenii nu au suficiente resurse să se culturalizeze, să meargă la un teatru etc", este de părere Elena Conţ.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce au în comun meseria de asistent medical cu cea de manager la Seliza?

Şi noi oamenii suntem ca nişte maşinării foarte complexe. Dacă reuşeti să faci o maşinărie să funcţioneze şi pui suflet în ea e ca şi cum ai umaniza-o. De asta, în funcţia de manager, nu am uitat de lucrul cu oamenii şi sunt mereu pe teren la negocieri şi discuţii. Pentru mine nu există lucruri care nu se pot face. Dacă eu, ca femeie am putut să le fac, atunci un bărbat nu are nicio scuză pertinentă pentru a nu face acelaşi lucru cel puţin la fel de bine ca mine.

Cum faceţi faţă concurenţei într-o lume a bărbaţilor?

Au fost momente în care faptul că sunt femeie a fost văzut ca un dezavantaj. În timp, însă, din discuţii, mulţi şi-au dat seama că pot să cunosc şi să conduc o afacere, dacă o cunosc destul de bine. În final, a fi femeie într-o lume a bărbaţilor s-a dovedit a fi mai mult un avantaj decât un dezavantaj. Multe persoane mi-au devenit colaboratori sau clienţi fideli în timp.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite