Opt bistriţeni mor anual la locul de muncă
0Majoritatea accidentelor se petrec pe şantiere iar desconsiderarea măsurilor de protecţie generează adevărate drame.Inspectorii de la protecţia muncii se tem ca repornirea motoarelor în construcţii să nu genereze un număr mare de accidente
Anul trecut opt oameni au pierit în timpul programului de muncă sau pe drumul către slujbă, iar 56 s-au ales cu incapacitate temporară în urma unor accidente petrecute în vreme ce îşi exercitau meseria. În primele patru luni din 2010 statisticile negre de la Inspecţia Muncii au consemnat un singur caz mortal şi 15 accidente cu invaliditate temporară, însă ce e mai rău ar putea începe de acum, odată cu dezmorţirea activităţii în construcţii, se tem inspectorii de la Protecţia Muncii. „Anul trecut s-au deschis şantierele destul de devreme, încă din februarie, pământul a fost moale, iar acolo unde au fost lucrări nesecurizate s-au întâmplat adevărate nenorociri", îşi aminteşte directorul coordonator adjunct de la Protecţia Muncii, Constantin Candrea, filmul accidentelor dramatice de pe şantierele canalizării de la începutul anului trecut. Atunci au murit doi oameni, iar alţi doi au fost la un pas de moarte. Anul acesta activitatea a demarat mai târziu, dar măsurile precare de protecţia munciiîi îngrijorează pe inspectori.
Construcţiile, majoritatea problemelor
Cele mai frecvente accidente de muncă au loc în domeniul construcţiilor pentru că aici angajaţii sunt numeroşi, cel mai adesea insuficient calificaţi şi, de multe ori, indisciplinaţi. „Nereguli sunt peste tot. Muncitorii lucrează în mai multe locaţii şi lăsaţi singuri fac multe lucruri de capul lor, de aceea se întâmplă şi accidente. Un muncitor trebuie să ştie că ceea ce i se spune înainte să înceapă lucrul trebuie respectat. Îi vedem tot timpul că nu poartă echipament de protecţie, ba că le este cald, ba că nu li se potriveşte. Iar cei care îi supraveghează ar trebui să facă acest lucru cu seriozitate", explică Constantin Candrea. Cazuri frecvente de accidente, inclusiv mortale, se înregistrează în judeţ însă şi în activităţile de exploatare a lemnului, strivirile fiind nelipsite din statisticile negre. „Am făcut un grafic în ultimii ani cu dinamica accidentele mortale din judeţ. Media este cam de 7-8 în fiecare an", a constat Constantin Candrea, inspectorul care monitorizează de 16 ani accidentele de muncă.
A murit pentru că avea chef de joacă
Singurul caz de deces din acest an s-a produs chiar la începutul anului, în 14 ianuarie, iar împrejurările accidentului au fost stupide . Un tânăr din Anieş, Dorel Sidor, a încercat să iasă dintr-o curte unde a legat un cablu de Internet dar în loc să iasă pe poartă a preferat să sară peste o scândură, a alunecat şi s-a lovit cu capul de o piatră. A murit câteva ore mai târziu.