Bistriţa: Tone de fructe de pădure au luat calea Italiei
0Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud se plânge însă că preţul de preluare a fructelor de pădure a scăzut dramatic. Afacerea rămâne însă una rentabilă cu o rată de profit de 15 %
Douăzeci de tone de afinele din pădurile bistriţene au ajuns anul acesta la Roma iar şaisprezece tone de zmeură vor poposi în curând la Luxemburg pe filieră germană. Alte 20 de tone de afine, aflate în depozitele frigorifice ale Centrului de fructe al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud sunt pregătite pentru a lua calea exportului. Urmează producţia de mure şi măceşe care va primi aceeaşi destinaţie. Direcţia Silvică are contracte ferme de ani buni cu parteneri italieni şi germani care preiau o mare parte din producţia de fructe de pădure preluată de la culegători . „Sunt clienţii noştri fideli şi cu toată concurenţa mare de pe piaţa externă ne preferă pentru calitatea mărfii şi pentru că sunt produse ecologice”, este convins şeful Centrului de Producţie Bistriţa, Simion Bodor.
2009, an prost pentru fructele de pădure
Criza economică a afectat şi piaţa fructelor. Preţul de achiziţie la fructe de pădure aproape că s-a înjumătăţit în acest an , spun responsabilii Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, care se consolează doar că au reuşit să obţină pe tonă ceva mai mult decât colegii din ţară: „ Am vândut afinele şi zmeura cu preţuri între 1600 de euro şi 2200 tona, faţă de anul trecut când am luat pe afine chiar şi 2800 de euro. Dar tot este bine în comparaţie cu alte direcţii care nu au primit pe afine mai mult de 1200 de euro”, explică Daniel Pop, directorul Direcţiei Silvice. La o estimare totală, şeful Centrului de fructe , Simion Bodor, avansează o cifră totală de 200 de mii de euro pentru întreg sezonul 2009. „ Nu mai este ca pe vremuri, acum exportăm cel mult 150 de tone faţă de 1200 în 1990. Este o diferenţă”, remarcă Bodor, care lucrează de peste 30 de ani la Centrul din Bistriţa.
Afectate de îngheţ
Condiţiile meteorologice nu au fost prea generoase cu producţia din acest an. Fructele au fost afectate de îngheţ, mai ales în zona Rodna şi Parva. „ Ceva mai bine au stat în acest an zonele Budac şi Zagra. Culegătorii din Zagra au încasat cam 200 de mii de lei de la noi”, spune directorul Pop. Preţul însă primit pe klogram a fost mai mic, proporţional cu cel de pe piaţa internaţional, explică Daniel Pop care se declară totuşimulţumit: „ Vom avea o rată de profit de 10-15 %”, mai spune acesta. Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa este convins că în alte condiţii de ambalare şi prelucrare preţul obţinut ar creşte: „ Am analizat însă nu avem utilajele necesare deocamdată” , remarcă acesta.
În 2008 România a exportat 3.100 de tone de fructe de pădure, in valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Fructele căutate la export sunt murele, macesele, afinele, zmeura, păducelul si porumbele. Principalele ţări din UE în care au fost livrate aceste fructe au fost Olanda, Germania, Spania si Austria.