Bistriţa: Tudorica Pampa, profesoara cu diplomă de bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost educatoare, învăţătoare, profesoară în gimnaziu, iar acum predă discipline tehnice la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa, unde este responsabilă cu activităţile extraşcolare.

Tudorica Pampa sau Toto, cum o alintă cei dragi, Tudorica spune că a ajuns profesoară din întâmplare. Îşi dorea să devină inginer şi să lucreze într-o firmă. Ea a copilărit într-o familie simplă din satul Mocod alături de alţi 9 fraţi şi surori. De mică avea înclinaţii spre matematică, fizică şi tot ce înseamnă lucru practic. „Nu am fost un elev foarte bun, însă la materiile mele preferate, matematică şi fizică, am excelat", mărturiseşte profesoara.

Încercând să-şi îndeplinească visul, a dat admitere la Politehnica din Cluj-Napoca, unde, la seral, a concurat cu alţi 21 de tineri pentru un loc. „În 1987, când am dat admitere la specializarea construcţii de maşini, Politehnica era foarte bine văzută, era ceva serios, de viitor", spune Tudorica.

În timpul facultăţii a lucrat la o firmă de tricotaje din Bistriţa. „Îmi plac lucrurile făcute de mână. Şi la Sărbătoarea sarmalelor, organizată săptămâna trecută la noi la şcoală, unele prosoape puse pe mese erau cusute de mine", afirmă dăscăliţa.

A absolvit Politehnica în 1992, într-o perioadă destul de tulbure pentru industrie. Erau concedieri şi nu şi-a găsit un post de inginer. Atunci o soluţie potrivită i s-a părut învăţământul şi nu a ales greşit.

Fascinată de roboţi

La materiile pe care le predă îi place că nu sunt plictisitoare, că mereu apare ceva nou, dar şi că la orice pas întâlneşte produse ale disciplinelor tehnice. „În orice lucru pe care-l ai în casă, fie că e vorba de mobilier sau de un aparat electrocasnic, fiecare are la bază o tehnică. Asta le-am explicat şi elevilor, iar ca să înţeleagă şi mai bine i-am dus într-o excursie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acolo au văzut roboţi industriali care efectuau diverse comenzi. Le-a plăcut foarte mult, ca şi mie de altfel", explică profesoara.

La universitate a fost cu două clase terminale de specialitatea mecatronică (ştiinţa maşinilor inteligente, care îmbină informatica, mecanica şi electronica). Unii dintre acei elevi s-au şi înscris ulterior la Politehnică.

Dă sfaturi elevilor pe Messenger

Fire optimistă şi deschisă, Tudorica Pampa vorbeşte cu elevii din „Grigore Moisil" şi pe internet, pe Messenger. „Îmi cer sfaturi privind cum să procedeze în amunite situaţii, mă întreabă ce facultate să facă", afirmă profesoara.

Ei îi mai place mult să gătească, în special prăjituri. Are şi o diplomă de ospătar-bucătar, obţinută în urma unui curs făcut în 1990 la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Făceam prăjituri pentru nunţi, înmormântări. Îmi place să muncesc. Mulţi m-au întrebat de ce nu îmi deschid o patiserie. Le-am răspuns că eu m-aş mulţumi doar să le gătesc, iar altcineva să se ocupe de partea cu hârtiile", explică zâmbind Tudorica Pampa.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce nu-ţi place la unii elevi?

Unii tineri au o educaţie precară, le lipsesc normele de conduită pe care, în mod normal, ar trebui să le fi deprins acasă, în cei aşa-zişi 7 ani. Din păcate, în unele familii, părinţii nu se implică cum ar trebui în educaţia copiilor, iar lucrul acesta se vede foarte bine în comportamentul elevilor.

PROFIL

Născută: 26 octombrie 1970, Năsăud

Studii: master în ştiinţa mediului

Familie: necăsătorită, are 9 fraţi şi surori

Ce-i place:

Adoră muzica, florile şi lucrul de mână. „Îmi place să muncesc în grădină, să pun una-alta, e o activitate mă destinde", zice profesoara. Vacanţele şi le petrece fie la mare, fie la ţară, la Mocod, unde a copilărit şi unde se întoarce mereu cu plăcere.

Ce nu-i place:

Detestă minciuna, oamenii cu două feţe, lăudăroşii şi aglomeraţia. Dăscăliţei nu-i mai place că unii tineri din ziua de astăzi nu mai au valori, iar acest fapt îl pune pe seama societăţii în care trăim. Societatea nu le oferă nimic.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite