Bistriţa: Gheorghe Cozma este profesorul de clarinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă clarinet de peste treizeci de ani la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistrița, iar foști elevi de-ai săi sunt fie profesori, fie instrumentiști în filarmonicile din țară.

Gheorghe Cozma s-a îndrăgostit de muzică când era în clasa a III-a la școala din localitatea mureșeană Răstolița. Atunci i-a auzit și i-a văzut pe viu, pentru prima dată, pe marele oboist Pavel Tornea și pe taragotistul Dumitru Fărcaș. „Dădeau spectacole pe Valea Mureșului și am mers să-i văd. De mic m-a atras muzica", spune profesorul Gheorghe Cozma. I-a rămas întipărită în memorie amintirea sunetului de oboi, unul foarte pătrunzător care redă cum nu se poate mai bine toate stările sufletești.

„Pentru mine, oboiul reușește să transpună fidel bucuria, tristețea, toate stările pe care le simte un om, așa cum nu face niciun alt instrument", adaugă dascălul.

„Recrutat" de tânăr

După ce i-a ascultat pe Dumitru Fărcaș și Pavel Tornea, la școala din Răstolița a venit Radu Victor, care în acea vreme avea un taraf și care „recruta" viitoare talente. De la el a învățat Gheorghe Cozma tainele viorii. A mers apoi la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, unde a fost repartizat la clasa de contrabas, instrument care nu i-a fost pe plac. A renunțat și s-a înscris la un liceu de același profil din Târgu-Mureș, unde a studiat oboiul. „Din clasa a X-a și până la sfârșitul liceului am cântat cu Filarmonica din Târgu-Mureș la concertele de sfârșit de an ale absolvenților", povestește Cozma.

Tot la Târgu-Mureș a învățat oboiul cu Voros Gheorghe, instrumentist la Filarmonica din localitate, un model pentru el. „Profesorul meu avea o vorbă. El zicea că dacă tu lași instrumentul o zi, el te lasă două. E  un model de seriozitate. În opt ani am fost la toate concertele sale și nu l-am auzit vreodată să cânte fals. Era un maghiar mai mult neamț", zice zâmbind Cozma.  

Pasiunea sa l-a dus mai departe la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din București, pe care l-a absolvit în 1987. După licență s-a stabilit la Bistrița care îi este casă de peste 30 de ani. Aici predă clarinetul elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistrița. Este șeful catedrei de suflători și canto a liceului.

„Când îmi văd elevul pe scenă, uit de tot"

Profesorul povestește că lucrează cu fiecare elev în parte pentru că fiecare copil este diferit, are ritmul său. A avut mulți olimpici care acum sunt fie profesori universitari, fie instrumentiști în filarmonici din țară. „Când îmi văd elevul pe scenă, când îl aud ce bine cântă, uit de tot, de orele suplimentare, de salariu, de tot. Atunci îmi dau seama că munca mea a avut rost", mărturisește Cozma.

Una dintre pasiunile sale este pescuitul. Capturile sale de care e tare mândru sunt un păstrăv de 2,2 kg prins la Colibița și un crap la 6 kg la Șieu-Odorhei.

ÎNTREBARE și RĂSPUNS

Ce nu vă place la unii dintre elevii dumneavoastră?

E păcat că unii copii, care sunt foarte talentaţi la clarinet, se plafonează sau anturajul le îndreaptă paşii spre un alt drum. Am avut recent un astfel de caz. Un elev foarte bun care a obţinut distincţii la olimpiada naţională şi despre care Gheorghe Laszlo de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca spunea că i-ar plăcea să lucreze cu el. Din păcate, deşi era înzestrat, băiatul a ales altceva.

Cât costă un clarinet?

Un astfel de instrument muzical costă și 1400 de euro. Ce mai ieftin este 3.700 de lei. Unii copii nu-și permit să dea atâta pe un clarinet.

PROFIL

Născut: 25 august 1957, localitatea Răstolița, județul Mureș

Studii: Conservatorul „Ciprian Porumbescu" București

Ce-i place

Apreciază punctualitatea și seriozitatea la un om. „Trebuie să ai consecvență în tot ce faci, altfel nu reușești", susține Gheorghe Cozma. Ori de câte ori are timp merge în drumeții, la pescuit și joacă tenis de masă. Muzica instrumentală îl calmează. Îi place Pink Floyd.

Ce nu-i place

Detestă oamenii care fac promisiuni și nu se țin de cuvânt. Nu-i plac vremurile apăsătoare în care trăim și nu crede că lucrurile se vor îndrepta în bine pe viitor. Urăște manelele pe care le vede foare ușoare ca și construcție muzicală, cu un text sub orice critică. Crede că acestea înseamnă muzică pentru o anumită categorie de oameni.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite