Cel mai bun olimpic la matematică din România: „Să studiezi în afară înseamnă patriotism pentru că vrei mai mult pentru locul unde ai crescut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun olimpic matematician al României, Omer Cerrahoglu (18 ani), a decis să-şi continue studiile, nu în matematică, ci în informatică, la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite ale Americii.

Băimăreanul Omer Cerrahoglu a început deja pregătirea pentru noul domeniu pe care vrea să-l exploreze la cel mai înalt nivel: informatica. Renunţă la matematică, în ciuda performanţelor sale, pentru că, spune el, un matematician se poate dezvolta doar prin  cercetare, dar nu poate contribui la evoluţia omenirii, aşa cum poate face un informatician. Alegerea universităţii a fost o altă provocare. Cu rezultatele sale la concursurile internaţionale de matematică, Omer putea intra fără examen la multe universităţi, însă el a ales MIT, clasată pe primul loc în Topul QS, care clasifică instituţiile de învăţământ din întreaga lume. Pentru a fi admis, el va trebui să susţină examene la limba engleză şi la alte două materii la alegere. În funcţie de rezultate, va primi o ofertă de studii din partea universităţii. Până atunci, Omer recuperează la informatică. Olimpicul şi-a explicat deciziile într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

„Weekend Adevărul“: De ce ai ales să schimbi macazul pe ultima sută de metri şi să renunţi la matematică în favoarea informaticii?


Omer Cerrahoglu: În matematică, opţiunile de viitor sunt relativ limitate: devii cercetător sau profesor la o universitate prestigioasă, dar nu poţi să treci mai departe. Cu informatica, având în vedere şi faptul că acest domeniu se dezvoltă enorm şi că tehnologia avansează, sunt foarte multe opţiuni. Acesta ar fi primul motiv. Pe locul secund ar fi ideea că, în matematică, totul este foarte practic şi se bazează mai mult pe cercetare. În schimb, cu informatica ajuţi omenirea. Faci ceva remarcabil şi ajuţi pe absolut toată lumea. Şi ultimul motiv, dintre toate ştiinţele practice, informatica este cam cea mai apropiată de matematică, adică acea gândire se aplică foarte mult şi la informatică.

Ce ţi-a atras atenţia la informatică? Este unul dintre cele mai vaste domenii şi oferă opţiuni nelimitate...


Mi se par foarte interesante Inteligenţa Artificială şi Image Processing (n.r – procesarea imaginilor). Este o chestie foarte importantă că noi, ca oameni, luăm totul de-a gata. Dar, de exemplu, când ne uităm în jur, recunoaştem oamenii, informaticienii creează un program care să facă asta. Eu cred că e foarte greu. 


E CONVINS CĂ VA OBŢINE O BURSĂ


De ce ai ales să studiezi informatica tocmai la MIT, şi nu la orice altă universitate din Europa?


Este cea mai bună universitate şi oferă flexibilitate tuturor studenţilor, lucru pe care în România nu îl poţi găsi. Eu nu sunt omul care să aleagă cea mai uşoară variantă. Spre exemplu, cu toate diplomele şi medaliile mele, puteam să merg la orice universitate din România şi la multe de peste hotare, dar nu ăsta este scopul. Ideea este să fiu alături de cei mai buni, să mă dezvolt în ceea ce-mi doresc, alături de cei mai buni profesori şi studenţi. Asta contează. Până la urmă, şi medaliile mă ajută enorm şi sunt încrezător că nu voi avea probleme. 


Ce costuri prevede plecarea ta în America?


Am mulţi prieteni la universităţi de prestigiu din lume – la Princeton, la Harvard – şi toţi mi-au recomandat să nu stau pe gânduri. Spuneau că totul este foarte bine şi să nu-mi bat capul pentru nimic. În ceea ce priveşte costurile, nu sunt mici. Vorbim, totuşi, de mai bine de 200.000 de dolari, bani pe care o familie normală din România nu o să-i poată achita niciodată. Însă la MIT sunt foarte multe burse şi sunt convins că am să mă încadrez şi eu pentru una. Sistemul de acolo este unul foarte bun. Nu se pune nicio presiune asupra studentului, nici măcar financiară. Trebuie să te strofoci şi să faci tot posibilul ca să excelezi în ceea ce faci. 


Ai început să studiezi informatica, să recuperezi noţiunile acestui domeniu străin, până acum, ţie. Cum ţi se pare?


Merge destul de bine. Pregătirea din matematică m-a ajutat enorm. Reuşesc foarte bine să învăţ algoritmii. După câteva săptămâni, pot spune că ştiam deja foarte multe. Sunt destul de sigur că voi reuşi cu informatica. În principiu, nu este foarte diferită de matematică. Există două etape ale unei probleme. Primul pas este rezolvarea pe hârtie, la care sunt foarte bun, te gândeşti cum să arate programul, şi pe urmă partea care e destul de problematică: implementarea algoritmilor. Problematică pentru că eu nu am experienţa olimpicilor la 

informatică. 


Te-ai lovit adesea de întrebări precum: „De ce pleci din ţară?“ sau „Dacă eşti român, de ce nu stai aici?“. Ce înseamnă patriotismul pentru cel mai bun matematician român?
 

Cred că patriotismul nu are nicio legătură cu plecarea mea la studii în America. Chiar dimpotrivă, cred că asta înseamnă patriotism şi să îţi iubeşti ţara: să vrei mai mult pentru locul unde ai crescut, să-i vrei binele, să mergi să înveţi de la cei mai buni şi să te întorci în ţara ta şi s-o ajuţi, s-o dezvolţi. În acest moment, România suferă şi cred că are nevoie de ajutor. Dacă fiecare va rămâne aici şi nimeni nu va face nimic, atunci unde e patriotismul? Dacă eu am să plec câţiva ani, nu înseamnă că nu-mi doresc să revin. Totuşi, să nu uităm că suntem conduşi de nişte oameni care îşi plagiază diplome, care fac facultăţi fără să meargă la ore. Şi ei conduc ţara... 

CV Omer Cerrahoglu              


Două medalii de aur şi trei de argint, la Olimpiade Internaţionale

Numele: Omer Cerrahoglu

Data şi locul naşterii:3 mai 1995, Istanbul.

Studii: Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Baia Mare.

Portofoliu: În 2009, în clasa a VII-a, a câştigat prima medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen. 

A doua medalie la Olimpiada Internaţională a venit în clasa a VIII-a (2010), când a câştigat argintul, în Kazahstan. 

În clasa a IX-a (2011), în Olanda, a câştigat argintul.

În clasa a X-a (2012) a luat iar aurul, la Olim-piada Internaţională din Argentina. 

În 2013, în Columbia, a luat din nou medalia de argint. 

Are şase medalii de aur la Balcaniadă şi şapte medalii de aur la olimpiadele naţionale.

Locuieşte în: Baia Mare

Citeşte şi:

Omer Cerrahoglu, la un pas de a deveni cel mai bun olimpic al tuturor timpurilor: „Văd ideile din spatele problemei“

Geniul care a pus România în ecuaţie: povestea unui olimpic la matematică

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite