Cazul satului retrocedat din Arad a ajuns la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Timişoara şi poliţiştii arădeni au descins, ieri-dimineaţă, în cinci locaţii situate pe raza judeţului Arad. Printre acestea se numără două cabinete notariale din Arad şi un ocol silvic din satul Nadăş.

Procurorii efectuează cercetări în cazul retrocedărilor de la Nadăş, existând suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie, cu un prejudiciu estimat la peste 20,9 milioane de euro şi 290.000 de lei. Anchetatorii caută documente conform cărora două persoane au fost declarate moştenitori ai unei familii din Naidăş.

Mai exact, doi membri ai familiei Colţeu au fost declaraţi moştenitori ai familiei Grosz, prin o a treia persoană, Ecaterina Mairovitz. După ce au primit certificatul de moştenitori, soţii Colţeu au solicitat şi obţinut retrocedarea a 8.645 hectare de teren, inclusiv cel pe care se află majoritatea caselor, cimitirul şi biserica din satul arădean Nadăş. Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce a cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, a declarat că percheziţiile procurorilor DNA au loc în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul Instanţei Supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Plângerea sătenilor

Potrivit avocatului, în plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile, pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea, Ecaterina Mairovitz, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.

„În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţia este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului“, a declarat avocatul. În plângere, sătenii reclamă şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.

Conform unor surse, anchetatorii vor pune sechestru asigurător pe toate bunurile mobile şi imobile ale familiei Colţeu, inclusiv pe conturile acestora. Aceleaşi surse spun că percheziţiile DNA nu vizează numai retrocedarea suspectă a satului Nadăş, ci şi multe alte retrocedări care au vizat clădiri din municipiul Arad sau terenuri agricole, vii şi păduri în alte localităţi ale judeţului.

Istoricul dosarului

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra unor terenuri. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa de peste 8.000 de hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea. 

Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad. Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa Judecătoriei Ineu.

Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori. În februarie 2013, Prefectura Arad, Direcţia Silvică şi o parte dintre localnici s-au adresat Judecătoriei Ineu, cerând revizuirea sentinţei din 2006.

Instanţa a respins solicitarea, dar s-a declarat recurs, care a fost respins în septembrie 2013. În 28 octombrie 2013, Prefectura a depus la ÎCCJ o cerere de strămutare a procesului privind revizuirea sentinţei. Cererea a fost aprobată, procesul fiind pe rol la Judecătoria Făgăraş.

Vă mai recoamndăm: Percheziţii ale DNA la două cabinete notariale din Arad şi la un ocol silvic din satul Nadăş, privind dosarul retrocedărilor

Locuitorii din Nadăş cer sprijin Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi recupera satul

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite