Cât ne costă să trăim la fel de civilizat ca în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media săptămânală a amenzilor aplicate de poliţiştii comunitari, pentru gesturi necivilizate, este de 2.000 de lei. Civilizarea prin amenzi este una dintre metodele aplicate de către autorităţile locale pentru a-i educa pe arădeni.

Una dintre principalele nemulţumiri ale arădenilor este legată de curăţenia oraşului şi lipsa de civilizaţie a unora dintre concitadini. „Mi-aş dori ca toţi cei care locuiesc la oraş să se comporte ca şi cum ar locui la ţară, în sensul de a-şi întreţine zona din jurul blocurilor sau a caselor”, spune Steliana Munereanţiu, o pensionară arădeancă de 68 de ani.

Şi Cristina Vorondan, o tânără mămică, crede că mai avem mult de învăţat la capitolul civilizaţie. „Ies zilnic cu fetiţa mea la plimbare pe Malul Mureşului sau în parc şi sunt mulţi cei care încă nu au înţeles utilitatea unui coş de gunoi”, spune femeia.

Campanii pentru civilizare

Arădenii care îşi îngrijesc spaţiile verzi din jurul caselor şi ale blocurilor sunt şi ei nemulţumiţi din cauza vandalilor şi a hoţilor. „Chiar şi în această primăvară ne-am trezit dimineaţa că toate florile ce le-am plantat au fost furate sau  pur şi simplu strivite şi călcate în picioare”, povesteşte Iuliana Şcilovan, o arădeancă ce locuieşte în centru.

Autorităţile locale susţin că există cadru legal pentru sancţionarea contravenienţilor, iar poliţia comunitară aplică zilnic astfel de amenzi. „Avem o medie săptămânală de 2.000 de lei amenzi aplicate pentru fapte de vandalism, distrugere sau alte fapte antisociale. Doar în luna martie  au fost  aplicate amenzi de peste 7.500 de lei, inclusiv pentru necurăţarea dejecţiilor solide de la animalele de companie”, a declarat Eugenia Crainic, purtător de cuvânt la Poliţia Comunitară Arad. Până la finele lunii aprilie, primăria desfăşoară campania „Curăţenia de Primăvară”, în cadrul căreia asociaţiile de proprietari beneficiază de colectarea şi transportul gratuit al resturilor vegetale. „Am organizat şi un concurs, «Cel mai Frumos Condominiu», iar câştigătorii au primit băncuţe şi plante”, a explicat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite