Municipalitatea a cheltuit 20.000 de lei pe un studiu sociologic ca să afle că, în Alexandria, nu s-a schimbat mare lucru în ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul a fost realizat în perioada 1-24 noiembrie 2015
Studiul a fost realizat în perioada 1-24 noiembrie 2015

După ce, în 2012, la iniţiativa primarului Victor Drăguşin, municipalitatea a comandat un studiu sociologic pentru a afla starea oraşului şi a alexăndrenilor, la finalul anului 2015, tot la iniţiativa edilului şef,  studiul s-a repetat.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-24 noiembrie 2015 de aceeaşi firmă de cercetare care a executat şi studiul din 2012, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, condus de sociologul (alexăndrean) Marius Pieleanu.

Concluziile paralelei dintre cele două rapoarte fost prezentate de primarul Victor Drăguşin cu prilejul unei conferinţe de presă.

La întrebarea ” În ultimul an, consideraţi că nivelul dumneavoastră de trai s-a îmbunătăţit, a rămas la fel sau s-a înrăutăţit? ” 51% dintre alexăndrenii chestionaţi în noiembrie au răspuns ”A rămas la fel”. La sondajul din 2012, procentul celor care n-au sesizat nicio schimbare în ceea ce priveşte schimbarea nivelului de trai a fost de 48%.

48% dintre alexăndrenii chestionaţi în noiembrie 2015 consideră că, în Alexandria, de la ultimele alegeri lucrurile au rămas la fel. În 2012, procentul celor care au răspuns la fel a fost de 40%.

64% dintre alexăndrenii chestionaţi anul trecut tind să aibă încredere în primărie. În 2012, procentul celor care aveau încredere în primărie era de 59%. Concluzia autorităţilor este că încrederea alexăndrenilor în primărie a crescut în ultimii trei ani.

Alexăndrenii au în aceeaşi măsură încredere în Consiliul Judeţean şi Poliţia Alexandria. Potrivit studiului făcut în 2015, a scăzut încrederea în Biserică. ” Posibil pe seama evenimentelor de la Colectiv”, a tras concluzia primarul Victor Drăguşin.

Chestionaţi cu privire la principalele trei probleme ale oraşului, în 2012, alexăndrenii au răspuns :  lipsa locurilor de muncă (25%), câini vagabonzi (14%) şi sistemul sanitar (13%). În 2015, principalele trei probleme ale oraşului au fost considerate : lipsa locurilor de muncă (22%), sărăcia (14%) şi parcurile, spaţiile verzi, locurile de joacă (4%).

Puşi să aleagă între Corupţie vs Cinste în ceea ce priveşte starea actuală a Alexandriei,  25% dintre subiecţi au ales Corupţie, iar 31%-Cinste, în vreme ce 44% nu au putut aprecia acest lucru. În 2012,  45% dintre subiecţi optaseră pentru Corupţie.

La întrebarea ” Curăţenie vs Mizerie Care credeţi că este cuvântul care se potriveşte cel mai bine situaţiei actuale din municipiul Alexandria”, în 2015, 16% dintre subiecţi au răspuns Mizerie, iar 61% -Curăţenie. În 2012, 36% optaseră pentru ” Mizerie” şi 49% pentru ”Curăţenie”.

În linii mari, la majoritatea întrebărilor din chestionar, legate de câini vagabonzi, parcări, curăţenia sau siguranţa în oraş,  răspunsurile alexăndrenilor au fost aproximativ la fel, în ambele sondaje.

Ce a aflat municipalitatea comparând cele două studii sociologice ?”Că instituţia primăriei se bucură de un grad de încredere din partea comunităţii noastre şi acesta este un lucru foarte bun. Faptul că gradul de mulţumire privind serviciile publice, în marea lor majoritate au înregistrat o creştere care este mică, dar este o creştere 2012 faţă de 2015. Că avem probleme mărunte în ceea ce înseamnă infracţionalitatea mică, discutăm de furturi şi maşini din gospodării, că trebuie să diversificăm locurile de joacă şi de deconectare pentru cetăţenii din Alexandria”, a concluzionat primarul Victor Drăguşin.

Rezultatele studiului vor fi prezentate şi Consiliului local Alexandria, după cum a anunat primarul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite