Membrii grupării din dosarul şefului SRI Alba rămân după gratii. Curtea de Apel a prelugit mandatele de arest
0Curtea de Apel Alba Iulia a dispus joi menţinerea măsurii arestării preventive a celor 17 inculpaţi arestaţi în dosarul „utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”. În cauză au fost trimişi în judecată şi director suspendat al SRI Alba, Ioan Tarnu, şi poliţistul de la „Crimă Organizată”, Liviu Schiau.
„Cei 17 inculpaţi vor fi judecaţi în continuare în stare de arest preventiv iar instanţa va verifica periodic, în cursul judecăţii, legalitatea si temeinicia măsurii arestării preventive, dar nu mai târziu de 60 de zile. Următorul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data de 01.09.2011. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.
32 de inculpaţi trimişi în judecată
În acest dosar au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în 30.05.2011, prin rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv.
Lista membrilor reţelei de crimă organizată aflaţi în stare de arest preventiv: Mircea Stanciu, Andrei Vasile Dărămuş, Florin Bujor Bodea, Cornel Daniel Irimia, Adrian Ioan Lăscan, Florin Mirel Oniga, Cristian Călin Oprea, Marin Cosmin Samoilă, Radu Florin Liptak, Ioan Dan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Iosif Iulian Băda, Liviu Lucian Sabău, Filip Ştefan Rus, Pantilimon Corneliu Kaiser, Antonio Vecchiolla şi Dănuţ Cristian Bândilă.
Vedeţi aici lista completă a inculpaţilor şi cine sunt victimele grupării
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene. Membrii grupării identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.
Proces amânat pentru luna septembrie
Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Ioan Tarnu, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.
Primul termen de judecată în acest dosar a avut loc la data de 16.06.2011. Având în vedere cererile de amânare formulate de unul dintre inculpaţi şi una dintre părţile vătămate, pentru respectarea dreptului la apărare, şi în vederea îndeplinirii procedurii de citare cu alte trei părţi vătămate din Franţa şi Grecia, Curtea de Apel Alba Iulia a amânat judecarea cauzei pentru data de 01.09.2011.