Alba Iulia: Investiţii publice cu bani din credite
0Creditele bancare au fost în ultimii ani o soluţie avantajoasă de dezvoltare pentru comunitatea din Alba Iulia. Administraţia locală a contractat credite de peste 50 de milioane de lei cu care a finanţat diverse investiţii publice.
Cele mai importante investiţii publice în infrastructura din Alba Iulia au fost susţinute financiar prin creditul luat în 2007 de la o bancă din Austria, specializată în acordarea de finanţări pentru sectorul de stat şi cel privat în ţări din estul Europei.
Valoarea creditului a fost de 32 de milioane de euro şi a fost refinanţat printr-o emisiune de obligaţiuni municipale cu o perioadă de returnare de 18 ani.
„Din aceşti bani sunt în curs de executare o serie de lucrări cum ar fi reabilitarea străzilor din cartierul Ampoi III şi a celor din cartierul Lumea Nouă şi refuncţionalizarea zonei de locuinţe colective din zona Bulevardului Transilvaniei şi Cloşca”, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Investiţii finalizate
Alte investiţii au fost deja finalizate. Este vorba despre refuncţionalizarea urbană a Pieţei Iuliu Maniu, modernizarea străzilor Cabanei, Nazareth Illit, Regina Maria, Ceferiştilor şi Moldovei şi reabilitarea mai multor străzi din cartierul Cloşca.
Au fost încheiate lucrările de reparaţii şi pe străzile Olteniei, Octavian Goga şi Marcus Aurelius, dar şi reabilitarea reţelei de iluminat de pe bulevardul Transilvaniei, respectiv modernizarea a câteva străzi din zona Schit.
De asemenea, tot cu aceşti bani au fost reabilitate sistemele de canalizare de pe străzile Regina Maria, Andrei Mureşanu, Gheorghe Doja, Vasile Alecsandri şi Revoluţiei.
„Valoarea actualizată a celor 11 obiective de investiţii este de peste 44,7 milioane de lei, din care 12,7 milioane de lei, bani asiguraţi de la bugetul local şi din alte surse. Din creditul extern au fost utilizate în 2007 şi 2008 peste 22,3 milioane de lei”, a completat Mihai Coşer.
Pe lângă acest împrumut, administraţia locală mai are de returnat creditul în valoare de 24 milioane de lei, luat în anul 2005, pe o perioadă de 20 de ani. Şi aceşti bani au fost utilizaţi tot pentru investiţii în infrastructură. Valoarea integrală a celor două împrumuturi se ridică la 56 milioane de lei, bani pe care administraţia locală îi va returna, împreună cu dobânda aferentă, până în 2025.
Prima testare a pieţei creditelor, respectiv a obligaţiunilor, de către municipalitatea din Alba Iulia a fost în 2002. Atunci s-a luat un credit de 160.000 de lei, bani care au fost returnaţi în doi ani.