Alba: Culmea exodului halatelor albe. Şi directorii de spitale se pregătesc să ia Occident Expresul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirajul unui salariu lunar de 8.000 de euro atrage tot mai multe cadre medicale din Alba. 12 medici specialişti din Alba şi-au depus doar în ultimele şase luni dosarele pentru obţinerea certificatului de conformitate, necesar plecării la muncă în străinătate. Destinaţiile preferate sunt Franţa, Marea Britanie, Germania şi ţările nordice.

Motivele care îi determină pe medicii specialişti din Alba să plece din ţară sunt în principal legate de salariile mari din Occident, de nevoia de a câştiga suficient pentru a-şi întreţine familia şi a putea plăti datoriile.

O gardă de weekend, cât două luni de muncă în România

Printre specialiştii care vor să profite  de  ofertele tentante ale spitalelor din străinătate se află şi Gabriela Miclea, medic primar de urgenţă şi manager al Spitalului orăşenesc Câmpeni.

„Nu pot să neg că munca în spitalele de la noi este destul de grea, mai ales când vine vorba de partea financiară. Dacă mă refer la ofertele spitalelor din străinătate sunt mai mult decât tentatnte. Spre exemplu gărzile de weekend la un spital din Suedia se plătesc şi cu 1.500 de euro. Eu ca manager de spital şi medic primar de urgenţă, care fac până la şapte gărzi pe lună, sunt remunerată cu 800 de euro“, spune Gabriela Miclea , managerul spitalului Câmpeni.

Directorul  spitalului din Câmpeni nu ia în calcul părăsirea definitivă a sistemului sanitar de la noi.

„Munca într-un spital din străinătate ar fi pentru  mine prima experinţă de acest gen. Nu iau în calcul plecarea definitivă, ci sistemul gărzilor de weekend, care mi-ar permite să-mi continui activitatea şi la spitalul din Câmpeni. Deocamdată lucrăm pe baricadă“, a încheiat  managerul spitalului Câmpeni.

În Occident, salariul unui medic specialist poate ajunge şi la  8.000-10.000 de euro. La noi un medic primar, cu o vechime în muncă de peste 15 ani câştigă,  pe lună, 2.500 lei, adică în jur de 600 de euro.

„Am primit mai multe oferte de la spitalele din străinătate. Spre exemplu,  un spital din Danemarca mi-a trimis o ofertă în plic, fără să-i fi contactat  eu în prealabil,  care mi-ar oferi un salariu de încadrare de 6.700 de euro. Dacă ar fi să lucrez ca psihiatru în Marea Britanie, aici remuneraţia lunară ar fi de 9.000 de lire sterline“, a spus  psihiatrul Florin Busuioc, unul dintre specialiştii care şi-a depus dosarul pentru obţinerea certificatului de conformitate. 

Şi fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, oftalmologul Adrian Teodoru,  şi-a depus dosarul la DSP pentru obţinerea documentului necesar pentru a munci în spitalele din străinătate.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că exodul a luat proporţii şi după diminuarea salariilor cu 25 de procente.

„Depunerea documentelor pentru obţinerea certificatului de conformitate trebuie analizată din două perspective. Pe de o parte trebuie să luăm în calcul partea pozitivă şi anume oportunităţile pe care le au medicii care vor să lucreze în spitalele din Uniunea Europeană. Pe de altă parte,  este îngrijorător faptul că nu reuşim să ţinem specialiştii în spitalele noastre, ci îi încurajăm să se gândească cum să plece în străinătate“  a explicat Horia Timiş, directorul Direcţiei  de Sănătate Publică Alba.

Deficit de  medici specialişti în spitalele din Alba

ATI-8 în spitalele din Alba Iulia (2), Abrud, Câmpeni, Cugir, Blaj, Ocna Mureş, Sebeş
Pediatrii-3 la spitalele din Abrud, Câmpeni, Cugir
Medicină internă -3,  la UPU Alba Iulia(2) şi spitalul Cugir
Neonatologi-2  la Spitalul de Urgenţă şi spitalul Cugir
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite