Alba: Intervenţie dificilă a pompierilor. Au salvat viaţa unui bărbat de 300 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Stoican de 67 de ani din Zlatna, pentru care obezitatea  extremă  a devenit un handicap, a ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia cu probleme cardiace  şi va rămâne internat pe o secţie de boli interne. Bărbatul  din Zlatna are cea mai severă  formă de obezitate întâlnită de medicii din Alba până în prezent.

Alarma a fost dată de soţia pacientului de 67 de  ani. Cum soţul ei suferă de obezitate morbidă avea nevoie de ajutor ca să-l aducă la spitalul din Alba Iulia.

„Aseară i-am spus soţiei că nu mă simt bine şi am hotărât să apelăm la ajutor, ca să ajung la spitalul din Alba Iulia. E îngrozitor să nu te poţi mişca, n-aş dori nimănui să treacă prin aşa ceva“, a spus în şoaptă pacientul de 300 de kilograme.

A urmat o întreagă aventură până când echipele de salvare au reuşit să-l ducă în siguranţă la Urgenţă. Cinci pompieri şi medicii de pe Ambulanţă şi-au dat toată silinţa fizică pentru ca bărbatul care cântăreşte 300 de kilograme să ajungă în grija doctorilor. 

Targa, purtată pe mâini de pompieri

„Colegii de pe Ambulanţă n-ar fi reuşit să-l urce şi să-l coboare singuri din salvare, de aceea am apelat la forţa fizică a pompierlIor. În plus, o targă medicală poate suporta cel mult 150 de kilograme. Am hotărât ca targa să nu fie lăsată pe roţi, ci să fie dusă pe mâni de pompieri, a fost un efort considerabil“, a declarat Marius Şuluţiu, directorul Serviciului de Ambulanţă Alba.

image

Soţia pacientului, Rusandra Ştefan, în vârstă de 67 de ani, spune că totul a început în urmă cu 10 ani, când fiica lor de 18 ani a murit.

„Atunci cred că s-a îmbolnăvit, a avut o cădere psihică, zic doctorii şi a început să ia în greutate. Atunci avea vreo 80 de kilograme, era normal, acum a ajuns la 300 de kilograme şi starea lui de sănătate s-a agravat într-una, mai ales în ultimul an“, a mărturisit soţia bărbatului.

Premieră pentru medici

Bărbatul de 67 de ani a lucrat în minerit şi are acum o pensie de 440 de lei şi o indemnizaţie de persoană cu handicap de 280 de lei. Pentru cel mai gras pacient văzut de doctorii din Alba obezitatea a devenit  chiar un handicap.

image


„ Fără mine este mort, de aproape un an nu se poate mişca deloc. Stă pe dunga patului şi încerc să-l trag, în poziţia şezut. Aşa mă chinui zilnic, pentru că cei cinci copii care-i avem sunt cu treaba lor“, a explicat soţia pacientului.

image

În urma investigaţiilor bărbatul a fost internat la Spitalul de Urgenţă Alba.

„Este o premieră pentru spitalul nostru, dacă luăm în calcul greutatea neobişnuită. A ajuns pe secţia de Urgenţă cu probleme cardiace  şi cu o infecţie a pielii în zona abdominală. După evaluare bărbatul cu greutate morbidă va fi internat pe o secţie de boli interne.“, a explicat Diana Ciubotea, directorul medical al Spitalului de Urgenţă.

Medicii care l-au examinat spun că obezitatea excesivă, care poate cauza boli cardiovasculare, cancer, spondiloză, artrită şi boli de ficat, ar putea fi cauzată de alimentaţia nepotrivită şi lipsa mişcării.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite